Περί της τίμιας κεφαλής του Προδρόμου Εκτύπωση E-mail

Αρτίν Κρικοριάν

Πηγή: Περιοδικό Yerevan.

Τεύχος: Ιανουάριος-Μάρτιος 2012

 

 

 

Ο Ιωάννης ο Βαπτιστής ή Πρόδρομος αποκεφαλίστηκε με εντολή του βασιλιά της Ιουδαίας, Ηρώδη Αντύπα. Αργότερα, το κεφάλι του θάφτηκε στο Όρος των Ελαιών στα Ιεροσόλυμα και το σώμα του κοντά στην πόλη Σεβαστή (Σαμάρεια).

Ανά τους αιώνες έχουν υπάρξει πάμπολλοι θρύλοι σχετικά με τον τόπο ταφής της θαυματουργής, σύμφωνα με τους πιστούς, κεφαλής του Προδρόμου. Η μουσουλμανική παράδοση υποστηρίζει ότι φυλάσσεται σε τζαμί των Ουμαγιάδων στη Δαμασκό, ενώ οι Καθολικοί πιστεύουν ότι εκτίθεται σε κοινή θέα στη βασιλική του Αγίου Σιλβέστρου της Ρώμης. Υπάρχουν επίσης εικασίες, ότι βρίσκεται στην Αμιέν της Γαλλίας ή ότι είναι θαμμένος στην Αντιόχεια της Τουρκίας.

Σύμφωνα με μια αφήγηση (με τον τίτλο «Περί της τίμιας κεφαλής του Προδρόμου») που συμπεριλαμβάνεται στην περίφημη «Ιστορία του Αγβάνκ» του Μοβσές Καγανκατβατσί, το ιερό κειμήλιο έφτασε στο Καντσασάρ στις αρχές του 13ου αιώνα. Η αφήγηση αυτή

έχει ως εξής:

Ο Άγιος Ιωάννης ο Βαπτιστής εμφανίστηκε στο όνειρο ενός ταπεινού ζητιάνου και του ζήτησε να πάρει την κεφαλή, από τα χέρια δύο μοναχών που κοιμόντουσαν στη σπηλιά. Ο άνθρωπος αυτός πήρε το ιερό λείψανο με το οποίο ξεκίνησε να γιατρεύει αρρώστους. Αφού περιπλανήθηκε από το ένα μέρος στο άλλο, η κεφαλή του Βαπτιστή κατέληξε στην Κωνσταντινούπολη. Από εκεί κάποιος πρίγκιπας το μετέφερε στην Ιβηρία (Γεωργία) και το άφησε στον αδερφό του Χασάν Τζαλάλ. Το 1211, ο τελευταίος επισκέφθηκε τον αδερφό του και πήρε την τίμια κεφαλή για να την θάψει στον οικογενειακό τους τάφο στο Καντσασάρ, όπου και έχτισε τον ιερό ναό του Αγίου Ιωάννου του Βαπτιστού.

Μια ακόμα αναφορά σε λείψανα του Προδρόμου σώζεται από τον 4ο αιώνα και τον ιστορικό, γραμματέα του βασιλιά Τιριδάτη της Αρμενίας, Αγαθάγγελο.

Σύμφωνα με αυτή, ο Άγιος Γρηγόριος ο Φωτιστής έφερε από την Καπαδοκία λείψανα από το σώμα του μεγάλου Προφήτη. Μέρος τους θάφτηκε στην επαρχία του Μους, όπου χτίστηκε η εκκλησία του Σουρπ Καραμπέτ και τα υπόλοιπα φυλάγονται ως τις μέρες μας, σε μια σταυροειδή λειψανοθήκη στο Ετσμιατζίν.

 


Share
 

Για να εξασφαλίσουμε τη σωστή λειτουργία του ιστότοπου, μερικές φορές τοποθετούμε μικρά αρχεία δεδομένων στον υπολογιστή σας, τα λεγόμενα «cookies». Οι περισσότεροι μεγάλοι ιστότοποι κάνουν το ίδιο. Περισσότερα...

"Δέχομαι"


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ


διαφήμιση στο αρμενικά

armenian community

Online Επισκέπτες

Έχουμε 26 επισκέπτες συνδεδεμένους