Μετανάστευση: Η ανοιχτή πληγή της Αρμενίας |
Σαρκίς Αγαμπατιάν Τεύχος: Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2011 Σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου η ομαδική μετακίνηση του πληθυσμού σε μιαν άλλη για ανεύρεση εργασίας αποτελεί ένδειξη του επιπέδου ζωής, της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης καθώς και της γενικότερης πολιτικής της κυβέρνησης. Η περίπτωση της Αρμενίας είναι η πιο χαρακτηριστική καθώς τα μεταναστευτικά κύματα που σάρωσαν τη χώρα τις δυο τελευταίες δεκαετίες έχουν γίνει μια χαίνουσα πληγή που τείνει να δυναμιτίσει το μέλλον της χώρας.
Το 1939 ο πληθυσμός της Αρμενίας αριθμούσε 1.282.000 ψυχές (περίπου ένα εκατομμύριο ήταν Αρμένιοι). Από τους 2.152.000 Αρμένιους που ζούσαν στην πρώην Σοβιετική Ένωση, γύρω στους 500.000 πήγαν στο μέτωπο και 175.000 δεν επέστρεψαν ποτέ. Από δημογραφική άποψη ήταν μια καταστροφή για τη χώρα. Με το πρόγραμμα παλιννόστησης που εξήγγειλε η κυβέρνηση της Σ. Ένωσης το 1946, δόθηκε η δυνατότητα στους Αρμένιους, που ήταν διασκορπισμένοι σ’ ολόκληρο τον κόσμο ως συνέπεια της Γενοκτονίας, να επαναπατριστούν. Αλλά, τη δεκαετία του 1990 με την κατάρρευση του συστήματος, τον πόλεμο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και τον οικονομικό αποκλεισμό που επιβλήθηκε από την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν, η Αρμενία έχασε σχεδόν το 30% του πληθυσμού της. Από το 1991, 700.000 με 1.300.000 άτομα εγκατέλειψαν τη χώρα όπως αναφέρει η ετήσια έκθεση «Αποδημία και ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού: δυνατότητες και προκλήσεις» που συνέταξε ο Ο.Η.Ε. το 2009. Ακόμη κι αν την ίδια περίοδο η χώρα υποδέχθηκε μισό εκατομμύριο Αρμένιους πρόσφυγες από το Αζερμπαϊτζάν, η κατάσταση δεν άλλαξε δημογραφικά, καθώς τα οικονομικά προβλήματα και η έλλειψη πολιτικής για την ενσωμάτωσή τους, ώθησε πολλούς απ’ αυτούς ν’ αναζητήσουν την τύχη τους αλλού.
Έλλειψη εμπιστοσύνης Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική από γεωπολιτική και δημογραφική άποψη καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ο.Η.Ε. λόγω απουσίας κρατικού προγράμματος αναμένεται να εγκαταλείψουν τη χώρα 200 με 300.000 άτομα τα επόμενα χρόνια. Οι λόγοι είναι κυρίως οικονομικοί, αλλά στην πραγματικότητα είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στο κράτος. Η μόνιμη επωδός των υποψήφιων μεταναστών είναι: «γιατί να μείνω, δεν υπάρχει μέλλον για τα παιδιά μου». Και πώς θα γινόταν διαφορετικά όταν οι έννοιες αξιοκρατία και ισονομία δεν υφίστανται, ενώ η διαφθορά και τα μονοπώλια οργιάζουν, δημιουργώντας απόγνωση στους νέους που αναζητούν την τύχη τους στο εξωτερικό.
Η χώρα που προτιμούν οι περισσότεροι μετανάστες είναι η Ρωσία εκεί όπου έχουν ήδη εγκατασταθεί δύο περίπου εκατομμύρια Αρμένιοι. Μάλιστα, στα πλαίσια του προγράμματος της ρωσικής κυβέρνησης «Συμπατριώτες», οι απομακρυσμένες περιοχές της Ρωσίας, όπως για παράδειγμα η Σιβηρία, προσφέρουν σε εξειδικευμένους μετανάστες (γιατρούς, μηχανικούς, εκπαιδευτικούς) οικονομική βοήθεια και κυρίως τη δυνατότητα να αποκτήσουν τη ρωσική υπηκοότητα. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια ικανοποιήθηκαν 820 αιτήσεις και έτσι γύρω στα 4.000 άτομα – υπολογίζοντας και τα μέλη των οικογενειών – εγκατέλειψαν οριστικά την Αρμενία και εγκαταστάθηκαν στη Ρωσία. Άλλοι προορισμοί είναι οι Η.Π.Α., η Ουκρανία, το Ισραήλ, η Αυστραλία, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η γειτονική Γεωργία.
