Χράτς Μπαρτικιάν (1927-2011) υπόδειγμα επιστήμονα και ανθρώπου |
Αρπινέ Βαρτανιάν Τεύχος: Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2011
Σύμφωνα με ανακοίνωση του διευθυντή του τμήματος Ιστορίας της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών της Αρμενίας, καθηγητή Ασότ Μελκονιάν, ο κορυφαίος ακαδημαϊκός Χράτς Μπαρτικιάν άφησε την τελευταία του πνοή. Το μνημόσυνο του κορυφαίου ιστορικού, βυζαντινολόγου, διδάκτορα ιστορίας και μέλους της Εθνικής Ακαδημίας των Επιστημών της Αρμενίας πραγματοποιήθηκε στις 19 Αυ-γούστου, στην Εθνική Ακαδημία Επιστημών της Αρμενίας.
Ο θάνατος του Χράτς Μπαρτικιάν υπήρξε μεγάλη απώλεια για τη διεθνή επιστημονική κοινότητα της βυζαντινολογίας καθώς και της αρμενολογίας. Ο κορυφαίος επιστήμονας και ακαδημαϊκός άφησε την τελευταία του πνοή στις 17 Αυγούστου, σε ηλικία 84 ετών. Ο Χράτς Μπαρντικιάν, γιος του φιλόλογου - δημοσιολόγου Μικαέλ Μπαρτικιάν, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1927. Ξεκίνησε τις σπουδές του στο δημοτικό σχολείο του αρμενικού εκπαιδευτηρίου και το 1945 αποφοίτησε από το ελληνικό γυμνάσιο του Βύρωνα. Το 1946 με την οικογένειά του επαναπατρίστηκαν στην Αρμενία, ενώ λίγα χρόνια αργότερα- το 1953- αποφοίτησε με βαθμό άριστα από το Τμήμα Ιστορίας του Κρατικού Πανεπιστημίου του Γερεβάν. Συνέχισε τις σπουδές του κάνοντας μεταπτυχιακό στο Ινστιτούτο Ιστορίας της Εθνικής Ακαδημίας της Αρμενίας, στο Λένινγκραντ (Αγία Πετρούπολη) υπό τη διεύθυνση του ακαδημαϊκού Χ. Ορμπέλη. Έλαβε τον τίτλο του διδάκτορα της ιστορίας στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Λένινγκραντ, υπογράφοντας μελέτη με θέμα «Πηγές μελετών της ιστορίας της Παυλικιανικής κίνησης», η οποία δημοσιεύθηκε στη ρωσική γλώσσα στο Γερεβάν το 1961. Το 1971 έκανε διδακτορικό με τίτλο «Το Βυζαντινό Έπος του Διγενή Ακρίτα και η σημασία του για την αρμενολογία». Από το 1957 εργάστηκε στο Ινστιτούτο Ιστορίας της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών της Αρμενίας, ενώ την περίοδο 1980-2010 διηύθυνε το τμήμα Ιστορίας Μεσαίωνος του ανωτέρου Ινστιτούτου. Ανέδειξε πολλούς νέους επιστήμονες, δημοσίευσε 17 βιβλία και περισσότερα από 150 επιστημονικά άρθρα. Στο βιβλίο «Ξένες πηγές για την Αρμενία και τους Αρμένιους, Βυζαντινές πηγές» συνεργάστηκε για τις μεταφράσεις, στην αρμενική γλώσσα, των έργων μιας σειράς βυζαντινών συγγραφέων (Προκόπιος της Καισαρείας, Κωνσταντίνος Ζ’ Πορφυρογέννητος, Ιωάννης Σκυλίτσης, Θεοφάνης Ομολογητής, Συνεχιστής του Θεοφάνους, Παρθένιος Αθηνών). Στη σειρά που εξέδωσε η Ακαδημία Επιστημών με τίτλο «Λογοτεχνικά Μνημεία» δημοσίευσε το έπος «Διγενής Ακρίτας» στην αρμενική γλώσσα, το έργο «Χρονικό» του Ματθαίου της Εδέσσης σε μετάφραση στην αρμενική δημοτική γλώσσα, τη «Μυστική ιστορία» του Προκοπίου της Καισαρείας καθώς και τα «Ελληνικά αρχιακά έγγραφα αφορώντα τις αρμενοελληνικές σχέσεις στην περίοδο της Α΄ Αρμενικής Δημοκρατίας (1918-1920)».
