Από το Καμισλί της Συριάς στο Κοβσακάν |
Σουζάνα Απαρτιάν Iανουάριος – Μάρτιος 2013 τεύχος 76
Ο Ζιράιρ, ο Αλισάν, ο Μχέρ καθώς και άλλοι δυο Αρμένιοι της Συρίας κατάγονται από το Καμισλί, μια περιοχή βορειο-ανατολικά της Συρίας, κοντά στο Ιράκ, στην καρδιά του συριακού Κουρδιστάν. Σ’ αυτήν την άγονη ζώνη, το μεγαλύτερο μέρος των Αρμενίων είτε ασχολείται με τη γη, είτε εξασκεί ένα επάγγελμα σχετικό με την αγροκαλλιέργεια όπως ακριβώς και οι πρόγονοί τους που κατάγονταν από τα βουνά του Σασούν και κατέφυγαν σε αυτήν την περιοχή μετά τη γενοκτονία. Το δικαίωμα της δωρεάν γης σε αυτή τη ζώνη που ανακτήθηκε από τους Αρμένιους κατά τη διάρκεια του πολέμου του Καραμπάχ προσέλκυσε το ενδιαφέρον τους. Δυο απ’ αυτούς ήρθαν το 2005 να διερευνήσουν την περιοχή από την πλευρά του Κελμπατζάρ. Τελικά, το 2009, εγκαταστάθηκαν οικογενειακώς νοτιότερα, στο χωριό Ζανγκελάν που μετονομάστηκε Κοβσακάν και αριθμεί σήμερα 600 περίπου κατοίκους. Το 2009, ενημερωτικά φυλλάδια από το Λίβανο που αναφέρονται στη δυνατότητα εγκατάστασης, κεντρίζουν το ενδιαφέρον τους. Η πρόταση για κάθε αγρότη περιλαμβάνει 0,6 εκτάρια καλλιεργήσιμης γης, ένα σπίτι, τη δυνατότητα να νοικιάζουν δεκάδες ή εκατοντάδες εκτάρια γης καθώς και την εξασφάλιση των αναγκαίων πιστώσεων για να καλλιεργήσουν σ’ αυτά τα οροπέδια με τη μεγάλη ηλιοφάνεια που βρίσκονται στα νότια της επικράτειας και δεσπόζουν πάνω από τον ποταμό Αράξη. Ο Ζιράιρ, ο Αλισάν, ο Μχέρ εγκαθίστανται στο Κοβσακάν για να εξασκήσουν το πατρογονικό τους επάγγελμα. Δουλεύουν μέρα νύχτα για να ξεχερσώσουν 150 εκτάρια γης που δεν αρδεύονται. Χάρη στα δάνεια που εξασφαλίζουν αγοράζουν σπόρους και φέρνουν από το Καμισλί τα μηχανήματά τους. Τα τρακτέρ τους οργώνουν τη γη σε μικρότερο βάθος αλλά σε μεγαλύτερο εύρος απ’ ότι συνηθίζεται στην Αρμενία και καταναλώνουν 10 λίτρα πετρελαίου ανά εκτάριο αντί 25 που καταναλώνουν οι ντόπιοι.
Μια ενθαρρυντική συγκομιδή Η πρώτη συγκομιδή όχι μόνο αναπτερώνει το ηθικό τους αλλά τους εξασφαλίζει και νέο δάνειο για την αγορά τρακτέρ. Την περσινή χρονιά η καλλιέργεια 250 εκταρίων απέδωσε 412 τόνους σιτάρι. Φέτος, θα σπείρουν 350 εκτάρια και αισιοδοξούν στο μέλλον να φτάσουν μέχρι τα 1000 εκτάρια. Η επιτυχία τους δεν περνά απαρατήρητη. Οι ντόπιοι αγρότες διευρύνουν με τη σειρά τους την επιφάνεια καλλιεργήσιμης γης από ένα-δυο εκτάρια σε δεκάδες. Η κυβέρνηση του Καραμπάχ, με τη σύμπραξη του «Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Αρτσάχ» του Λιβάνου και την οικονομική βοήθεια δύο εκατομμυρίων δολαρίων από την εταιρία ΑRI*, προσφέρει στους κατοίκους της περιοχής τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν δάνεια.
