Η εκκλησία του Αγίου Γρηγορίου του Φωτιστού στη Σιγκαπούρη Εκτύπωση E-mail

Νουνιά Γεραμιάν

Τεύχος: Mάρτιος-Απρίλιος 2009

 

 

Η ιστορία

Η αρμενική εκκλησία του Αγίου Γρηγορίου του Φωτιστού είναι η πρώτη χριστιανική εκκλησία η οποία κτίσθηκε στη Σιγκαπούρη το 1835. Σχεδιάστηκε από τον ιρλανδό αρχιτέκτονα Τζωρτζ Κόλεμαν και θεωρείται ως ένα από τα αριστουργήματά του.

Η προοπτική ανάπτυξης οικονομικών δραστηριοτήτων στην νοτιοανατολική Ασία, κέντρισε το επιχειρηματικό δαιμόνιο των Αρμενίων, με αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας σημαντικής κοινότητας, για την οποία ένας τόπος λατρείας ήταν απαραίτητος. Το οικόπεδο αποκτήθηκε το 1833 από την τότε κυβέρνηση. Το μεγαλύτερο μέρος του απαιτούμενου κεφαλαίου για την κατασκευή του ναού προήλθε από τους Αρμένιους της Σιγκαπούρης, καθώς επίσης και από τους Αρμένιους της Καλκούτας και της Ιάβα.

Στις 26 Μαρτίου 1836 η εκκλησία καθαγιάσθηκε (θυρανοίξια) και αφιερώθηκε στον Άγιο Γρηγόριο το Φωτιστή, τον πρώτο Αρμένιο Καθολικό(*).

Το 1973 με απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Συντηρήσεως, δημοσιευμένης στην εφημερίδα της κυβερνήσεως, χαρακτηρίσθηκε ως εθνικό μνημείο.

Το έτος 2005 σηματοδοτήθηκε από ένα σπουδαίο γεγονός καθώς εορτάσθηκε η 170η επέτειος της κτίσεως της εκκλησίας. Αυτός ο πνευματικός χώρος χρησιμοποιήθηκε για την απότιση τιμής στη μοναδική σημαίνουσα κοινότητα της Σιγκαπούρης. Παρευρέθηκαν δικηγόροι, έμποροι και επιχειρηματίες. Μεταξύ αυτών ήταν οι αδελφοί? Σαρκίς? οι οποίοι έκτισαν και διευθύνουν το ξενοδοχείο Raffles, η Ανιές Χοακίμ η οποία? διασταύρωσε? την ορχιδέα Βάντα (Vanda) «Μις Χοακίμ» (επονομαζόμενο ως το εθνικό άνθος της Σιγκαπούρης) και Χατσίκ Μόζες, συνιδρυτής (συμμέτοχος) των «Δύσκολων Καιρών» (Strait Times).

 

Η εκκλησία

Το εσωτερικό της εκκλησίας, συγκεκριμένα ο θόλος του ιερού και ο τρούλος, βασίζονται στην παραδοσιακή αρμενική ναοδομία.

Η εικονογράφηση πάνω από την Αγία Τράπεζα μπροστά στον Μυστικό Δείπνο με τον Χριστό και τους Αποστόλους του.

Όσον αφορά το εξωτερικό της εκκλησίας, στις δύο πλευρές του κτιρίου υπάρχει περιστύλιο το οποίο αποτελείται από στύλους δωρικού ρυθμού οι οποίοι συνδέονται με κιγκλίδωμα.

Για λόγους ασφαλείας, ο χαρακτηριστικός κωνικός τρούλος της στέγης και του κωδωνοστασίου διαφοροποιήθηκε σε σχέση με την κλασική αρχιτεκτονική των αρμενικών εκκλησιών.

Η εφημερίδα «The Free Press» (Ο Ελεύθερος Τύπος) σε άρθρο της, επ’ ευκαιρία του καθαγιασμού του ναού το 1836, σχολίαζε:

«... Αυτό το μικρό αλλά κομψό κτίσμα επηρεάζει τα μέγιστα το πνεύμα και τα θρησκευτικά αισθήματα των Αρμενίων αυτής της κοινότητας. Για το λόγο αυτό πιστεύουμε, ότι αποδεικνύεται πως με λίγη επιμονή μια τόσο μικρή κοινότητα συνέβαλε με επαρκή κεφάλαια για την ανέγερση ενός τέτοιου οικοδομήματος, το οποίο είναι ένα από τα πλέον διακοσμημένα με τα ωραιότερα αρχιτεκτονικά θέματα.

 

Ο κήπος

Στο ήσυχο τροπικό τοπίο υπάρχει ένας κή-πος «μουσείο», μέσα στον οποίο βρίσκονται οι τάφοι των Αρμενίων της Σιγκαπούρης. Το 1960, κάποιος συμπατριώτης της αρμενικής κοινότητας φρόντισε να μεταφερθούν εκεί και άλλες αρμενικές ταφόπλακες από το Bikit Timah. Ο ναός μαζί με τον κήπο δημιουργήθηκαν από την μικρή αρμενική κοινότητα της Σιγκαπούρης, η οποία για πολλά χρόνια με την μεγάλη ιστορικο-πολιτιστική της κληρονομιά ήταν ένα ζωντανό κύτταρο και συνέβαλε στην κοινωνικο-οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

 

Το πρεσβυτέριο

Το πρεσβυτέριο χρονολογείται από το 1905 και κτίσθηκε ως κατοικία του εκάστοτε ιερέα. Σήμερα οι χώροι του χρησιμοποιούνται ως διοικητικά γραφεία της Αρμενικής Εκκλησίας του Αγίου Γρηγορίου του Φωτιστού, τα οποία υποστηρίζονται από μια ομάδα αφοσιωμένων εθελοντών.

Υποσημείωση: (*) Καθολικός: Ο ανώτατος βαθμός της αρμενικής εκκλησιαστικής και ιεραρχικής κλίμακα. Ο επικεφαλής της Αρμενικής Αποστολικής Εκκλησίας και των ανά τον κόσμο αρμενίων πιστών.

 


Share
 

Για να εξασφαλίσουμε τη σωστή λειτουργία του ιστότοπου, μερικές φορές τοποθετούμε μικρά αρχεία δεδομένων στον υπολογιστή σας, τα λεγόμενα «cookies». Οι περισσότεροι μεγάλοι ιστότοποι κάνουν το ίδιο. Περισσότερα...

"Δέχομαι"


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ


διαφήμιση στο αρμενικά

armenian community

Online Επισκέπτες

Έχουμε 26 επισκέπτες συνδεδεμένους