Πληθώρα διακρίσεων Αξίζει να σημειωθεί, πως για το έργο του «Αρμενο-βυζαντινές έρευνες» που αποτελείται από μια σειρά πολλών άρθρων, τα οποία συγκεντρώθηκαν σε τρεις τόμους, του απονεμήθηκε το βραβείο του Προέδρου της Δημοκρατίας της Αρμενίας. Παράλληλα, στην ελληνική γλώσσα έχει δημοσιεύσει τα βιβλία «Το Βυζάντιο εις τας αρμενικάς πηγάς», « Ελληνισμός και Αρμενία» και « Η βυζαντινή αριστοκρατική οικογένεια των Γαυράδων». Πρόσφατα, ο Χράτς Μπαρτικιάν είχε ολοκληρώσει τις μεταφράσεις των βιβλίων « Ιστορία» του Μιχαήλ Ατταλειάτη και «Ιστορικό έθιμο και πολιτικός υλισμός: η ελληνική πολιτική σχετικά με το Αρμενικό ζήτημα κατά τη περίοδο 1876-1996» του Ιωάννη Κ. Χασιώτη. Για την αξιόλογη επιστημονική κληρονομιά του, το 1980 εξελέγη μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, το 1987 μέλος της Ακαδημίας Τιμπερίνα της Ρώμης και από το 1996 υπήρξε μέλος της Εθνικής Ακαδημίας των Επιστημών της Δημοκρατίας της Αρμενίας. Από το 1995 υπήρξε μέλος της Ένωσης Συγγραφέων της Αρμενίας, ενώ το 1981 ο Χ. Μπαρτικιάν εξελέγη επίτιμο μέλος του Οργανισμού Βυζαντινών Μελετών της Ελλάδος και έπειτα του Οργανισμού Ελληνικού Πολιτισμού. Επίσης, του απονεμήθηκε το βραβείο «Μεσρώπ Μαστότς» της Εθνικής Ακαδημίας της Αρμενίας και βραβεύθηκε με το μετάλλιο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης. Μεγάλο και περιεκτικό είναι επίσης το φάσμα των επιστημονικών μελετών του ακαδημαϊκού. Τα έργα της νεότερης περιόδου ήταν αφιερωμένα στην Κίνηση των Παυλικιανών. Ο Χ. Μπαρντικιάν επέκτεινε την επιστημονική βάση των πηγών του Αρμενικού ζητήματος, κάνοντας γνωστές στο ευρύ κοινό μια σειρά βυζαντινών πηγών. Μεγάλη είναι η συνεισφορά του και στη μελέτη των λιθογραφιών και σφραγίδων. Εξάλλου, είναι ο πρώτος που ανέγνωσε την περίφημη λιθογραφία στα λουτρά του ναού στο Γκαρνί, ενώ ήταν μέλος του συντακτικού συμβουλίου της πολύτομης ακαδημαϊκής έκδοσης της Ιστορίας της Αρμενίας. Ιδιαίτερα σημαντικές, όμως, είναι και οι μελέτες του επιστήμονα, οι οποίες αναφέρονται στις σχέσεις Αρμενικής Κιλικίας και Βυζαντίου. Αν δυο λέξεις μπορούσαν να περιγράψουν τον Χράτς Μπαρτικιάν ως άνθρωπο, πολίτη και επιστήμονα, αυτές θα ήταν εντιμότητα και αρχές. Η απέραντη καλοσύνη και η αφοσίωση του είναι προφανείς, σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων του. Ο Μπαρτικιάν είχε επιδείξει ιδιαίτερη ευαισθησία με την καινούρια γενιά των επιστημόνων. Ήταν άξιος πολίτης της χώρας του, ζούσε και ανέπνεε με τις ανησυχίες της πατρίδας του, χαιρόταν με τις επιτυχίες της. Γι’ αυτό η Πατρίδα ήταν η μεγαλύτερη αξία του, οι δυσκολίες της χώρας ήταν εξίσου δικές του.
|