Χαρούτ Μποϊνικιάν και Λεβόν Καζαριάν Εκτύπωση E-mail

Με αφορμή την εκλογή του νέου Δ.Σ. του Ελληνο-αρμενικού Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου και τη συνάντηση ελλήνων και αρμενίων επιχειρηματιών κατά την επίσημη επίσκεψη του Πρoέδρου της Αρμενίας στην Ελλάδα, τα «Αρμενικά» είχαν μια συζήτηση με τους Χαρούτ Μποϊνικιάν και Λεβόν Καζαριάν, οι οποίοι είναι μέλη του Δ.Σ.

 

Στην Αζνίβ Κασπαριάν

Τεύχος: Ιανουάριος-Μάρτιος 2011

 

 

Οι προσπάθειες μας επικεντρώνονται στην άμεση και γρήγορη προβολή της παρουσίας μας στον εμπορικό και επιχειρηματικό στίβο

 

Πείτε μας λίγα λόγια για το Ελληνο-αρμενικό Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο.

Η γέννηση του Ελληνο-αρμενικού Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου χρονολογείται από το 1992, όπου μια ομάδα αρμενίων και ελλήνων επιχειρηματιών υπό την αιγίδα της αρμε-νικής πρεσβείας έκαναν τα πρώτα βήματα και υλοποίησαν τη δημιουργία του θεσμού, συμβάλλοντας ιδιαίτερα στην ανάπτυξη των διμερών, εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών. Μετά από 18 χρόνια και με την πρωτοβουλία του νυν πρέσβη της Αρμενίας Γκαγκίκ Γαλατσιάν πραγματοποιήθηκαν εκ νέου συναντήσεις, καθώς και Γενική Συνέλευση των μελών προκειμένου να εκλεχθεί το νέο Δ.Σ. στα πλαίσια της ενεργοποίησης του θεσμού. Έτσι, τον Οκτώβριο του 2010 εκλέχθηκε το νέο Δ.Σ. υπό την προεδρία του Μπεντρός Γκιουρουλιάν, το οποίο απαρτίζεται από παλαιά αλλά και νέα μέλη. Επιπλέον, με την ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, απονεμήθηκε ο τίτλος του επίτιμου πρόεδρου του Επιμελητηρίου, στον πρώτο διατελέσαντα πρόεδρο, Χορέν Δανιελάν για την πολύτιμη προσφορά του στο θεσμό και όχι μόνον.

 

Σε ποιους απευθύνεται και ποιοι μπορούν να συμμετέχουν στο Επιμελητήριο;

Το Ελληνο-αρμενικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο απευθύνεται σε όλους τους ενδιαφερόμενους που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά και στις δυο χώρες, σε φυσικά και νομικά πρόσωπα καθώς επίσης σε κάθε συμπατριώτη ή φίλο που θέλει να ενισχύσει τις εργασίες του Επιμελητηρίου.

 

Πού επικεντρώνονται οι δραστηριότητες του Επιμελητηρίου;

Οι αρχικές μας προσπάθειες επικεντρώνονται στην άμεση και γρήγορη προβολή της παρουσίας μας στον εμπορικό και επιχειρηματικό στίβο, τόσο στην Ελλάδα όσο και την Αρμενία, σε συνδυασμό με την εκτενέστερη συνεργασία μας με τα επιμελητήρια ευρωπαϊκών και αραβικών χωρών. Αν λάβει κανείς υπόψη το επίπεδο οργάνωσης άλλων επιμελητηρίων, νεότερων κρατών, θα μπορεί να συμπεράνει ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Χρόνος, όμως, που θα καλυφθεί με την επίμονη προσπάθεια τόσο του Δ.Σ. όσο και των υπολοίπων μελών του. Επιπλέον να σημειωθεί ότι το επιμελητήριο λειτουργεί ως τράπεζα δεδομένων και πληροφοριών στο ευρύτερο φάσμα του εμπορίου, της επιχειρηματικότητας αλλά και φορολογίας και των δυο χωρών, προκειμένου να διευκολύνει όποιες επενδύσεις και επιχειρηματικές δραστηριότητες. Είμαστε εδώ για να δουλέψουμε.

 

Πώς αξιολογείτε τις μέχρι σήμερα εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Αρμενίας και Ελλάδας;

Οι μέχρι σήμερα εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δυο χωρών κινούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα, αν λάβει κανείς υπόψη τις σημαντικές επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν στο παρελθόν από τον ΟΤΕ και την 3Ε , οι οποίες συνοδεύτηκαν με την αυτόνομη παρουσία της Εμπορικής Τράπεζας. Οι εν λόγω επενδύσεις, αν και ο ΟΤΕ και η Εμπορική Τράπεζα έχουν αποχωρήσει, λειτούργησαν ως Δούρειος Ίππος για περαιτέρω, μικρότερης κλίμακας, επενδύσεις στην Αρμενία. Ειδικότερα, να αναφερθούμε στην παρουσία εταιρειών τεχνολογίας όπως η Intracom, αλλά και εταιρείες ενδυμασίας και τροφίμων που δειλά δειλά έκαναν την εμφάνισή τους στην εγχώρια αγορά. Αξιοσημείωτη παραμένει η εισαγωγή στην Αρμενία ελληνικών χαρακτηριστικών προϊόντων, όπως το ελαιόλαδο και το πορτοκάλι. Σήμερα γίνονται αρκετές προσπάθειες για νέες συνεργασίες και επενδύσεις, οι οποίες είναι σε διαδικασία υλοποίησης, στους τομείς της ιατρικής, τηλεπικοινωνιών, ενέργειας και μεταφορών καθώς το τελευταίο παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και την προσέλκυση νέων συνεργασιών, λόγω της ιδιαίτερης γεωπολιτικής μας θέσης.

