Χαρισά ή Κεσκέκ (κρέας με σιτάρι) |
Την συνταγή μας έδωσε η Ισκουή Τζαμουζιάν
Υλικά 3 κούπες αποφλοιωμένο σιτάρι που θα το έχετε μουσκέψει για 12 ώρες 1 κιλό ελιά μοσχαρίσια ή λαιμό αρνίσιο σε μερίδες 1 κουταλιά της σούπας αλάτι, 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο 150-200 γραμμάρια λιωμένο βούτυρο, κόκκινο πιπέρι, κύμινο, 9-10 κούπες νερό
Εκτέλεση Βάζουμε το κρέας στην κατσαρόλα και τη γεμίζουμε με το νερό. Προσθέτουμε το αλάτι και το βράζουμε μέχρι να δημιουργηθεί αφρός. Αφαιρούμε τον αφρό με μια τρυπητή κουτάλα και αφήνουμε το κρέας να ψηθεί καλά, μέχρι να μαλακώσει. Αφού ψηθεί το κρέας, το σουρώνουμε και κρατάμε το ζουμί του. Μαδάμε το κρέας με τα χέρια σε λεπτές ίνες, αφαιρώντας παράλληλα κόκκαλα και λίπη, αν υπάρχουν. Σουρώνουμε το σιτάρι που είχαμε μουσκέψει και το ζυμώνουμε με το κρέας και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι για αρκετή ώρα, μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Προσθέτουμε το ζουμί που είχαμε κρατήσει και σιγοβράζουμε το φαγητό σε χαμηλή φωτιά για 1-1,5 ώρα, μέχρι να φουσκώσει το σιτάρι. Αφού ψηθεί, πάντα σε χαμηλή φωτιά ανακατεύουμε αρκετή ώρα με ξύλινη κουτάλα το φαγητό, για να γίνει ομοιογενές το μείγμα. Αν είναι πολύ σφιχτό, προσθέτουμε λίγο καυτό νερό. Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο, λίγο κόκκινο πιπέρι και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε στη χαμηλή φωτιά. Αφού ανακατέψουμε 5-10 λεπτά, σβήνουμε τη φωτιά. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό, προσθέτοντας σε κάθε μερίδα μια κουταλιά της σούπας καμένο βούτυρο, κόκκινο πιπέρι και κύμινο.
|