Σμύρνη, η γενέτειρα του αρμενικού ποδοσφαίρου |
Μάικ Τσιλιγκιριάν Απρίλιος-Ιούνιος 2012 Τεύχος 73
Ενενήντα χρόνια συμπληρώθηκαν από την καταστροφή της Σμύρνης και την εκδίωξη ολόκληρου του χριστιανικού πληθυσμού της. Ήταν 13 Σεπτεμβρίου του 1922 όταν η πόλη «έσβησε» κυριολεκτικά από τη μεγάλη πυρκαγιά που την ισοπέδωσε. Ωστόσο, στη Σμύρνη του 19ου αιώνα το εμπόριο ανθούσε καθώς αποτελούσε το μεγαλύτερο λιμάνι της ανατολικής Μεσογείου, όπως και ο πολιτισμός μια και ο πληθυσμός της αποτελούνταν από ένα μωσαϊκό εθνοτήτων με διαφορετικές κουλτούρες. Εύλογα λοιπόν, σ’ αυτήν την πόλη αναπτύχθηκαν όλες οι αντιλήψεις και οι ιδέες που έφταναν από την Ευρώπη.
Ο αθλητισμός στα σχολεία Η εισαγωγή του αθλητισμού στην παιδεία και ο ρόλος του στη σωματική και ψυχική υγεία των νέων, εκείνη την εποχή, ήταν κάτι άγνωστο καθώς ήταν απαγορευμένη από το σουλτάνο η σύσταση αθλητικών συλλόγων, η γυμναστική στα σχολεία αλλά και η προσωπική άθληση δημοσίως. Στα τέλη του 19ου αιώνα η οικονομική δυναμική που αναπτύχθηκε στα μεγάλα αστικά κέντρα και η υιοθέτηση νέων αντιλήψεων συνέβαλαν στο να εισαχθεί το μάθημα της γυμναστικής στα Αμερικανικά και Γαλλικά σχολεία, κατά κύριο λόγο στην Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη. Στη συντριπτική πλειοψηφία οι μαθητές αυτών των εκπαιδευτηρίων ήταν Έλληνες, Αρμένιοι και Εβραίοι, ενώ η φυσική αγωγή και τα ομαδικά αθλήματα διδάσκονταν με μεθοδικότητα από καθηγητές που είχαν σπουδάσει στην Ευρώπη. Στα αρμενικά σχολεία της Σμύρνης συμπεριλήφθηκε στο πρόγραμμα σπουδών το μάθημα της γυμναστικής το 1900, όταν ο γυμναστής Αρτούρ Ελμασιάν που είχε σπουδάσει στη Γαλλία εξασφάλισε αθλητικό εξοπλισμό στο εκπαιδευτήριο «Αζκαΐν» (Εθνικό) και κατασκεύασε μόνιμες αθλητικές εγκαταστάσεις στην αυλή του σχολείου «Μεσροπιάν». Το 1901 ο Ελμασιάν οργάνωσε γυμναστικές επιδείξεις και αγώνες μεταξύ των σχολείων, στους οποίους συμμετείχαν 100 μαθητές. Αυτό συνεχίστηκε μέχρι το 1905, όταν ο ίδιος καταγγέλθηκε για τη «δραστηριότητά» του και αναγκάστηκε να φύγει από τη Σμύρνη για να μη συλληφθεί. Οι μαθητές του ωστόσο ίδρυσαν αργότερα την «Aθλητική Ένωση Μεσροπιάν» συνεχίζοντας το έργο του δασκάλου τους. Μετά την επικράτηση των Νεότουρκων στην Τουρκία το 1908, η κυβέρνηση προσέγγισε διαφορετικά τον αθλητισμό, γνωρίζοντας ότι η καλή φυσική κατάσταση των νέων μέσω της γυμναστικής, συμβάλει στην αναβάθμιση της ποιότητας του στρατού της χώρας. Εκείνη την περίοδο λοιπόν δημιουργήθηκαν αθλητικοί σύλλογοι με ομάδες ποδοσφαίρου και ατομικά αθλήματα σε όλες τις πόλεις της Τουρκίας. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στη Στοκχόλμη Οι Αρμένιοι, που εισήγαγαν από νω-ρίς τον αθλητισμό στα σχολεία είχαν νέους που η ενασχόλησή τους με αυτόν γινόταν με «επαγγελματική» προσέγγιση και σοβαρότητα. Το 1912 η Τουρκία συμμετείχε για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Στοκχόλμης, ενώ εκπροσωπήθηκε μόνο από δύο Αρμένιους αθλητές που κατάφεραν να αποσπάσουν τις κατάλληλες επιδόσεις ώστε να αγωνιστούν, τον Βαχράμ Παπαζιάν στα 1500 μέτρα που έφτασε στον τελικό του αγωνίσματος και τον δεκαεννιάχρονο Μικιρδίτς Μιγκιριάν στο δέκαθλο που κατέλαβε την 5η θέση μεταξύ 50 αθλητών.