Προορισμός η Γαλλία Αν στις αρχές της δεκαετίας του ’90, η Γερμανία, οι Κάτω Χώρες, η Αυστρία, η Τσεχία και η Ελλάδα ήταν οι χώρες που προτιμούσαν οι Αρμένιοι μετανάστες, τα τελευταία τέσσερα χρόνια η Γαλλία είναι η χώρα που καταγράφει τον υψηλότερο αριθμό αιτήσεων για πολιτικό άσυλο. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του τμήματος μετανάστευσης Γκαγκίκ Γεγκανιάν, το 2010 κατατέθηκαν 3.200 αιτήσεις επί συνόλου 6.400. Εξ άλλου, η παντελής σχεδόν απουσία οργανωμένης πολιτικής επαναπατρισμού, που περιορίζεται σε αποσπασματικές κινήσεις, όπως για παράδειγμα το πρόγραμμα Αρί Ντουν του υπουργείου Διασποράς ή η απλοποίηση της διαδικασίας εγκατάστασης στη χώρα, δεν φαίνεται να αποδίδει καρπούς. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου μόλις 500 Αρμένιοι εγκαταστάθηκαν στην Αρμενία τα τελευταία τρία χρόνια, αριθμός πολύ χαμηλός σε σχέση με τα 7 εκατομμύρια περίπου που ζουν στη διασπορά (σύμφωνα με εκτιμήσεις του ίδιου υπουργείου). Πρόσφατα, 200 οικογένειες εξισλαμισμένων Αρμένιων από την Τουρκία, οι λεγόμενοι «χαμσετσί», εξέφρασαν την επιθυμία να μετοικήσουν στην Αρμενία και το Καραμπάχ.
Οι αρμενικές κοινότητες της Μέσης Ανατολής, όπως και του Τζαβάχκ στη Γεωργία θα μπορούσαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να εγκατασταθούν στη μητέρα-πατρίδα; Η ίδια η Αρμενία είναι έτοιμη να τους υποδεχθεί; Δεν είναι σίγουρο. Θα ήταν ευχής έργον να το έπραττε, αρπάζοντας τη μοναδική ευκαιρία να εποικίσει την Αρμενία και κυρίως το Καραμπάχ, λύνοντας κατά κάποιο τρόπο το ακανθώδες δημογραφικό της πρόβλημα.
Κάποιοι βρίσκουν άσυλο Ενώ κάποιοι Αρμένιοι εγκαταλείπουν τη χώρα τους για πολιτικούς λόγους, άλλοι βρίσκουν άσυλο σ’ αυτήν. Από το 1999 που ψηφίστηκε ο νόμος για τους πρόσφυγες και το πολιτικό άσυλο, η Αρμενία έγινε ένας πραγματικός προορισμός γι’ αυτούς που επιδιώκουν να βρουν ένα καταφύγιο. Μέσα σε δέκα χρόνια, 2.000 άτομα κατέθεσαν αίτηση για άσυλο στην Αρμενία, οι μισοί από τους οποίους προέρχονται από το Ιράκ. Το 2006, κατά τη διάρκεια της ισραηλο-λιβανικής σύρραξης, 300 άτομα κατέφυγαν στην Αρμενία, ενώ άλλα 200 μετά το σύντομο ρωσο-γεωργιανό πόλεμο του 2008. Πάντως, όλοι αυτοί οι πολιτικοί πρόσφυγες δεν είναι απαραιτήτως αρμενικής καταγωγής. Προέρχονται από την Κούβα, την Ακτή Ελεφαντοστού, τη Σενεγάλη, την Τουρκία…
Επιμύθιο Επί δυο ολόκληρες δεκαετίες οι Αρμένιοι της διασποράς δεν είχαν το ηθικό δικαίωμα να ασκούν κριτική στην κυβέρνηση της χώρας καταγωγής τους λόγω των δυσχερών οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών καταστάσεων που αντιμετώπιζε. Όφειλαν να ενισχύουν ποικιλοτρόπως την προσπάθεια της πατρίδας για ανόρθωση της οικονομίας με συχνές επισκέψεις, επενδύσεις και κάθε είδους βοήθεια. Είχαν μόνο υποχρεώσεις και κανένα δικαίωμα κριτικής. Ωστόσο, διάχυτη είναι η ανησυχία και ο προβληματισμός όλων μας καθώς ακόμη και σήμερα, είκοσι χρόνια μετά την ανεξαρτησία, πολλοί και ειδικότερα οι νέοι θεωρούν ως μόνη προοπτική για ένα καλύτερο μέλλον τη μετανάστευση. Πότε, επιτέλους, θα συνειδητοποιήσουν οι κυβερνώντες ότι συνεχίζοντας την ίδια λανθασμένη πολιτική, δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να εξωθούν τους πολίτες της Αρμενίας προς τον ξενιτεμό και να αποδυναμώνουν τη χώρα; Υπάρχει ελπίδα ν’ αλλάξει κάτι στο άμεσο μέλλον; Ο χρόνος θα δείξει…
|