Εκτύπωση E-mail

Armeniki-86


Αρμενική

Διαρκής αγώνας για επιβίωση

Σαρκίς Αγαμπατιάν

Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2015, τεύχος 86

Ένα μικρό αφιέρωμα στην «Ένωση Αρμενίων Αθλητών -Αρμενική» με αφορμή τους 6ους παναρμενικούς αγώνες που διεξήχθησαν τον περασμένο Αύγουστο στο Ερεβάν. Στους αγώνες συμμετείχαν ανδρικές και γυναικείες ομάδες καλαθοσφαίρισης και πετοσφαίρισης από την Αθήνα, τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη. Για τους αγώνες υπάρχει ειδική αναφορά σε άλλες σελίδες του περιοδικού.

Η «Ένωση Αρμενίων Αθλητών» ή «Αρμενική», όπως έχει καθιερωθεί από τους φίλους της, ιδρύθηκε στην Αθήνα το 1924 με σκοπό τη φυσική και ηθική εκπαίδευση των νέων αρμενικής καταγωγής, όπως αναφέρει το καταστατικό της.

Με ποδοσφαιρική και προσκοπική δραστηριότητα αρχικά και παραρτήματα στην Αθήνα, τη Νέα Σμύρνη, την Κοκκινιά, την Καισαριανή, την Κέρκυρα, τη Μυτιλήνη, το Ηράκλειο, τη Θεσσαλονίκη, αποτελεί τμήμα της μεγάλης οικογένειας του «Χομενετμέν» που δραστηριοποιείται στις περισσότερες κοινότητες της αρμενικής διασποράς. Με το πέρασμα του χρόνου τα παραρτήματα συνενώθηκαν στους τρεις συλλόγους που λειτουργούν μέχρι σήμερα και εκπροσωπούν την αρμενική κοινότητα της Ελλάδος στον αθλητισμό, δηλαδή της Αθήνας (Ν. Σμύρνης), του Πειραιά (Κοκκινιάς) και της Θεσσαλονίκης.

Αρμενική Αθηνών

Αποτελεί μια από τις πιο ιστορικές ομάδες της πόλης, καθώς συμμετείχε στα πρώτα πρωταθλήματα της Ε.Π.Σ.Α. μαζί με συλλόγους, που σήμερα αγωνίζονται στη μεγάλη επαγγελματική κατηγορία, όπως ο Παναθηναϊκός, η ΑΕΚ και ο Ατρόμητος. Η διαδρομή της ομάδας, όπως και των άλλων δύο αδελφών σωματείων του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, ακολούθησε τη μοίρα της ελληνο-αρμενικής κοινότητας που συρρικνώθηκε σε μεγάλο βαθμό, κυρίως μετά τον πόλεμο, λόγω του επαναπατρισμού στη Σοβιετική Αρμενία και της μετανάστευσης σε χώρες της Δύσης χιλιάδων Αρμενίων. Από την αίγλη και τις μέρες δόξας του μακρινού παρελθόντος, στην αξιοπρεπή συμμετοχή της στις μικρές κατηγορίες του τοπικού ερασιτεχνικού πρωταθλήματος Αθηνών.

Την τελευταία διετία, μετά την άνοδο της ομάδας στη Β΄ κατηγορία της Ε.Π.Σ.Α.(Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αθηνών), η παρουσία της είναι κάτι παραπάνω από αισθητή, παρουσιάζοντας ένα οργανωμένο, σφριγηλό και δεμένο σύνολο. Αν και οι περισσότεροι παίκτες που απαρτίζουν την ομάδα δεν είναι αρμενικής καταγωγής, όλοι τους αγωνίζονται με αυταπάρνηση και αγαπούν και τιμούν τη φανέλα του ιστορικού συλλόγου. Στόχος των παραγόντων της «Αρμενικής» είναι η «αρμενοποίηση» της ομάδας και η καλλιέργεια του αθλητισμού ανάμεσα στους νέους Αρμένιους, οι οποίοι κάποια στιγμή στο μέλλον θα στελεχώσουν την ποδοσφαιρική ομάδα.

