Αρχιεπίσκοπος Νισσάν Καρακεχεγιάν |
Οβαννές Γαζαριάν Τεύχος: Ιανουάριος-Μάρτιος 2012
Επικεφαλής της Αρμενοκαθολικής εκκλησίας της Ελλάδας
«Η Αρμενοκαθολική κοινότητα πήρε σάρκα και οστά την περίοδο του βασιλείου της Κιλικίας αλλά και αργότερα το 14ο-15ο αιώνα με την έλευση των ευρωπαίων ιεραποστόλων»
Θα θέλαμε να μας παρουσιάσετε ένα σύντομο ιστορικό της Αρμενικής Καθολικής εκκλησίας. Από την αρχή της ίδρυσης της αρμενικής εκκλησίας, η Αρμενοκαθολική κοινότητα δρούσε στους κόλπους της. Πήρε σάρκα και οστά και ενδυναμώθηκε την περίοδο του βασιλείου της Κιλικίας αλλά και αργότερα το 14ο-15ο αιώνα με την έλευση των ευρωπαίων ιεραποστόλων. Με την κατάληψη της χώρας από τους Τούρκους, η κοινότητα δραστηριοποιήθηκε έχοντας ως κέντρο την Κωνσταντινούπολη. Ζωτικότητα στους Αρμενοκαθολικούς έδωσαν οι Μιχιταριστές μοναχοί, με ιδρυτή τον Μχιτάρ Σεμπαστατσί και τον επίσκοπο Απραχάμ Αρτζιβιάν, ο οποίος το 1742 παίρνοντας την ευλογία του Πάπα ίδρυσε στη Βηρυτό το Αρμενικό Καθολικό Πατριαρχείο. Πριν από την ίδρυσή του υπήρχαν Αρμενοκαθολικές κοινότητες στην Κωνσταντινούπολη αλλά και στις: Χαλέπι, Ντιαρμπεκίρ, Μαρ-ντουνί, Ισπαχάν, Ναχιτσεβάν, Κριμαία, Πολωνία και Αίγυπτο, οι οποίες ωστόσο με την ίδρυσή του συνενώθηκαν. Σήμερα, κοινότητες υπάρχουν σε όλη την αρμενική διασπορά.
Ποιες είναι οι δοξασίες της Αρμενοκαθολικής εκκλησίας; Η Αρμενική Αποστολική και η Αρμενική Καθολική εκκλησία έχουν τις ίδιες δοξασίες. Η λειτουργία γίνεται με τον ίδιο τρόπο, έχουμε τα ίδια μυστήρια και τις ίδιες τελετές, τους ίδιους ύμνους και ψαλμωδίες. Άλλωστε, αυτά είχαν προηγηθεί από τον 5ο αιώνα και είχαν υιοθετηθεί από όλους τους Αρμενίους. Συνεπώς, δεν υπήρχε λόγος να αλλάξουν.
Ποια είναι η σχέση της Αρμενικής Καθολικής εκκλησίας με το Βατικανό; Με την ιδιότητα μας ως μέλη του Παγκοσμίου Καθολικού εκκλησιαστικού συμβουλίου αναγνωρίζουμε ως ανώτατο άρχοντα τον Πάπα της Ρώμης. Λαμβάνουμε μέρος στις αποφάσεις και αποδεχόμαστε τα πιστεύω, τον πειθαρχικό κώδικα και τα ηθικά διδάγματα της Καθολικής εκκλησίας.
Θα μας πείτε λίγα λόγια για τον αρμενικό ραδιοσταθμό που λειτουργεί στο Βατικανό; Ο ραδιοσταθμός του Βατικανού είναι προσβάσιμος από όλες τις καθολικές κοινότητες, αρκεί αυτές να μπορούν να παρέχουν προσωπικό που θα παρουσιάζει ένα αξιόλογο και ποιοτικό πρόγραμμα. Το πρόγραμμά μας περιλαμβάνει ειδήσεις από όλες μας τις κοινότητες, κάποιες φορές μάλιστα και από τις ορθόδοξες αρμενικές ενώ μεταδίδεται για μισή ώρα κάθε μέρα.
Ποιος είναι σήμερα ο αριθμός των Αρμενοκαθολικών σε όλο τον κόσμο και πόσοι είναι στην Αρμενία; Οι Αρμενοκαθολικοί αποτελούν το 10% του αρμενικού πληθυσμού στη διασπορά. Στην Αρμενία έχουμε 80.000 πιστούς και συνολικά περίπου 400.000 σε όλη την πρώην Σοβιετική Ένωση.
Ποια είναι η διάρθρωση της εκκλησίας σας; Η διάρθρωσή μας είναι η εξής: κεφαλή είναι ο Αρμένιος Καθολικός Πατριάρχης που είναι πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου. Η Σύνοδος αποτελείται από επισκόπους και μητροπολίτες. Επίσης, με συμβουλευτικό χαρακτήρα συμμετέχουν οι άββες και οι πατριαρχικοί αντικαταστάτες. Κατόπιν, έχουμε τις παροικιακές Μητροπόλεις, οι οποίες με τη σειρά τους χωρίζονται σε ποίμνια. Επικεφαλής είναι οι Μητροπολίτες ή Αρχιεπίσκοποι, ενώ επικεφαλείς των ποιμνίων είναι οι ποιμενάρχες ιερείς. Ο κλήρος αποτελείται από τους άγαμους και τους παντρεμένους ιερείς. Μόνο οι άγαμοι μπορούν να φτάσουν στο βαθμό του επισκόπου ή του πατριάρχη. Οι λαϊκοί της κοινότητας έχουν μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα στην εκλογή των επισκόπων. Αυτοί αναλαμβάνουν μη εκκλησιαστικές εργασίες και πρωτοβουλίες και παράλληλα ασχολούνται με πολιτιστικές, φιλανθρωπικές και κοινωνικές εκδηλώσεις.
|