Το ποδόσφαιρο στη Σμύρνη Ο πρώτος ποδοσφαιρικός αγώνας που διεξήχθη στην Οθωμανική Αυτοκρατορία ήταν στη Θεσσαλονίκη το 1875, ενώ στη Σμύρνη έγινε δυο χρόνια αργότερα. Αρμένιοι ποδοσφαιριστές αγωνίζονταν με ξένες ομάδες από το 1900, ενώ ο πιο διακεκριμένος από αυτούς ήταν ο Ζαβέν Κουγιουμτζιάν. Η πρώτη αρμενική ποδοσφαιρική ομάδα στην Οθωμανική επικράτεια ιδρύθηκε στη Σμύρνη και είχε τον τίτλο: «Ένωση Ποδοσφαίρου». Η δραστηριότητά της ήταν περιορισμένη καθώς λειτουργούσε σε καθεστώς ημιπαρανομίας. Τους περισσότερους αγώνες της, τους διεξήγαγε με την Ελληνική ομάδα «Πέλοψ». Σημαντική για την πνευματική καλλιέργεια και την πολιτιστική δραστηριότητα στη Σμύρνη ήταν η ύπαρξη του συλλόγου «Κνάρ» (Λύρα). Ιδρύθηκε το 1908 και παρουσίαζε πολύπλευρη δράση, αφού παράλληλα με την ομότιτλη ποδοσφαιρική ομάδα, είχε συστήσει ορχήστρα, μαντολινάτα και μπάντα. Την ίδια περίοδο ιδρύθηκαν τρεις ακόμη αρμενικές ομάδες, οι «Βασπουραγκάν», «Βαρτανιάν» και « Σαχακιάν». Παράλληλα, η «Λέσχη Αρμενίων Κυνηγών», που ξεκίνησε την πορεία της την ίδια περίοδο, στελέχωσε μια ομάδα από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές των αρμενικών ομάδων της Σμύρνης, δίνοντάς τους το δικαίωμα να αγωνίζονται και σ’ αυτές. Η εν λόγω λέσχη ήταν η δυναμικότερη και η πλέον άρτια οργανωμένη αθλητική ένωση των Αρμενίων εκείνης της εποχής. Μάλιστα το 1912, έχοντας ως επικεφαλής τον αθλητή και διοικητικό παράγοντα Μικιρδίτς Χανικιάν αριθμούσε 600 μέλη. Η σημαντικότερη επιτυχία της ήταν η κατάκτηση του πρωταθλήματος Σμύρνης στις 16 Μαρτίου 1912, όταν αντιμετώπισε τις ελληνικές ομάδες «Απόλλων», «Πέλοψ», «Πανιώνιος» και την αγγλική «Πουρναπάτ»(Βουρνόβας). Η εν λόγω επιτυχία δημιούργησε κλίμα ευφορίας στους Αρμένιους της Σμύρνης και έδωσε μια ώθηση στους νέους ώστε να ασχοληθούν με το ποδόσφαιρο. Την ίδια χρονιά μια μικτή ομάδα Τούρκων ποδοσφαιριστών από τις ομάδες «Γαλατασαράι» και «Φενερμπαχτσέ» από την Κωνσταντινούπολη ήρθαν στη Σμύρνη και έπαιξαν έναν αγώνα με την πρωταθλήτρια της πόλης.
Μετά την Καταστροφή Μετά τον πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο το 1918, η Λέσχη «Κνάρ» και η «Λέσχη Αρμενίων Κυνηγών» ενώθηκαν υπό την κοινή ονομασία «Αρμενική Λέσχη», ενώ με την αγορά ενός μεγάλου κτιρίου δημιούργησαν ωδείο, θεατρικές ομάδες, γυμναστήριο και ποδοσφαιρική ομάδα που διακρίθηκε σε πολλούς αγώνες και πρωταθλήματα μέχρι το 1922. Τη δεκαετία πριν την καταστροφή της Σμύρνης ο αρμενικός αθλητισμός γνώ-ρισε μεγάλη ανάπτυξη. Υπήρχαν δεκάδες ποδοσφαιρικές ομάδες, ιδρύθηκαν νέοι αθλητικοί σύλλογοι, ενώ διοργανώθηκαν Αρμενικοί Ολυμπιακοί Αγώνες στην Κωνσταντινούπολη από το 1911 έως το 1914 με τη συμμετοχή αθλητών από πολλές περιοχές της Τουρκίας. Οι τελευταίοι διακόπηκαν το 1915 λόγω της Γενοκτονίας. Μετά την καταστροφή της Σμύρνης κάποιοι από τους αθλητικούς συλλόγους ανασυστάθηκαν στις χώρες φιλοξενίας. Από την πρώτη κιόλας χρονιά στην Αθήνα έχουμε την ομάδα «Αρμενία», που ήταν ελλιπής λόγω της απώλειας πολλών μελών της από την καταστροφή. Για μια ακόμη φορά οι αρμενικές οικογένειες -ό,τι απέμεινε απ’ αυτές- τράβηξαν τα πάνδεινα για να επιβιώσουν στις νέες εστίες τους, μεταφέροντας μαζί τους μια κληρονομιά αιώνων και μια περήφανη στάση ζωής. Από την πρώτη κιόλας στιγμή οι Αρμένιοι δημιούργησαν σχολεία, εκκλησίες, πολιτιστικά κέντρα και αθλητικούς συλλόγους στις χώρες φιλοξενίας. Μάλιστα πολλοί απ’ αυτούς λειτουργούν ως τις μέρες μας αποτελώντας σημαντικό παράγοντα εξέλιξης στην εν γένει πορεία των αρμενικών παροικιών.
Πηγές: Χάικ Τεμογιάν, «Ο Αρμενικός Αθλητισμός στην Οθωμανική Αυτοκρατορία». Ινστιτούτο της Γενοκτονίας των Αρμενίων 2009, Αρμενία. Ένωση Αρμένιων Σμύρνης, «Μερ Σμύρνιαν» (Η Σμύρνη μας) Νέα Υόρκη 1960. Λούση Οννικιάν-Σαχινιάν, «Η πόλη της Σμύρνης» Αρμενικά τεύχος 27, Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 2002. Αζνίβ Γεραμιάν, «Η Σμύρνη των Αρμενίων» Αρμενικά τεύχος 47, Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2006.
|