Χένρικ Μχιταριάν Εκτύπωση E-mail

Henrikh Mkhitaryan

Ο Αρμένιος αστέρας του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου

Ζακ Νταματιάν

Στον πρόσφατο τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ μεταξύ Μάντσεστερ Σίτι και Ίντερ (1-0), ο Χένρικ Μχιταριάν, μπαίνοντας ως αλλαγή, έγινε ένας από τους ελάχιστους ποδοσφαιριστές με συμμετοχή και στους τρεις τελικούς των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, σημειώνοντας δύο κατακτήσεις. Τα ρεκόρ του και η εν γένει παρουσία του γεννούν εθνική υπερηφάνεια, ωθώντας έναν φίλο της Μίλαν να γράψει για αυτόν.

Ο Χένρικ Μχιταριάν έρχεται στον κόσμο το 1989 στο Γερεβάν. «Γεννιέται με μια μπάλα», καθώς ο πατέρας του Άμλετ παίζει ως επιθετικός στην ιστορική Αραράτ Γερεβάν, την Αποβιάν Κοτάικ, και βοηθά τη Βαλάνς να ανέβει στη Β΄ Εθνική της Γαλλίας. Για λίγο αγωνίζεται και σε μια τοπική Αραράτ στο Παρίσι. Πεθαίνει όμως από βαριά ασθένεια σε ηλικία μόλις 33 ετών. «Συνειδητά δεν έχω πάρει τίποτα από εκείνον, αφού όταν πέθανε ήμουν 8 ετών. Αλλά όλοι αυτοί που έχουν δει τον πατέρα μου λένε ότι στον αγωνιστικό χώρο τρέχουμε και σουτάρουμε με τον ίδιο τρόπο. Οπότε διαθέτω πολλά στοιχεία που έχω κληρονομήσει από αυτόν» θα δηλώσει σχετικά.

Ο Μχιταριάν είναι απόφοιτος της Ακαδημίας Φυσικής Αγωγής της Αρμενίας, έχει σπουδάσει οικονομικά και γνωρίζει έξι ξένες γλώσσες. Ποδοσφαιρικό του είδωλο είναι ο Ζινεντίν Ζιντάν. Η συστηματική του ενασχόληση με το άθλημα ξεκινά το 1995, χρονιά που η οικογένειά του επιστρέφει στο Γερεβάν, ύστερα από προτροπή της γιαγιάς του Λίντια Λαβρεντεβιάν. Εγγράφεται στις ακαδημίες του Χομενετμέν Γερεβάν, τη γνωστή μας σήμερα Πιουνίκ. Στα δεκατέσσερά του χρόνια ταξιδεύει στη Βραζιλία για να πάρει μέρος στις προπονήσεις της Σάο Πάολο.

Το 2008, με την U-21 πετυχαίνει το νικητήριο γκολ στο 2-1 επί της Τουρκίας στο Γερεβάν, ολοκληρώνοντας την επική ανατροπή στο φινάλε. Περνώντας από τις εφηβικές ομάδες και ξεδιπλώνοντας το πλούσιο ταλέντο του, προωθείται στην πρώτη ομάδα της Πιουνίκ. Ως μεσοεπιθετικός, διακρίνεται για την τεχνική του, την πάσα ακριβείας, την εκτελεστική του ικανότητα, το μεστό και πειθαρχημένο παιχνίδι του.

Έτσι, κατακτά τέσσερα σερί πρωταθλήματα, ένα κύπελλο και δύο Σούπερ Καπ. Το 2009, έχοντας κατακτήσει και τους τρεις εγχώριους τίτλους, ψηφίζεται ως ο πιο ελπιδοφόρος νέος και για πρώτη φορά κορυφαίος ποδοσφαιριστής της Αρμενίας.
Την ίδια χρονιά έρχεται και η πρώτη μεταγραφή στο εξωτερικό, στη Μέταλουργκ Ντονέτσκ του Όλεγκ Μκιρντιτσιάν. Σε ηλικία 21 ετών γίνεται ο νεότερος αρχηγός στην ιστορία της ομάδας, και ακολούθως μετακινείται στη μεγάλη ομάδα της Σαχτάρ.

Κατακτά τρία σερί νταμπλ, ένα Σούπερ Καπ, και ψηφίζεται κορυφαίος παίκτης του ουκρανικού πρωταθλήματος το 2012 και το 2013, χρονιά που αναδεικνύεται και πρώτος σκόρερ. Ο ίδιος δηλώνει: «Μου είναι πολύ ευχάριστο το ότι, σε ένα γήπεδο 50.000 θέσεων, μετά από κάθε γκολ μου ηχεί ο χορός των σπαθιών, γιατί κάθε άνθρωπος πρέπει να γνωρίζει τον αρμενικό πολιτισμό. Αυτό αποτελεί μεγάλη τιμή για εμένα».

Παράλληλα, με τον Μχιταριάν σε ηγετικό ρόλο, η Εθνική Αρμενίας πραγματοποιεί εξαιρετικές εμφανίσεις, διεκδικώντας με αξιώσεις την πρόκριση για το Euro 2012.