Η «Αρμενική» διατηρεί επίσης τμήματα καλοθοσφαίρισης, κολύμβησης, σκακιού και προσκοπικές ομάδες. Και σ' αυτά τα τμήματα, πρωταρχικός στόχος του συλλόγου είναι η ώθηση των αρμενοπαίδων στον αθλητισμό, η συμβολή στη διατήρηση της αρμενικής κουλτούρας και ταυτότητας και γενικότερα η δημιουργία κλίματος «φιλίας» ανάμεσα στους νέους. Η δημιουργία παιδικής και εφηβικής ομάδας καθώς και ακαδημίας καλαθοσφαίρισης έχουν συμβάλει σημαντικά στην προσέγγιση αυτού του στόχου. Σήμερα, η ομάδα καλαθοσφαίρισης αγωνίζεται με επιτυχία στη Β΄ κατηγορία της Ε.Σ.ΚΑ.Ν.Α. (Ένωση Σωματείων Καλαθοσφαίρισης Νότιας Αττικής).

Στον ερασιτεχνικό αθλητισμό εκτός από ένα καλό προπονητή-παιδαγωγό χρειάζονται και άνθρωποι οι οποίοι θα «τρέξουν» την ομάδα, θα εμψυχώσουν και θα στηρίξουν ψυχολογικά τους αθλητές στις καλές και τις άσχημες στιγμές. Τα καλά αποτελέσματα δεν τα φέρνουν ούτε τα χρήματα, ούτε τα μεγάλα ονόματα, αλλά το καλό κλίμα, η ομαδικότητα και η παρέα! Στην «Αρμενική» κανένας αθλητής δεν αμείβεται. Όλοι με υψηλό αίσθημα ευθύνης και αθλητική συνείδηση, συμπεριφέρονται σαν επαγγελματίες. Η εξήγηση δεν είναι άλλη από το οικογενειακό περιβάλλον που επικρατεί στις τάξεις του συλλόγου!

Το οργανωμένο κολυμβητικό τμήμα της «Αρμενικής», από την ίδρυσή του το 1977, έχει σημειώσει πολλές επιτυχίες και πανελλήνιες διακρίσεις συγκεντρώνοντας μεγάλο αριθμό αθλητών, κυρίως Ελλήνων, που δίνουν μια μικρή οικονομική ανάσα στο ταμείο του συλλόγου. Η σκακιστική ομάδα του συλλόγου συμμετέχει ανελλιπώς από το 2003, στο διασυλλογικό πρωτάθλημα Αττικής Β΄ κατηγορίας, φιλοδοξώντας να διαδόσει το σκάκι και να αγκαλιάσει τα μικρά Αρμενόπουλα της κοινότητας.

Αρμενική Πειραιώς

Ιδρύθηκε το 1926 στη συνοικία της Παλαιάς Κοκκινιάς και από τα πρώτα χρόνια συμμετείχε με τις γνωστές μεγάλες ομάδες του Πειραιά (Ολυμπιακός, Εθνικός, Ατρόμητος, Προοδευτική, κ.ά), στο τοπικό ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα της πόλης, έχοντας αρκετές διακρίσεις στο ενεργητικό της.

Ο σύλλογος από τα πρώτα χρόνια που ιδρύθηκε μέχρι σήμερα δεν έχει μό­νο οπαδούς και φί­λους Αρ­μέ­νιους, αλ­λά και αρ­κε­τούς Έλ­λη­νες, οι οποί­οι εκτιμούν το τε­χνι­κό παι­χνί­δι, το ή­θος και την α­ξιοπρέ­πεια των παικτών και πα­ρα­γό­ντων της. Πολλά κύ­πελ­λα ή­θους κο­σμούν την τροπαιο­θή­κη της. Σήμερα αγωνίζεται με επιτυχία στη Β΄ κατηγορία του τοπικού ερασιτεχνικού πρωταθλήματος Πειραιά έχοντας στις τάξεις της αρκετούς παίκτες αρμενικής καταγωγής.

