Με τον διευθυντή του Μουσείου Αρμενικής Γενοκτονίας Χάικ Τεμογιάν Εκτύπωση E-mail

Στην: Αναΐς Καζαντζιάν

Τεύχος: Mάρτιος-Απρίλιος 2009

 

 

Το μουσείο έχει κάνει μεγάλη πρόοδο ως προς τη συγκέντρωση και αποκάλυψη νέου φωτογραφικού υλικού σχετικού με τη γενοκτονία

 

Κύριε Τεμογιάν, είναι αξιόλογη η προσπάθειά σας για την αναβάθμιση του μουσείου. Ο εξοπλισμός του με σύγχρονα τεχνολογικά και οπτικοακουστικά μέσα οπωσδήποτε σημαίνει την προσαρμογή του στα παγκόσμια δεδομένα. Σε ποιο στάδιο βρίσκονται σήμερα οι εργασίες αυτές;

Προς το παρόν, έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες για τα προσχέδια του σύχρονου τρόπου έκθεσης. Σύντομα, αφού εφοδιαστούμε με τα κατάλληλα μέσα, θα ξεκινήσει η προετοιμασία του σύγχρονου τρόπου εκθεσης. Η νέα έκθεση θα περιλαμβάνει νέα, εξαιρετικά εκθέματα που έχουν συγκεντρωθεί εκ μέρους του μουσείου. Το αποτέλεσμα θα είναι εφάμιλλο των απαιτήσεων των σύγχρονων μουσείων όλου του κόσμου.

Πού βρίσκονται οι εργασίες για τη συγκέντρωση των στοιχείων-ντοκουμέντων που αποδεικνύουν τη γενοκτονία των αρμενίων εκ μέρους της Οθωμανικής Τουρκίας; Δηλαδή, υπάρχει πρόοδος ως προς την καταγραφή και συγκέντρωση εγγράφων, φωτογραφιών, των ονομάτων των φωτογράφων ώστε είναι φανερή η εγκυρότητα αυτών, ή των τόπων, ημερομηνιών και συγκεκριμένων στοιχείων που αποδεικνύουν την εγκυρότητα των δεδομένων;

Το μουσείο έχει κάνει μεγάλη πρόοδο ως προς τη συγκέντρωση και αποκάλυψη νέου φωτογραφικού υλικού σχετικού με τη γενοκτονία. Στη διάρκεια του τελευταίου έτους έχει έρθει στο φως νέο, άγνωστο έως τώρα ντοκουμέντο, έχουν διευκρινιστεί οι πηγές και η εγκυρότητα των προηγούμενων γνωστών ήδη φωτογραφιών, και -για πρώτη φορά- έχει γίνει προσπάθεια ομαδοποίησης και ηλεκτρονικής καταγραφής όλων των φωτογραφιών με θέμα τη γενοκτονία.

 

Από πόσα τμήματα αποτελείται το Μουσείο-Ινστιτούτο Γενοκτονίας και ποιο είναι το πεδίο δράσης του κάθε τμήματος;

Λειτουργούν αρκετά τμήματα στο μουσείο. Είναι τα εξής:

Τμήμα εκθεμάτων. Διεκπεραιώνει ό,τι αφορά τα εκθέματα στο χώρο του μουσείου.

Τμήμα απομνημονευμάτων-εγγράφων ντοκουμέντων. Ασχολείται με τη μελέτη των έγγραφων μαρτυριών-απομνημονευμάτων των θυμάτων της γενοκτονίας, τη συγκέντρωση και καταγραφή βιογραφικών στοιχείων και τη μαγνητοσκόπηση μαρτυριών όσων επέζησαν της γενοκτονίας.

Τμήμα καταγραφής πηγών της γενοκτονίας. Ασχολείται με τη μελέτη και ερμηνεία των ιστορικών-ιστοριογραφικών πηγών που αναφέρονται στη γενοκτονία.

