Κριστιάν Τουτουντζιάν ντε Βαρταβάν |
Στον Σαρκίς Αγαμπατιάν Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2012 τεύχος 74
Συζήτηση με τον ιδρυτή του Ερευνητικού Κέντρου Αιγυπτιολογίας στο πανεπιστήμιο του Ερεβάν, Κριστιάν Τουτουντζιάν ντε Βαρταβάν, ένα καλοκαιριάτικο απόγευμα στο κέντρο της Αθήνας, με τον υδράργυρο στους σαράντα δύο βαθμούς υπό σκιά.
Με περισσότερες από 29 επιστημονικές ανακαλύψεις που δημοσιεύτηκαν σε πέντε βιβλία και 35 άρθρα ο Δρ. Κριστιάν Τουτουντζιάν ντε Βαρταβάν είναι ένας από τους γνωστότερους αιγυπτιολόγους της εποχής μας. Η ακαδημαϊκή του εργασία έχει αναγνωριστεί από ανεξάρτητους ειδικούς σε έξι διαφορετικούς επιστημονικούς τομείς: Οικονομική φυτολογία, αρχαιολογία, φυτολογία, αιγυπτιολογία, αρχαιοφυτολογία, φιλοσοφία της επιστήμης και πολύ πρόσφατα γλωσσολογία. Είναι ο μόνος Γάλλος και Αρμένιος μέχρι σήμερα στον οποίο η αιγυπτιακή κυβέρνηση έχει δώσει άδεια να μελετήσει τον τάφο του Τουταγχαμών. Για την ιστορία αναφέρουμε ότι ο Τουταγχαμών διαδέχθηκε τον αιρετικό βασιλιά Αχενατόν μετά τον θάνατό του το 1358 π.Χ., πέθανε μετά από βασιλεία οκτώ ετών χωρίς να κάνει κάτι αξιόλογο, αλλά είχε την τύχη να γίνει ο περιφημότερος ίσως από όλους τους φαραώ της Αιγύπτου καθώς ο τάφος του ανακαλύφθηκε σχεδόν άθικτος από μια αγγλική αρχαιολογική αποστολή το 1922, που βρήκε θησαυρούς χρυσών κοσμημάτων, πολύτιμων λίθων και καλλιτεχνημάτων που κανένας δεν μπορούσε να υποπτευτεί. Οι μελέτες του Τουτουντζιάν υπήρξαν αντικείμενο παγκόσμιου ενδιαφέροντος από τους Τάιμς (Ηνωμένο Βασίλειο), Ουάσιγκτον Ποστ (Η.Π.Α.), Ισβέστια (Ρωσία), Γιομιούρι (Ιαπωνία) καθώς και στις ειδήσεις σε εθνικό δίκτυο της Γαλλίας και άλλων χωρών. Είναι ιδρυτής του Ερευνητικού Κέντρου της Αιγυπτιολογίας στην Αρμενία, το ενημερωτικό δελτίο του οποίου διαβάζεται από περισσότερους από 1700 μελετητές και σπουδαστές από 51 χώρες. http://www.statcounter.com/
Δεν μπορώ να προσδιορίσω ακριβώς, τι ήταν αυτό που με ώθησε ν’ ασχοληθώ με την Αιγυπτολογία. Αυτό που θυμάμαι είναι ότι από τα παιδικά μου χρόνια η οικογένειά μας αλληλογραφούσε με τις θείες και τη γιαγιά μου που ζούσαν στην Αλέξανδρεια της Αιγύπτου. Τα αιγυπτιακά γραμματόσημα στις επιστολές και τις καρτποστάλ που παίρναμε απεικόνιζαν την ομορφιά του αιγυπτιακού πολιτισμού και της τέχνης. Μάλλον συνέδεσα την αγάπη μου για τους συγγενείς μου με την Αίγυπτο και έτσι από την ηλικία των δεκαέξι άρχισα να μαθαίνω αρχαία αιγυπτιακά.
