Το Καραμπάχ έστειλε το μήνυμα Εκτύπωση E-mail

Kαμιά απόφαση δεν μπορεί να παρθεί στις συζητήσεις για το μέλλον της περιοχής χωρίς τη συμμετοχή του Στεπανακέρτ

 

Σαρκίς Αγαμπατιάν

Τεύχος: Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2009

 

 

Το παναρμενικό συνέδριο που διοργάνωσε η Αρμενική Επαναστατική Ομοσπονδία-Τασνακτσουτιούν στο Στεπανακέρτ (10-11/7/2009) υπό την αιγίδα του Προέδρου του Καραμπάχ Πάκο Σαχακιάν κάλεσε την Αρμενία να μην υπογράψει τη συμφωνία-πλαίσιο για τη διευθέτηση της διαμάχης με το Αζερμπαϊτζάν που πρότειναν οι ξένοι διαπραγματευτές και να επιδιώξει να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπργματεύσεων οι αρχές του Καραμπάχ.

Το τελικό κείμενο της απόφασης που υιοθέτησε το συνέδριο το οποίο παρακολούθησαν προσωπικότητες της πολιτικής, της τέχνης και της διανόησης από την Αρμενία και τη διασπορά κατέδειξε ότι το Ερεβάν δεν έχει κανένα δικαίωμα να παρακάμψει τη βούληση του λαού του Καραμπάχ. Το κείμενο αναφέρει επίσης ότι η όποια συμφωνία που θα υπογραφεί χωρίς την άμεση συμμετοχή του Καραμπάχ ως κύριου συμβαλλόμενου μέρους της διένεξης δεν θα έχει καμιά ισχύ.

Κι όλα αυτά λίγες ώρες μετά τη συνάντηση κορυφής των G-8 στην Ιταλία των Προέδρων των Η.Π.Α., της Ρωσίας και της Γαλλίας όπου εξέδωσαν μια ανακοίνωση καλώντας την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του προβλήματος στη διαφιλονικούμενη περιοχή. Οι αρχηγοί των κρατών που ηγούνται των προσπαθειών για την επίλυση της διένεξης παρότρυναν τα εμπλεκόμενα μέρη να επιταχύνουν τις διαπραγματεύσεις πάνω στη βάση των αρχών της Μαδρίτης.

«Η έκκληση των συμπροέδρων της Ομάδας Μινσκ δεν εκπορεύεται από την ουσία του προβλήματος και του ιστορικού της σύγκρουσης» απεφάνθη το συνέδριο. Συν τοις άλλοις, παρακάμπτει και αγνοεί τη νόμιμα εκφρασμένη βούληση του λαού του Καραμπάχ.

Οι 120 σύνεδροι που ήρθαν από 25 χώρες, ανάμεσά τους πρώην και νυν διπλωμάτες, είπαν ότι η αποδυνάμωση της ζώνης ασφαλείας που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αρμενικών δυνάμεων θα αυξήσει την πιθανότητα πολέμου και θα θέσει σε κίνδυνο τον πληθυσμό του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Είπαν επίσης ότι «οι διαπραγματεύσεις πρέπει να έχουν ως στόχο την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Ναγκόρνο Καραμπάχ και ότι δεν πρέπει να αγνοήσουν τα ζητήματα των περιοχών Σαουμιάν, Κετασέν, Μαρτακέρτ και Μαρτουνί που κατοικούνταν από Αρμενίους και τώρα βρίσκονται υπό αζερική κατοχή, καθώς και τα δικαίωματα των εκατοντάδων χιλιάδων Αρμενίων που εκτοπίστηκαν από το Αζερμπαϊτζάν».

Ο βουλευτής Σαβάρς Κοτσαριάν εκπρόσωπος του αρμενικού υπουργείου Εξωτερικών, που συμμετείχε στο συνέδριο, είπε ότι το Αζερμπαϊτζάν προσπαθεί να διαστρεβλώσει την ουσία της σύγκρουσης του Καραμπάχ: «Η σύγκρουση του Καραμπάχ προήλθε από την πολιτική του Αζερμπαϊτζάν που βασιζόταν στη βία καθώς προσπάθησε πρώτα να τρομοκρατήσει το λαό του Καραμπάχ και στη συνέχεια να εξαπολύσει μεγάλης κλίμακας εθνοκάθαρση. Ο επιτιθέμενος σ’ αυτή τη σύγκρουση ήταν το Αζερμπαϊτζάν, που επιδιώκει να παραποιήσει την πραγματικότητα». Και συνέχισε «η τελευταία δήλωση των Η.Π.Α., Ρωσίας και Γαλλίας ικανοποιεί μόνο τις διαστρεβλωμένες θέσεις του Αζερμπαϊτζάν στο ζήτημα της διένεξης».