Τμήμα συγκριτικής γενοκτονίας. Ασχολείται με τη συγκριτική μελέτη των γενοκτονιών που διαπράχτηκαν σε διάφορες ιστορικές περιόδους, τα κοινά τους στοιχεία και τις διαφορές τους.

Τμήμα γενοκτονίας των Αρμενίων της Υπερκαυκασίας. Ασχολείται με τη μελέτη της γενοκτονίας σε βάρος των Αρμενίων της περιοχής της Υπερκαυκασίας.

Τμήμα βιβλιοθηκονομίας-αρχειοθέτησης. Ασχολείται με την καταγραφή όλων των σχετικών με τη γενοκτονία θεμάτων, την αρχειοθέτηση των βιβλίων, τη μετατροπή των αρχείων σε ψηφιακά. Τα επιστημονικά αρχεία έχουν πλούσια βιβλιοθήκη που εμπλουτίζεται συνεχώς.

Θα μπορούσατε να μας ενημερώσετε για την ιστοσελίδα του μουσείου, κι ειδικότερα για το τμήμα που αναφέρεται στην πολιτιστική γενοκτονία;

Η ιστοσελίδα του ινστιτούτου-μουσείου www.genocide-museum.am λειτουργεί από το 2007.

Εμπλουτίζεται διαρκώς με τη ροή των ειδήσεων κι εξελίξεων ως προς την αναγνώριση της γενοκτονίας, τη νέα λογοτεχνία κι εξελίξεις επί του θέματος, δημοσιεύονται πληροφορίες για νέα στοιχεία που προκύπτουν, καθώς επίσης μεταφράζονται και δημοσιεύονται μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων που ήταν μέχρι τώρα άγνωστες.

Η ιστοσελίδα έχει εκατοντάδες επισκέπτες την ημέρα, κάτι που καταδεικνύει το ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον του κοινού. Όσο για το τμήμα πολιτιστικής γενοκτονίας, πρόκειται σύντομα να εμπλουτιστεί με νέο φωτογρφικό υλικό.

 

Τι είδους επικοινωνία υπάρχει με ξένους μελετητές-επιστήμονες;

Ξένοι μελετητές συμμετέχουν περιοδικά σε παγκόσμια συνέδρια που διοργανώνει το μουσείο-ινστιτούτο γενοκτονίας, ενώ οι συνεργάτες του μουσείου φιλοξενούνται σε ερευνητικά ιδρύματα του εξωτερικού. Φέτος, στις 20-21 Απριλίου, το Μουσείο Αρμενικής Γενοκτονίας διοργανώνει παγκόσμιο συνέδριο αφιερωμένο στη συμπλήρωση 100 χρόνων από τις σφαγές των Αρμενίων στα Άδανα.

 

Πώς μπορούν ν’ αποκτήσουν την ταινία “Ravished Armenia” όσα άτομα ή ιδρύματα ενδιαφέρονται;

Υπάρχει και φυλάσσεται στο μουσείο ένα 20λεπτο κομμάτι της ταινίας, το οποίο είναι διαθέσιμο στις ενδιαφερόμενες οργανώσεις και παροικίες της διασποράς.

Ελπίζουμε ότι μια επίσκεψη στην Ελλάδα είναι στα άμεσα μελλοντικά σας σχέδια.

Ευχαρίστως θ’αποδεχθώ μια πρόσκληση της αρμενικής παροικίας της Ελλάδας για να δώσω μια σειρά από διαλέξεις.

Ευχαριστούμε και ευχόμαστε καλή επιτυχία σε όλα σας τα σχέδια κι εργασίες.

 


Share
 

Για να εξασφαλίσουμε τη σωστή λειτουργία του ιστότοπου, μερικές φορές τοποθετούμε μικρά αρχεία δεδομένων στον υπολογιστή σας, τα λεγόμενα «cookies». Οι περισσότεροι μεγάλοι ιστότοποι κάνουν το ίδιο. Περισσότερα...

"Δέχομαι"


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ


διαφήμιση στο αρμενικά

armenian community

Online Επισκέπτες

Έχουμε 27 επισκέπτες συνδεδεμένους