 

Σε ποιους τομείς μπορεί να υπάρξει διεύρυνση των εμπορικών και επιχειρηματικών σχέσεων;

Αρχικά θα πρέπει να αναφέρουμε, ότι οι μεταφορές προϊόντων και εμπορευμάτων προς την Αρμενία ήταν και παραμένει το μεγάλο αγκάθι για την ανάπτυξη συνεργασιών. Οι δίοδοι είναι ελάχιστοι αν λάβει κανείς υπόψη τη γεωγραφική θέση της Αρμενίας σε συνδυασμό με τις τεταμένες σχέσεις, τόσο με τους «γείτονες» όσο και με την αστάθεια στον αραβικό κόσμο. Παρόλα αυτά οι τομείς όπου μπορούν να επικεντρωθούν οι συνεργασίες είναι ο ενεργειακός και τραπεζικός τομέας, καθώς επίσης ο τομέας των ακινήτων και εμπορίας παραδοσιακών προϊόντων τόσο της Αρμενίας όσο και της Ελλάδας. Επιπλέον, θα μπορούσε να γνωρίσει ιδιαίτερη ανάπτυξη ο κλάδος της παροχής υπηρεσιών αλλά και τουρισμού, καθώς η κοινή ιστορία και ο κοινός πολιτισμός συμβάλλουν θετικά στους παραπάνω αναφερόμενους κλάδους. Με τις σωστές βάσεις και σε συνδυασμό με το φορολογικό καθεστώς μπορούν να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για την εγκατάσταση ξένων εταιρειών στην Αρμενία.

 

Υπήρξαν αποτελέσματα κατά τη συνάντηση ελλήνων και αρμενίων επιχειρηματιών, με αφορμή την επίσημη επίσκεψη του Πρoέδρου της Αρμενίας στην Ελλάδα;

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι είχαμε την τύχη να ξεκινήσουμε αυτήν την προσπάθεια με το πρώτο Ελληνο-αρμενικό φόρουμ που έβαλε τον πήχη αρκετά ψηλά για τις εργασίες μας. Κατά τη διάρκεια του φόρουμ, το Επιμελητήριο, με τα λιγοστά μέσα που διαθέτει σήμερα, είχε μια αρκετά εποικοδομητική παρουσία. Ο ρόλος μας επικεντρώθηκε στο συντονισμό της εκδήλωσης έχοντας βέβαια ως πρωτεργάτη το ΕΒΕΑ, που εδώ οφείλουμε να τους συγχαρούμε και να τους ευχαριστήσουμε για την άριστη διεξαγωγή της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2011.

Η παρουσία 20 και πλέον εταιρειών από την Αρμενία, οι οποίες κατά την πλειοψηφία τους εκπροσωπήθηκαν από τους βασικούς τους φορείς, σήμανε την επίσημη έναρξη των διμερών επιχειρηματικών σχέσεων. Επιπλέον, η ανταπόκριση των ελλήνων επιχειρηματιών ήταν απρόσμενα μεγάλη και πραγματοποιήθηκαν πολλές συναντήσεις και διαβουλεύσεις για μελλοντικές συνεργασίες σε διαφορετικούς τομείς. Σημαντικό γεγονός ωστόσο παραμένει η προβολή της χώρας μας στον εμπορικό κόσμο της Ελλάδας.

 

Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια σας;

Στα μελλοντικά μας σχέδια συμπεριλαμβάνεται η παρουσία του Επιμελητηρίου μας στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης, μια οργανωμένη επίσημη επίσκεψη στην Αρμενία με τη συνοδεία ελλήνων και αρμενίων επιχειρηματιών. Επιπλέον, πραγματοποιούνται οι διεργασίες για την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με το Ελληνο-ρωσικό, Ελληνο-αραβικό και Ελληνο-γαλλικό Εμπορικό επιμελητήριο.

 


Share
 

Για να εξασφαλίσουμε τη σωστή λειτουργία του ιστότοπου, μερικές φορές τοποθετούμε μικρά αρχεία δεδομένων στον υπολογιστή σας, τα λεγόμενα «cookies». Οι περισσότεροι μεγάλοι ιστότοποι κάνουν το ίδιο. Περισσότερα...

"Δέχομαι"


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ


διαφήμιση στο αρμενικά

armenian community

Online Επισκέπτες

Έχουμε 28 επισκέπτες συνδεδεμένους