Ο Μασίς Μαϊλιάν που προεδρεύει στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας του Ναγκόρνο Καραμπάχ είπε ότι δεν αναμένεται καμιά σημαντική εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις και ότι οι αντιμαχόμενες πλευρές μπορεί να υπογράψουν μια συμφωνία μόνο κάτω από εξωτερική πίεση, αλλά όχι και να την εφαρμόσουν. Περιέγραψε τις προτάσεις των διεθνών μεσολαβητών ως ανεδαφικές και αντιβαίνουσες στα συμφέροντα της Αρμενίας και του Καραμπάχ.

«Αν γίνει προσπάθεια και υλοποιηθούν αυτές οι προτάσεις, θα οδηγήσουν σε διαφορές και σε νέες εντάσεις μέσα στις κοινωνίες παρά σε μια διαρκή ειρήνη», είπε ο Μαϊλιάν. «Ταυτόχρονα με την αναζήτηση αμοιβαία αποδεκτών αρχών για την επίλυση της σύγκρουσης, η πιο σημαντική προτεραιότητα της διαπραγματευτικής διαδικασίας θα πρέπει να είναι η λήψη μέτρων για την αποτροπή της κλιμάκωσης της σύγκρουσης κι ενός νέου πολέμου».

Η οργάνωση του συνεδρίου από την Αρμενική Επαναστατική Ομοσπονδία για το Ζήτημα του Καραμπάχ και τις αρμενο-τουρκικές σχέσεις ήταν καθόλα επιτυχής. Ήταν μια πολιτική πράξη που είχε θετικό αντίκτυπο στο πολιτικό σκηνικό της Αρμενίας, αποδεικνύοντας ότι το κόμμα ακόμη και στην αντιπολίτευση μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις της χώρας με τη στάση του στα εθνικά θέματα και τη μεγάλη επιρροή που διαθέτει στην αρμενική διασπορά.

Οι εκτιμήσεις και τα συμπεράσματα που αποκομίσαμε από την τριήμερη παραμονή μας στο Καραμπάχ ήταν άκρως ενθαρρυντικά και αισιόδοξα:

-μια μικρή χώρα σαν το Καραμπάχ που διαθέτει ένα καλά εκπαιδευμένο και ετοιμοπόλεμο στρατό, είναι σε θέση να αντιμετωπίσει, σε περίπτωση πολέμου τις σαφώς υπέρτερες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν και να προκαλέσει μεγαλύτερες απώλειες στον εχθρό.

-η αποφασιστικότητα και το φρόνημα των κατοίκων του Καραμπάχ σε συνδυασμό με το ανάγλυφο της περιοχής καθιστούν δύσκολο οποιοδήποτε εγχείρημα για ανάληψη στρατιωτικών επιχειρήσεων εκ μέρους του Αζερμπαϊτζάν.

-όπως μας ανέφερε ο στρατηγός Νοράντ Ντερκριγκοριάν, που συμμετείχε στο συνέδριο, πρώην διοικητής των σοβιετικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, προϊστάμενος του πρώην υπουργού άμυνας της Σοβιετικής Ένωσης Γκρατσόφ, και ιδρυτής του στρατού του Καραμπάχ, για να καταληφθεί το Καραμπάχ (η σημερινή έκτασή του οποίου μαζί με τα απελευθερωμένα εδάφη είναι γύρω στα 12.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα) απαιτείται μισό εκατομμύριο στρατός, κάτι που είναι πρακτικά αδύνατο. Τα σύγχρονα στρατιωτικά όπλα και άρματα μάχης είναι επιρρεπή σε συνεχείς φθορές και βλάβες και για την επισκευή και συντήρησή τους απαιτείται υψηλού επιπέδου εκπαίδευση.

-οι δυτικές χώρες που έχουν επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια στον Καύκασο καθώς και η Ρωσία πολύ δύσκολα θα δώσουν το πράσινο φως στο Αζερμπαϊτζάν για ανάληψη στρατιωτικής δράσης. Ο κίνδυνος να πληγούν οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στον Καύκασο είναι τεράστιος.

-θεωρείται δεδομένο ότι τα απελευθερωμένα εδάφη δεν πρόκειται ποτέ να επιστραφούν στο Αζερμπαϊτζάν. Η ανεξαρτησία του Καραμπάχ είναι επιβεβλημένη και συνδέεται άμεσα με τη φυσική ασφάλεια της Αρμενίας, ενδεχόμενη απώλεια της οποίας, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ίδια την ύπαρξη της χώρας.

 


Share
 

Για να εξασφαλίσουμε τη σωστή λειτουργία του ιστότοπου, μερικές φορές τοποθετούμε μικρά αρχεία δεδομένων στον υπολογιστή σας, τα λεγόμενα «cookies». Οι περισσότεροι μεγάλοι ιστότοποι κάνουν το ίδιο. Περισσότερα...

"Δέχομαι"


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ


διαφήμιση στο αρμενικά

armenian community

Online Επισκέπτες

Έχουμε 22 επισκέπτες συνδεδεμένους