Στην Μάρθα Τσαμουζιάν Τεύχος: Μάρτιος-Απρίλιος 2010
Ο Στέφανος Δεκεριάν, γεννημένος στην Αθήνα, σπούδασε στο ωδείο πιάνο, ανώτερα θεωρητικά (αρμονία με τον Μ. Βούρτση), σύνθεση (με τον Ι. Ιωαννίδη) και ενορχήστρωση. Έχει επίσης παρακολουθήσει και πλήθος σεμιναρίων ανώτερων θεωρητικών και σύνθεσης από τον Θ. Αντωνίου κ.ά.. Παράλληλα με τη μουσική σπούδασε οικονομικές επιστήμες στην Α.Β.Σ.Π. (Πανεπιστήμιο Πειραιώς). Το 1976-77 έκανε την πρώτη του δισκογραφική παρουσία ως μέλος του συγκροτήματος «Αγάπανθος». Πήρε μέρος ως τραγουδιστής στη ροκ όπερα “Jesus Christ Superstar”. Το 1981 συμμετείχε στους πρώτους Αγώνες Ελληνικού Τραγουδιού της Κέρκυρας του Μάνου Χατζιδάκι, ως συνθέτης και ενορχηστρωτής με το τραγούδι «Στάλες της Βροχής». Την περίοδο 1985-86 συνεργάστηκε και περιόδευσε με τους Γ. Γλέζο και Μ. Κωχ ανά την Ελλάδα. Επίσης, συνέθεσε μουσική για το θέατρο (μιούζικαλ, επιθεώρηση, κωμειδύλλιο), την τηλεόραση (σίριαλ, τηλεταινία), το ραδιόφωνο και τον κινηματογράφο. Από το 1986 συνεργάστηκε με την ΕΡΑ 1 ως μουσικός παραγωγός ραδιοφώνου. Από το 1982 ως σήμερα διδάσκει μουσική ως τακτικός καθηγητής σε διάφορα ωδεία της Αθήνας. (Ορφείο Ωδείο, Ν. Σκαλκώτας, Ωδείο Αττικής κ.ά.). Το 1989 κυκλοφόρησε την πρώτη του προσωπική δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Δείγμα Δωρεάν» και έκτοτε μέχρι σήμερα, δίνει συναυλίες ανά την Ελλάδα με «Μπαλάντες και Τραγούδια του Κόσμου». Έχει γράψει τη μουσική της καθημερινής τηλεοπτικής σειράς του MEGA «Απαγορευμένη Αγάπη».

Πόσο εύκολο είναι να ζει σήμερα κανείς στην Ελλάδα από τη μουσική; Καθόλου εύκολο και ιδίως για αυτούς που ασχολούνται κυρίως με τη σύνθεση ή τουλάχιστον περισσότερο από τις εμφανίσεις και τα στενά όρια του τραγουδιού. Παλαιότερα, τα πράγματα ήταν καλύτερα, καλύτερες συνθήκες, περισσότερα μέσα, θέατρο, τηλεόραση, ραδιόφωνο, συναυλίες. Σήμερα, όλα αυτά είναι πλέον «πολυτέλεια». Είναι πολύ δύσκολο να τα βγάλει πέρα κάποιος μόνο με τη μουσική.
Ποια είδη μουσικής σας γοητεύουν; Σχεδόν όλα. Αλλά περισσότερο η έντεχνη (κλασική) μουσική, η τζαζ, οι μουσικές του κόσμου, χωρίς να αφήνω βέβαια απ’ έξω τη ροκ και τη διεθνή τραγουδοποιία.
Στην αρμενική μουσική τι είναι αυτό που σας συγκινεί περισσότερο; Η μελωδικότητά της, η αρμονία, η ρυθμική ποικιλία, ακόμα και η χαρμολύπη και η νοσταλγία που εμπεριέχει.
Ποιοι συνθέτες σας έχουν επηρεάσει περισσότερο μουσικά; Είναι πολλοί. Ενδεικτικά, όμως, αναφέρω τους Μπαχ, Μπετόβεν, Γκέρσουιν, Πιατσόλα, αλλά φυσικά και ο Χατζιδάκις και οι Beatles της πρώιμης και ύστερης νεότητάς μου.
Ποιο ήταν το πρώτο συγκρότημα, στο οποίο παίξατε; Το πρώτο μου συγκρότημα λεγόταν «Αναζήτηση» και ήρθε στα πρώτα μεταγυμνασιακά μου χρόνια, στις αρχές της δεκαετίας ’70, την εποχή της αθωότητας της γενιάς μου, τότε που παίζαμε -ερασιτεχνικά βεβαίως- για το κέφι μας σε κυριακάτικες συναυλίες και αισθανόμασταν θεοί. Λίγο αργότερα, γύρω στο ’75 ήρθαν οι «Αγάπανθος», ένα φωνητικό συγκρότημα που έμελλε να είναι η απαρχή της επαγγελματικής μουσικής μου καριέρας, όπως επίσης της παρθενικής μου δισκογραφικής παρουσίας στην εγχώρια ροκ σκηνή. Το πρώτο LP των «Αγάπανθος» θεωρείται από πολλούς ένα από τα καλύτερα του είδους και ήταν επί χρόνια (νομίζω πως εξακολουθεί να είναι) συλλεκτικό κομμάτι και έχει φυσικά κυκλοφορήσει επανειλημμένως σε cd.
Ποια είναι η τελευταία σας δουλειά; Η τελευταία μου δουλειά είναι το «Δείγμα δωρεάν». Ένας δίσκος που είχε κυκλοφορήσει πριν από κάμποσα χρόνια και που είχε φροντίσει να τον θάψει και να τον εξαφανίσει στην κυριολεξία η εταιρεία που τον είχε εκδώσει. Η νέα έκδοση σε cd περιλαμβάνει τρία επιπλέον ακυκλοφόρητα κομμάτια, ένα εκ των οποίων είναι και η «Απαγορευμένη αγάπη» απ’ την ομώνυμη τηλεοπτική σειρά του Mega (σ.σ. με την ερμηνεία της Σοφίας Βόσσου).
Ξεχωρίζετε κάποια στιγμή στη μουσική σας σταδιοδρομία; Μία από αυτές θεωρώ πως είναι η συμμετοχή μου στους Α’ Αγώνες Ελληνικού Τραγουδιού της Κέρκυρας το 1981 ως συνθέτης και ενορχηστρωτής, καθώς και η γνωριμία μου με τον εμπνευστή τους Μάνο Χατζιδάκι.
Πώς περνάτε τον ελεύθερο χρόνο σας; Δεν υπάρχει μέρα στην εβδομάδα που να λείπει από το πρόγραμμά μου η μουσική με πολλαπλούς τρόπους, παίζοντας, γράφοντας ή ακούγοντας διάφορα… Αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μου επίσης αποτελεί η ενασχόληση με το γιο μου.
Ποια είναι τα επόμενα επαγγελματικά σας σχέδια; Εν πρώτοις η δισκογράφηση κάποιων αρμενικών τραγουδιών σε ελληνική απόδοση. Κατά δεύτερον, μια διατριβή με θέμα την αρμενική μουσική, με έμφαση κυρίως στο έργο του Κομιτάς… και, φυσικά, η συνέχιση των συναυλιών με θέμα τις «Μπαλάντες του κόσμου»…
|