Σερ, η Αρμένισσα βασίλισσα της ποπ Εκτύπωση E-mail

cher

Ζακ Νταματιάν
Ιανουάριος- Απρίλιος 2021, τεύχος 106

«Είκοσι δύο χρόνια πριν (1993) μετέφερα ανθρωπιστική βοήθεια στην Αρμενία. Αυτή η επίσκεψη μέχρι σήμερα ζει στην καρδιά μου. Ποτέ δεν είχα δει τόση εξαθλίωση και τόση αξιοπρέπεια. Ήμουν τόσο περήφανη».
Τον Μάιο του 1946, στο Ελ Σέντρο της Καλιφόρνια, έρχεται στον κόσμο η Σεριλίν Σαρκισιάν, που με το ψευδώνυμο Σερ θα αφήσει το δικό της στίγμα στο καλλιτεχνικό στερέωμα, ως τραγουδίστρια και ως ηθοποιός. Οι γονείς της, ο Αρμένιος πρόσφυγας Μιγκιρντίτς (Τζον) Σαρκισιάν, οδηγός φορτηγού, και η μητέρα της Τζόρτζια Χολτ, αρχικά σερβιτόρα, μετέπειτα μοντέλο και ηθοποιός, γαλλοβρετανικής καταγωγής, χώρισαν πριν καν αυτή γεννηθεί. Θα γνωρίσει τον πατέρα της πολύ αργότερα. Για τη συνάντηση αυτή, η ίδια σε συνέντευξή της δήλωσε τα εξής: «Ο πατέρας μου είναι Αρμένιος, αλλά εγώ γνωρίστηκα μαζί του όταν ήμουν 11 ετών. Δηλαδή μέχρι τότε δεν ήξερα ότι είμαι Αρμένισσα. Όταν συνάντησα τον πατέρα μου, είδα ότι του μοιάζω πολύ».
Η Σεριλίν μεγάλωσε με τη μητέρα της, η οποία παντρεύτηκε έναν τραπεζίτη, που την υιοθέτησε. Στα 16 της απορρίφθηκε λόγω δυσλεξίας από το Φρέσνο Χάι Σκουλ (Fresno High School), στο οποίο παρακολουθούσε μαθήματα υποκριτικής. Ένα χρόνο μετά θα γνωριστεί με τον Σόνι Μπόνο και θα γίνουν ζευγάρι στη ζωή και στο τραγούδι, ενώ θα αποκτήσουν τη δική τους τηλεοπτική εκπομπή στο CBS. Ως τηλεοπτική σταρ θα τιμηθεί με το βραβείο Έμμυ.
Παράλληλα, η Σερ κάνει και σόλο καριέρα, με επιτυχίες όπως το «Ringo I Love You», αφιερωμένο στον Ρίνγκο Σταρ των Μπιτλς, και το «Bang Bang». Επίσης μετείχε και σε δύο ταινίες, με μικρούς ρόλους. Τη δεκαετία του ’70 η πορεία της είναι ιδιαίτερα παραγωγική. Καινοτομεί, εντυπωσιάζοντας σε εμφάνιση και στιλ.
Στην προσωπική της ζωή παίρνει διαζύγιο, και το 1975 παντρεύεται τον μουσικό Γκρεγκ Άλμαν. Η ίδια θα ισχυριστεί ότι είχε σχέσεις και με τον Έλβις Πρίσλεϊ. Αντιμετώπισε προβλήματα και στον δεύτερο γάμο της, λόγω του εθισμού του συντρόφου της στο αλκοόλ, χωρίζοντας οριστικά το 1979. Απέκτησε συνολικά δύο παιδιά, ένα από κάθε γάμο. Η ερωτική της ζωή χαρακτηρίζεται ως ασταθής, με διάσημους συντρόφους, κυρίως από τον χώρο της σόου μπιζ.
Η δεκαετία του ’80 είναι γεμάτη από κινηματογραφικές κυρίως επιτυχίες. Θα πάρει «Χρυσή Σφαίρα» για την ερμηνεία της στις ταινίες «Γύρνα πίσω Τζίμι Ντιν» και «Η εξαφάνιση της Κάρεν Σίκγουντ». Το 1985 βραβεύεται από το Φεστιβάλ Καννών για την ταινία «Η Μάσκα» και την επόμενη χρονιά κατακτά το Όσκαρ Α΄ Γυναικείου Ρόλου στο «Κάτω από τη λάμψη του φεγγαριού». Στα δύο αυτά έργα θα λάβει άλλες δύο «Χρυσές Σφαίρες». Την ίδια εποχή πρωταγωνιστεί και στις «Μάγισσες του Ίστγουικ». Η ίδια, όμως, ως επιτομή χαρακτηρίζει τη συμμετοχή της στο μιούζικαλ «Μπρουλέσκ» το 2010, όπου ερμηνεύει και δύο τραγούδια. Το 1989 κυκλοφορεί το δίσκο «If I Could Turn Back Time», με το ομώνυμο τραγούδι να σημειώνει τεράστια επιτυχία. Το βίντεο κλιπ όμως απαγορεύτηκε από πολλά τηλεοπτικά δίκτυα, λόγω της τολμηρής της ενδυμασίας.