Μια διαιτητική απόφαση-σκάνδαλο, όμως, στο κρίσιμο ματς με την Ιρλανδία στο Δουβλίνο οδηγεί σε ήττα 2-1, βάζοντας ταφόπλακα στο όνειρο. Ο σπουδαίος άσσος σκοράρει και στο ιστορικό 0-4 επί της Δανίας στην Κοπεγχάγη για τα προκριματικά του Μουντιάλ 2014. Το 2015 λαμβάνει το περιβραχιόνιο του αρχηγού.

Οι εμφανίσεις του δεν αφήνουν ασυγκίνητο τον Γιουργκέν Κλοπ, προπονητή της Μπορούσια Ντόρτμουντ, που έψαχνε για αντικαταστάτη του Μάριο Γκέτσε. Η μεταγραφή φτάνει τα 27,5 εκατομμύρια ευρώ, η ακριβότερη στην ιστορία της ομάδας. Έχει ήδη ξεκινήσει η συνεργασία με τον διάσημο Ιταλό μάνατζερ Μίνο Ραϊόλα, έπειτα από μεσολάβηση της Μόνικα, αδερφής του Χένρικ, υπαλλήλου της ΟΥΕΦΑ.

Το 2013 και το 2014, ο Μχιταριάν κατακτά τα Σούπερ Καπ Γερμανίας, αντιμετωπίζοντας δις την Μπάγερν Μονάχου, με σκορ 4-2 και 2-0 αντίστοιχα, ενώ ο ίδιος χρίζεται σκόρερ στον δεύτερο αγώνα. Το ταλέντο του εκτιμάται και από τον επίσης διάσημο κόουτς Τόμας Τούχελ, ο οποίος αντικαθιστά τον Κλοπ στην τρίτη σεζόν.

Το 2016 έρχεται η μεγάλη μεταγραφή στη θρυλική Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Με το κόστος να αγγίζει τα 42 εκατομμύρια, καθίσταται η ακριβότερη μεταγραφή για παίκτη από την πρώην Σοβιετική Ένωση, ενώ ο Μχιταριάν γίνεται ο πρώτος Αρμένιος που αγωνίζεται στην Αγγλία. Τον Νοέμβριο του ίδιου έτους ορίζεται πρέσβης της UNICEF στην Αρμενία.

Έχοντας ήδη σηκώσει το Κομιούνιτι Σιλντ και το Λιγκ Καπ, το τέλος της σεζόν τον βρίσκει να πανηγυρίζει με την αρμενική σημαία την κατάκτηση και του Γιουρόπα Λιγκ, εικόνα που έκανε τον γύρο του κόσμου. Ο ίδιος κλειδώνει τη νίκη στον τελικό με τον Άγιαξ, πετυχαίνοντας το 2-0 με θεαματικό γυριστό σουτ, και γίνεται ο πρώτος Αρμένιος που σηκώνει ευρωπαϊκό τρόπαιο.

Ωστόσο, ο Χένρικ Μχιταριάν έρχεται σε κόντρα με τον περίφημο προπονητή του Ζοσέ Μουρίνιο, και μετά από διετή παρουσία μετακινείται στην Άρσεναλ. Η νέα του ομάδα φτάνει στον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ του 2019, με αντίπαλο την Τσέλσι. Ως έδρα έχει οριστεί το Μπακού, το οποίο δεν παρέχει τις απαραίτητες εγγυήσεις για την ασφάλεια του Αρμένιου άσσου, με αποτέλεσμα ο ίδιος να απουσιάσει, καταγγέλλοντας το καθεστώς Αλίεφ. Χαρακτηριστικό είναι το βίντεο που δείχνει Αζέρους αστυνομικούς να σταματούν οπαδό της Άρσεναλ επειδή φορούσε φανέλα με το όνομα Μχιταριάν.

Σε ένα τελικό φιάσκο, εξαιτίας και της χαμηλής προσέλευσης θεατών, η Τσέλσι επικρατεί στο λονδρέζικο ντέρμπι με 4-1.

Λίγες μέρες μετά, ο Μχιταριάν επισκέπτεται τη φιλόξενη χώρα μας με την Εθνική του, στο πλαίσιο των προκριματικών του Euro 2020. Στο εκπληκτικό Ελλάδα-Αρμενία 2-3 δίνει την ασίστ στο τρίτο γκολ. Η Αρμενία πραγματοποιεί δυναμικό ξεκίνημα στη διοργάνωση, αλλά μετά τον τραυματισμό του ηγέτη και αρχηγού της, η συνέχεια είναι απογοητευτική.