Ίδρυση Ερευνητικού Κέντρου Αιγυπτιολογίας Η ιδέα για την ίδρυση ενός Ερευνητικού Κέντρου Αιγυπτιολογίας στην Αρμενία γεννήθηκε μέσα μου το 1991, όταν προετοίμαζα το διδακτορικό μου για τους θησαυρούς του Τουταγχαμών. Καθώς έγραφα στον υπολογιστή μου, άκουσα ξαφνικά στο ραδιόφωνο ότι η Αρμενία έγινε ανεξάρτητο κράτος, η Σοβιετική Ένωση ήταν υπό διάλυση, οι μάχες στο Καραμπάχ είχαν φουντώσει. Ήμουν συγκλονισμένος, δεν μπορούσα να φανταστώ μια τέτοια εξέλιξη. Από τα εφηβικά μου χρόνια, η Αρμενία ήταν μέσα στην καρδιά μου. Έτσι, πολύ αργότερα, μετά τη δημοσίευση του διδακτορικού μου το 1999, ανακοίνωσα στους γονείς μου ότι θα επισκεφτώ την Αρμενία. Οι συγγενείς μου, κυρίως από την πλευρά της μητέρας μου που είναι Γάλλοι, αντέδρασαν αρνητικά καθώς δεν είχαν την καλύτερη άποψη για τη χώρα και την κατάσταση που επικρατούσε εκεί. Ωστόσο, είχα πάρει την απόφασή μου και έτσι μέσα στο καταχείμωνο βρέθηκα στο Ερεβάν. Με μεγάλη μου έκπληξη διαπίστωσα επιτόπου ότι τίποτα απ’ όσα μου έλεγαν δεν αντιστοιχούσε στην πραγματικότητα. Υποσχέθηκα στον εαυτό μου ότι μια μέρα θα εγκατασταθώ στην Αρμενία και θα δημιουργήσω ένα ερευνητικό κέντρο Αιγυπτιολογίας. Στη Γαλλία έπρεπε να επιλύσω διάφορα ζητήματα και να τακτοποιήσω πολλές εκκρεμότητες. Τελικά, το 2005, ξεκίνησα την προσπάθεια δημιουργίας ενός Ερευνητικού Κέντρου Αιγυπτιολογίας στο πανεπιστήμιο του Ερεβάν.
Κάθε αρχή και δύσκολη Ο αντιπρύτανης του πανεπιστημίου γνωρίζοντας ευθύς εξ αρχής ότι η δημιουργία ενός ερευνητικού κέντρου θα προκαλούσε αντιδράσεις και αισθήματα ζήλειας, όρθωσε ένα τείχος προστασίας γύρω μου. Μπορώ να πω με υπερηφάνεια πώς μετά από έξι χρόνια εντατικής και μεθοδικής εργασίας το Αρμενικό Ερευνητικό Κέντρο Αιγυπτιολογίας απέκτησε διεθνή φήμη και εκατοντάδες ερευνητές άρχισαν να επισκέπτονται τον ιστότοπό μας μέσα από το διαδίκτυο. Ο κατάλογος των ξένων συνεργατών άρχισε σταδιακά να αυξάνεται ενώ παράλληλα μειώνονταν οι εσωτερικές αντιδράσεις για την ανάγκη ύπαρξης του ερευνητικού κέντρου. Ο διαδικτυακός ιστότοπός μας θεωρείται από τους είκοσι καλύτερους στον κόσμο. Φέτος θα ξεκινήσουμε τη δημοσίευση εργασιών και παράλληλα θα προσπαθήσω να δημιουργήσω ένα «φοντ», ένα ταμείο για τη χρηματοδότηση και τη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών των τριών συνεργατών μου, όπως ακριβώς γίνεται και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ενδεχομένως αν συγκεντρωθούν αρκετά χρήματα θα μπορέσουμε να κάνουμε και ανασκαφές στην Αίγυπτο. Το έργο που ξεκινήσαμε πρέπει να έχει συνέχεια, ακόμη κι αν κάποια στιγμή αποχωρήσω από την Αρμενία.