Σήμερα, έχουν εγκατασταθεί στο Κοβσακάν 20 περίπου οικογένειες από τη Συρία. Ένα μέρος από αυτές στεγάζεται προσωρινά στο Μπερτζόρ (Λατσίν) περιμένοντας την αποπεράτωση του νέου κτιρίου του χωριού. Λόγω συρροής πολυπληθών οικογενειών δημιουργήθηκε παιδικός σταθμός και το σχολείο ανακαινίστηκε. Πολλές οικογένειες θα παραμείνουν στο Μπερτζόρ διότι η κυβέρνηση του Καραμπάχ κατάλαβε ότι οι Αρμένιοι της Συρίας διαθέτουν τεχνικές γνώσεις και εξασκούν επαγγέλματα χρήσιμα για την περιοχή.
Κοβσακάν, γη της επαγγελίας Ο πόλεμος στη Συρία και το αβέβαιο μέλλον των Αρμενίων αυξάνει τον αριθμό των υποψηφίων που επιθυμούν να εγκατασταθούν στο Καραμπάχ. Το ζήτημα της στέγασης και της υποδοχής έχει ήδη τεθεί καθώς λόγω κακής διαχείρισης, πολλοί Αρμένιοι που είχαν έρθει από άλλες περιοχές εγκατέλειψαν το Καραμπάχ. Το επιτυχημένο αυτό εγχείρημα, παρ’ όλα τα μειονεκτήματά του μπορεί να συνεχιστεί και να αφορά μεγαλύτερο αριθμό Αρμενίων, ειδικά όσων βλέπουν τη ζωή τους να καταρρέει από την αιματηρή σύρραξη που δε λέει να σταματήσει. Διότι, ακόμα και στο Κοβσακάν, τη γη της επαγγελίας, δεν είναι όλα ρόδινα.
*Η ΑRI (Artsakh Roots Investment) Ltd, ιδρύθηκε το 2009 από μια ομάδα Αρμενίων επιχειρη- ματιών με σκοπό να επενδύσουν στο Καραμπάχ. Η ΑRI Ltd είναι μια εταιρία με έδρα την Κύπρο, 90 μετόχους και κεφάλαιο 2 εκατομμύρια δολάρια. Στόχος της είναι η διεκπεραίωση οικονομικά επικερδών πλάνων συνεισφέροντας στην ανάπτυξη των περιοχών Κατσατάχ και Σαουμιάν. Πρόκειται δηλαδή για μια οικονομική δραστηριότητα κοινωνικού χαρακτήρα. Το 2012, λόγω των αυξημένων αναγκών στέγασης στο Κατσατάχ, λάνσαρε τα Αρί Ντουν (Ari Doun), στεγαστικά δάνεια ύψους 50.000 δολαρίων για 7 χρόνια για όσους επιθυμούν να εγκατασταθούν στην περιοχή. Τα δάνεια αυτά θα βοηθήσουν τους Αρμενίους που εγκατέλειψαν τη Συρία λόγω των δραματικών γεγονότων. Οι στόχοι της ΑRI είναι: δυνατότητα εγκατάστασης και ανάπτυξης των μεταναστών, βελτίωση του επιπέδου ζωής των αγροτών και των χωρικών, εποικισμός της στρατηγικής περιοχής του Κασατάχ, ενδυνάμωση της οικονομίας, ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των κατοίκων του Καραμπάχ και της διασποράς, πραγματοποίηση επικερδών επενδύσεων που δεν απαιτούν ρίσκο.
|