Το 2020, όταν ξεσπά ο πόλεμος των 44 ημερών στο Αρτσάχ, ενημερώνει τη διεθνή κοινή γνώμη για την αζερική επιθετικότητα. Την ίδια περίοδο μετέχει στους αγώνες του Κυπέλλου Εθνών, όπου η Αρμενία, δείχνοντας χαρακτήρα, ανεβαίνει στη Β΄ Κατηγορία. Ακολούθως ανακοινώνει την αποχώρησή του από την Εθνική, έχοντας πετύχει 32 γκολ σε 95 αγώνες. Πολλοί συνδέουν την απόφασή του με τις γενικότερες ανακατατάξεις που συμβαίνουν στην Αρμενική Ομοσπονδία, οι οποίες οδηγούν και στην αποπομπή της μητέρας του Χένρικ Μαρίνας Ταστσιάν, παράγοντα των εθνικών ομάδων.Σε συλλογικό επίπεδο, ύστερα από έναν χρόνο παραμονής στο Βόρειο Λονδίνο, επόμενος σταθμός στην καριέρα του είναι η Ρόμα.

Το 2021, μετά από συνεχόμενα στείρα χρόνια, η ιταλική ομάδα προχωρά στην πρόσληψη του Μουρίνιο, απόφαση που οδηγεί τον Μχιταριάν στην πόρτα της εξόδου και πολύ κοντά στον Ολυμπιακό.

Ενώ έχει συμφωνήσει να κατηφορίσει στον Πειραιά, τα δεδομένα ανατρέπονται ολοκληρωτικά. Ο Αρμένιος σταρ και ο «special one» παραμερίζουν τις διαφορές τους και συνεργάζονται ξανά, φτάνοντας στην κατάκτηση του νεοσύστατου Κόνφερενς Λιγκ. Ο Μχιταριάν βρίσκεται στην αρχική ενδεκάδα στον τελικό Ρόμα-Φέγενορντ 3-2.

Ακολουθεί η μετακίνηση στην Ίντερ, με την οποία ο Μχιταριάν προσθέτει στο παλμαρέ του το Κύπελλο Ιταλίας, τον 21ο τίτλο στην πλούσια καριέρα του. Αγωνιζόμενος στον πρώτο ημιτελικό με τη Μίλαν για το Τσάμπιονς Λιγκ, γίνεται ο πρώτος Αρμένιος που φτάνει τόσο μακριά στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Γράφοντας το τελικό 0-2 με δυνατό σουτ μέσα από την περιοχή, δίνει τεράστιο προβάδισμα πρόκρισης στην ομάδα του, η οποία σφραγίζεται με νίκη 1-0 στη ρεβάνς. Ο τραυματισμός του στο πρώτο παιχνίδι έθεσε εν αμφιβόλω την παρουσία του στον τελικό, στον οποίο πέρασε ως αλλαγή στο 75. Έτσι, έγινε ο έβδομος παίκτης από την πρώην Σοβιετική Ένωση που έπαιξε σε τελικό κυπέλλου πρωταθλητριών.

Το άμεσο ποδοσφαιρικό του μέλλον φαίνεται να είναι συνδεδεμένο με τη δεύτερη μεγάλη ομάδα του Μιλάνο. Η προοπτική της προπονητικής δεν τον ενδιαφέρει, όπως δηλώνει ο ίδιος σε πρόσφατη συνέντευξή του. Προτιμά να αφοσιωθεί στην οικογένειά του.

Ο Χένρικ Μχιταριάν κρατά ψηλά την αρμενική σημαία στο διεθνές ποδόσφαιρο. Ευχή και ελπίδα να τον ξαναδούμε με τη φανέλα της Εθνικής, της οποίας είναι ο πρώτος σκόρερ, μαζί με τους σύγχρονους αστέρες του αρμενικού ποδοσφαίρου.

«Πάνω από 30.000 παιδιά και οι οικογένειές τους εδώ και 8 μήνες βρίσκονται υπό βασανιστικό αποκλεισμό στο Ναγκόρνο Kαραπάx. Διαβιώντας στην πατρίδα τους, βιώνουν λιμό και βρίσκονται στα όρια ανθρωπιστικής κρίσης, οι ασθενείς δεν έχουν την απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή, ολόκληρος ο πληθυσμός δεν έχει πρόσβαση σε τρόφιμα και άλλα απαραίτητα αγαθά. Η τρομακτική πραγματικότητα είναι πως οι άνθρωποι πεθαίνουν της πείνας, είναι μια καταστροφή που απαιτεί άμεση κινητοποίηση. Για τα παιδιά είναι απαραίτητο, να δοθεί ένα τέλος σε αυτόν τον πόλεμο, για να αρχίσουν οι θεραπείες και να  αποκατασταθεί η υγεία τους. Είναι ζήτημα ηθικής αρχής να εξασφαλιστεί η  ανεμπόδιστη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο 34χρονος άσσος.

Πηγές: hy.m.wikipedia.org, mediamax.am, sport.mediamax.am, unicef.org, jam-news.net, VNews

Share
 

Για να εξασφαλίσουμε τη σωστή λειτουργία του ιστότοπου, μερικές φορές τοποθετούμε μικρά αρχεία δεδομένων στον υπολογιστή σας, τα λεγόμενα «cookies». Οι περισσότεροι μεγάλοι ιστότοποι κάνουν το ίδιο. Περισσότερα...

"Δέχομαι"


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ


διαφήμιση στο αρμενικά

armenian community

Online Επισκέπτες

Έχουμε 32 επισκέπτες συνδεδεμένους