Οι στόχοι μας, κυρίως, είναι η δημοσίευση επιστημονικών εργασιών και η εξέρευση πόρων για τη χρηματοδότηση και λειτουργία του κέντρου. Η Αρμενία λόγω του μικρού μεγέθους της δεν μπορεί ν’ αντέξει μεγάλο αριθμό Αιγυπτιολόγων. Από μια δωδεκάδα φοιτητών που παρουσιάστηκαν, μόλις ένα άτομο έχει τα προσόντα και την προοπτική να γίνει Αιγυπτιολόγος. Εξ άλλου, στην Αίγυπτο εργάζονται αρκετοί Αρμένιοι αρχαιολόγοι, ανάμεσά τους και η Χουρίγκ Σουρουζιάν με το Γερμανικό Ινστιτούτο Αρχαιολογίας στο οποίο προΐσταται ο σύζυγός της.
Σχέση της αρχαίας αιγυπτιακής με τις ινδοευρωπαϊκές γλώσσες Η άποψη που υποστήριξα ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στα αρχαία αιγυπτιακά και στις διάφορες ινδο-ευρωπαϊκές γλώσσες, ανάμεσά τους και η αρμενική, έχει απόλυτη βάση. Στα αρχαία αιγυπτιακά δεν υπάρχουν φωνήεντα, όπως στα αραβικά και στα εβραϊκά. Όταν άρχισα να μελετώ σε βάθος τη γλώσσα, διαπίστωσα ότι υπήρχε μεγάλος αριθμός λέξεων και αριθμών που έμοιαζαν με τις αντίστοιχες άλλων ινδο-ευρωπαϊκών γλωσσών. Ένας από τους μεγαλύτερους γλωσσολόγους στον κόσμο, ο Κάρλτον Χοτζ του πανεπιστημίου της Ιντιάνα ή ο Τζον Ρέντινγκ του Καίμπριτζ έχουν την ίδια άποψη, ότι δηλαδή υπάρχει σχέση ανάμεσα στα αρχαία αιγυπτιακά και στις ινδο-ευρωπαϊκές γλώσσες, όπως τα χιττιτικά, τη γλώσσα που μιλούσαν οι πρόγονοι των Αρμενίων. Έχω σπουδάσει γλωσσολογία, αν και δεν έχω κάνει πολλές δημοσιεύσεις. Το 2010, στο Λονδίνο, επί τέσσερις μήνες συνέκρινα 100 λέξεις της αρχαίας αιγυπτιακής με τις αντίστοιχες 18 ινδο-ευρωπαϊκών γλωσσών διαπιστώνοντας τις ομοιότητες που υπήρχαν μεταξύ τους.
Ικανοποίηση και υπερηφάνεια Είναι μεγάλο επίτευγμα το ότι υπάρχει ένα Αρμενικό Ερευνητικό Κέντρο Αιγυπτιολογίας ανάμεσα σ’ αυτά του Γέιλ, της Οξφόρδης ή της Χαϊδελβέργης. Αισθάνομαι υπερήφανος διότι ξεκινήσαμε από το μηδέν χωρίς οικονομική ενίσχυση. Όλοι μου έλεγαν στην αρχή πώς είναι δυνατόν να ιδρύσεις ένα διεθνές ερευνητικό κέντρο χωρίς τα απαραίτητα κονδύλια. Το θέμα είναι να κάνεις έρευνες, ανακαλύψεις, δημοσιεύσεις. Όταν τα κάνεις όλα αυτά, μετά θα έρθουν και τα χρήματα. Μια άλλη αίσθηση ικανοποίησης και υπερηφάνειας ήταν, όταν ο γενικός γραμματέας του πανεπιστημίου, κάτι σαν υπουργός στην Αρμενία, μού εκμυστηρεύτηκε ότι θέλει να ιδρύσει ένα Κέντρο Κουρδικών Μελετών στο Καραμπάχ και ζήτησε τη βοήθειά μου. «Θα αφήσω τη δουλειά, τον σίγουρο μισθό μου και θα αγωνιστώ με τα ίδια όπλα όπως έκανες κι εσύ», μου είπε. Το θέμα είναι ότι ακόμη και χωρίς χρήματα μπορείς να κάνεις αρκετά πράγματα, η θέληση μετράει, δεν είναι ανάγκη να κλαις τη μοίρα σου … |