Τεύχος: Oκτώβριος - Δεκέμβριος 2009
Ο Σύλλογος Χαντίς Γερεβάν ιδρύθηκε τη δεκαετία του ’60 και έχει αναδείξει πολύ καλές παίκτριες. Πάντα καταλάμβανε καλές θέσεις στο πρωτάθλημα Σοβιετικής Ένωσης, ενώ την ίδια χρονιά των Ολυμπιακών αγώνων της Βαρκελώνης, έφτασε μέχει τις «8» του ευρωπαϊκού κυπέλλου. Προπονητής της Χαντίς τώρα είναι ο Α. Καζαντζιάν με την καθοδήγηση του οποίου ο σύλλογος κατέκτησε το πρωτάθλημα Αρμενίας για την περίοδο 2008-2009. Στο δυναμικό της ομάδας ανήκουν 14 παίκτριες, 9 από τις οποίες είναι ξένες (2 Ουκρανές, 2 Σέρβες, 1 Κροάτισσα, 2 Γεωργιανές, 1 Αμερικανίδα και 1 Τζαμαϊκανή). Η πρωταθλήτρια Αρμενίας διατηρεί ακαδημίες και τμήματα υποδομών παγκορασίδων, κορασίδων και νεανίδων.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Χράτσια Ροστομιάν
Στον Χορέν Απραάμ
Λίγο πριν το ιστορικό για την Χαντίς παιχνίδι (πρώτο της ομάδας ως ανεξάρτητη Αρμενική) εναντίον της πρωταθλήτριας Ελλάδος ομάδας του Αθηναϊκού, είχαμε μια σύντομη αλλά περιεκτική συνομιλία με τον γενικό γραμματέα της Αρμενικής Ομοσπονδίας μπάσκετ Αρέκ Βατιάν, ο οποίος παράλληλα είναι και τιμ μάνατζερ του συλλόγου. Στη διάρκεια της συνομιλίας μας με τον κ. Βατιάν, παρενέβη κάποιες στιγμές και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χράτσια Ροστομιάν, ο οποίος προσφέρθηκε να μας πει και αυτός λίγα λόγια για την ομάδα, και για τις προοπτικές γενικά του αρμενικού μπάσκετ και του αρμενικού αθλητισμού.
K. Βατιάν πως αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι του συλλόγου, το ιστορικό αυτό παιχνίδι της πρωταθλήτριας Αρμενίας απέναντι στον Αθηναϊκό; Κατ’ αρχάς θέλω να ευχαριστήσω την αρμενική κοινότητα της Ελλάδας για την ολόθερμη συμπαράσταση της προς εμάς, το διήμερο αυτό που βρισκόμαστε εδώ. Αισθάνομαι ότι είμαστε μέσα σε ένα φιλικό και οικογενειακό περιβάλλον. Τώρα να σας πω λίγα πράγματα για την «πρεμιέρα» του συλλόγου στα ευρωπαϊκά «σαλόνια». Η πρώτη εμφάνιση της Χαντίς Γερεβάν στο Γιουρόπα ΦΙΜΠΑ (ο δεύτερος σε αξιολόγηση θεσμός του μπάσκετ) αποτελεί για μας μια μεγάλη χαρά και πρόκληση παράλληλα, για να πραγματοποιήσουμε καλές εμφανίσεις στον όμιλο, (μετέχουν 4 ομάδες - προκρίνονται οι 3) και εάν τα καταφέρουμε να περάσουμε στην επόμενη φάση (στους «32»). Βέβαια από το σύλλογο λείπει σαφώς η εμπειρία αλλά υπάρχει ο ενθουσιασμός, το οικογενειακό περιβάλλον και οι αρκετά καλές μεταγραφές ξένων παικτριών. Απ’ ότι γνωρίζω ο Αθηναϊκός είναι μια μεγάλη ομάδα, ο μεγαλύτερος σύλλογος της Ελλάδας και με πολλές διεθνείς εμπειρίες. Θεωρείται μάλιστα από τα φαβορί για την κατάκτηση του κυπέλλου. Εμείς από τη σειρά μας ως Χαντίς Γερεβάν θα «βάλουμε τα δυνατά μας» και ότι ... «βγει».