Η καλλίγραμμη Σερ, εκτός από σπουδαία καλλιτέχνις, είχε ήδη καθιερωθεί και ως σύμβολο γυναικείας ομορφιάς. Έχει τιμηθεί με Γκράμι και άλλα βραβεία. Έχει επιτύχει μοναδικές επιδόσεις, με διαρκή παρουσία στις κορυφαίες 10 θέσεις των προτιμήσεων του κοινού και για τις 6 δεκαετίες (’60-’00), με διαφορά 34 ετών σε πρωτιά «σινγκλ», 1965 το πρώτο και 1999 το τελευταίο.
Το 1993 αποφασίζει να επισκεφτεί την Αρμενία, ηγούμενη αποστολής μεγάλης ανθρωπιστικής βοήθειας. Η επίσκεψη είχε κανονιστεί μετά από συνάντηση στο Λονδίνο με τον πρέσβη της Αρμενίας στη Μεγάλη Βρετανία Αρμέν Σαρκισιάν, νυν πρόεδρο της Αρμενικής Δημοκρατίας. Στην ίδια συνέντευξη η Σερ αναφέρει: «Όταν όμως ήρθα στην Αρμενία έμεινα έκπληκτη. Διαπίστωνα ότι όλοι μοιάζουν σε μένα και εγώ σε όλους. Αυτή ήταν μια αποκάλυψη για μένα. Εγώ ναι, πράγματι είμαι Αρμένισσα! Αλλά αυτό δεν το είχα νιώσει μέχρι να επισκεφτώ την Αρμενία».
Εκείνη την περίοδο ο αρμενικός λαός βιώνει τεράστιες δυσκολίες. Παρουσιάζονται ελλείψεις σε τρόφιμα και είδη βασικής ανάγκης, ενώ η παροχή ρεύματος περιορίζεται σε ελάχιστες ώρες ημερησίως. Η Αρμένισσα ντίβα της ποπ δημοσιεύει τη φωτογραφία ενός άλσους του οποίου τα δέντρα έχουν κοπεί από κατοίκους ώστε να χρησιμοποιηθούν ως μέσο θέρμανσης. «Δεν είναι γκλαμουριά, αλλά κρυώναμε, δεν υπήρχε θέρμανση, νερό, ηλεκτρισμός, τροφή», αναφέρει η Σερ, περιγράφοντας με τον πιο γλαφυρό τρόπο την κατάσταση. Επισκέφτηκε την Αγία Έδρα του Ετσμιατζίν, ένα ορφανοτροφείο και μια άπορη πολυμελή οικογένεια, ενώ συναντήθηκε και με τον πρόεδρο Λεβόν Ντερ-Πετροσιάν.
Σε ομιλία της στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Γερεβάν απηύθυνε χαιρετισμό και ψέλλισε λίγες λέξεις στα αρμενικά. Κάλεσε τους Αρμένιους να μείνουν δυνατοί, λέγοντας: «Να μην επιτρέψουμε στη γενοκτόνο Τουρκία να εξολοθρεύσει για δεύτερη φορά τον λαό μας».
Βαθύτατα πολιτικοποιημένη, δημοκρατικών πεποιθήσεων, με πλούσιο φιλανθρωπικό έργο, η σπουδαία καλλιτέχνις δηλώνει περήφανη για την αρμενική καταγωγή της ύστερα από αυτό το ταξίδι.
Μετά το τέλος του προσφατου πολέμου του Αρτσάχ, η Σερ προχώρησε στην ακόλουθη καυστική δήλωση: «Μαύρη μέρα για το χριστιανισμό: κανείς δε στάθηκε πλάι στην πρώτη χριστιανική χώρα».

 

Share
 

Για να εξασφαλίσουμε τη σωστή λειτουργία του ιστότοπου, μερικές φορές τοποθετούμε μικρά αρχεία δεδομένων στον υπολογιστή σας, τα λεγόμενα «cookies». Οι περισσότεροι μεγάλοι ιστότοποι κάνουν το ίδιο. Περισσότερα...

"Δέχομαι"


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ


διαφήμιση στο αρμενικά

armenian community

Online Επισκέπτες

Έχουμε 3 επισκέπτες συνδεδεμένους