Το 1992 η Χαντίς Γερεβάν ως εκπροσώπος της ΚΑΚ (Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών), έφθασε μέχρι τις «8» της Ευρώπης. Υπάρχουν μήπως ανάλογοι στόχοι; Κοιτάξτε τότε τα πράγματα ήταν σαφώς διαφορετικά. Υπήρχαν λιγότερες ομάδες άρα λιγότερα κίνητρα και ανταγωνισμός και φυσικά από «πίσω» υπήρχε ένας ολόκληρος κρατικός σοβιετικός (ακόμη) μηχανισμός, που υποστήριξε την ομάδα και τις προσπάθειές της. Εμείς - όπως σας προανέφερα - θα «δουλέψουμε» τώρα να φθάσουμε την ομάδα όσο γίνεται πιο... μακριά. Πληροφορηθήκαμε με ικανοποίηση ότι ο σύλλογος της Χαντίς Γερεβάν διατηρεί ακαδημίες και τμήματα υποδομών θα θέλετε να μας πείτε λίγα λόγια για αυτό; Όπως κάθε σοβαρές σύλλογος που θέλει να διακριθεί, έτσι και εμείς αποφασίσαμε ότι εάν θέλουμε να διακριθούμε στην Ευρώπη κάποια στιγμή, πρέπει να έχουμε γερά «θεμέλια» (υποδομές) και παράλληλα σοβαρό προγραμματισμό, δουλειά και πολλούς αγώνες. Πραγματικά μέσα από τις ακαδημίες μας έχουν «ξεφυτρώσει» κάποια ταλέντα, που θα πλαισιώσουν και τις Εθνικές ομάδες κορασίδων και νεανίδων της χώρας, οι οποίες θα κατέβουν στους προσεχείς ευρωπαϊκούς αγώνες το 2010 και το 2011 αντίστοιχα.
K. Βατιάν το αρμενικό πρωτάθλημα είναι ανταγωνιστικό; Θα έλεγα ψέματα εάν έλεγα ότι το πρωτάθλημα της χώρας είναι ανταγωνιστικό. Το μπάσκετ της Αρμενίας (ανδρών-γυναικών) βρίσκεται σε νηπιακό επίπεδο, χρειάζονται ακόμη πολλές προσπάθειες και δουλειά, για να «περάσει» σε καλύτερο επίπεδο. Η Χαντίς είναι μια και δύο «σκάλες» ανώτερη από τις υπόλοιπες 7 ομάδες και αυτό οφείλεται στο ότι η Χαντίς Γερεβάν είναι η μόνη ομάδα που κατάφερε να ... ξεφύγει και να οργανωθεί σε επαγγελματικά πρότυπα.
Πείτε μας λίγα λόγια για το αγωνιστικό «κομμάτι» του αρμενικού πρωταθλήματος, στις γυναίκες. Στο εγχώριο πρωτάθλημα συμμετέχουν όπως σας είπα 8 ομάδες, εκ των οποίων οι 3 είναι από τη πρωτεύουσα άλλες 4 είναι από άλλες πόλεις της Αρμενίας και υπάρχει και η «εκπρόσωπος» του Αρτσάχ και βέβαια το τελευταίο αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα, αφού δείχνει, ότι και ο αθλητισμός του Αρτσάχ αρχίζει και δραστηριοποιείται και σε συλλογικό επίπεδο. (Σε ατομικό έχει ήδη σημαντικές επιτυχίες σε εγχώρια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα).
K. Ροστομιάν γνωρίζετε φυσικά ότι στο εξωτερικό αγωνίζονται αρκετά καλές και καλοί αρμένιοι παίκτες. Υπάρχει κάποιο σχέδιο όλοι αυτοί οι ομογενείς αθλητές ή τέλος πάντων κάποιοι από αυτούς να «απορροφηθούν» από τους συλλόγους της χώρας; Φιλόδοξο, δύσκολο αλλά και πολύ σημαντικό αυτό που αναφέρετε, το οποίο βέβαια γνωρίζω και όλοι μαζί εργαζόμαστε για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ήδη έχουν γίνει αρκετές επαφές με αθλήτριες και αθλητές από το Ιράν, τη Συρία, το Λίβανο, τον Καναδά, τη Γαλλία και τις Η.Π.Α. και «βαδίζουμε σε καλό δρόμο».
Γνωρίζετε φυσικά ότι και σε επίπεδο ομογενών προπονητών μπορεί να υπάρξει κάποια βοήθεια και συνεργασία. Ναι το έχω και αυτό υπόψη μου. Έχω γνωριστεί στις Η.Π.Α. με τον Μπράιαν Γκουριάν (προπονητή της Αυστραλίας στους άνδρες), ενώ υπάρχει και ο «βετεράνος» ο Τζέρυ Ταρκανιάν αλλά και ο «Ρεξ», μου διαφεύγει το επίθετο του, που είναι βοηθός προπονητή σε σύλλογο του ΝΒΑ. Όλοι αυτοί όπως και άλλοι αρμένιοι προπονητές και παράγοντες της διασποράς, σαφώς και θα μας βοηθούσαν πάρα πολύ.
|