Ο σύλλογος διαθέτει επίσης ομάδα πετοσφαίρισης που ιδρύθηκε μερικά χρόνια μετά το ποδοσφαιρικό τμήμα, με αξιόλογες επιτυχίες στο ενεργητικό της. Το κλειστό γυμναστήριο στο «Πολιτιστικό Κέντρο Ζαβαριάν» που εγκαινιάστηκε το 1992, έδωσε μεγάλη ώθηση στο άθλημα και μια διέξοδο στα νεαρά Αρμενόπουλα της περιοχής που ήθελαν να ασχοληθούν με τον αθλητισμό. Η δημιουργία παιδικών και εφηβικών τμημάτων, καθώς και παγκορασίδων και μίνι-βόλεϊ είχε ως αποτέλεσμα την ανάδειξη μιας αμιγώς αρμενικής ανδρικής ομάδας με πολλές επιτυχίες, ανόδους κατηγοριών, με αποκορύφωμα την κατάκτηση του κυπέλλου Ε.Σ.ΠΕ.Δ.Α. (Ένωση Σωματείων Πετοσφαίρισης Δυτικής Αττικής) τα δύο τελευταία χρόνια. Σήμερα, η ομάδα αγωνίζεται στη Β΄ Εθνική κατηγορία.

Το προσκοπικό τμήμα του συλλόγου που ιδρύθηκε το 1945, έχει γράψει τη δική του ξεχωριστή ιστορία: διοργανώσεις κατασκηνώσεων, βοήθεια προς τους παλιννοστούντες Αρμένιους που επαναπατρίστηκαν στη Σοβιετική Αρμενία την περίοδο 1947-48, εθελοντική συμμετοχή σε ομάδες διάσωσης για τη βοήθεια των σεισμοπλήκτων της Κεφαλλονιάς από τον καταστροφικό σεισμό του 1953, συμμετοχή στο Πα­γκόσμιο Τζά­μπο­ρι στο Μα­ρα­θώ­να το 1963 κ.λπ.. Ο προσκοπισμός συνεχίζει να αποτελεί πόλο έλξης των μικρών Αρμενόπουλων έχοντας ως στόχο τη σωματική, διανοητική, κοινωνική και πνευματική τους ανάπτυξη μέσω της αλληλεκπαίδευσης και του αρμενισμού.

Αρμενική Θεσσαλονίκης*

Ιδρύθηκε το 1928 και αρχικά δραστηριοποιήθηκε στον χώρο του ποδοσφαίρου και του προσκοπισμού. Ακολούθησε η δημιουργία των τμημάτων πετοσφαίρισης και καλαθοσφαίρισης ενώ υπήρξαν προσπάθειες και ανάπτυξης τμήματος κλασικού αθλητισμού. Δυστυχώς δεν υπάρχουν παρά ελάχιστες πληροφορίες για τις δραστηριότητες των τμημάτων αυτών, οι οποίες προέρχονται κυρίως από χειρόγραφες σημειώσεις περιορισμένου φωτογραφικού υλικού.

Ο Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος οδήγησε στην αναστολή κάθε δραστηριότητα του συλλόγου, η οποία ξανάρχισε μετά τη λήξη των εχθροπραξιών.

Τούτη τη φορά προείχε και καταγράφεται η κοινωνική συνεισφορά του σε μια προσπάθεια συμβολής στην ανακούφιση των προβλημάτων που δημιούργησε η πολυετής εμπόλεμη κατάσταση. Ωστόσο και εδώ η μετακίνηση τόσο προς τη Σοβιετική Αρμενία όσο και προς τις χώρες της Δύσης οδήγησε στη σημαντική συρρίκνωση του αρμενικού πληθυσμού της πόλης.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να διαλυθούν αφ' ενός το Σύστημα των Αρμενίων Προσκόπων και αφ' ετέρου τα τμήματα πετοσφαίρισης, στίβου και ποδοσφαίρου το οποίο εν τω μεταξύ είχε αναδείξει τρεις σπουδαίους αθλητές: τον Χατσίκ Παρτεμιάν που έγραψε ιστορία στη σπουδαία Ασπίδα Ξάνθης και τους Τανιέλ Τανιελιάν και Βαχάκ Αμπραχαμιάν που διακρίθηκαν φορώντας την φανέλλα του ΄Αρη Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, ο Τανιέλ Τανιελιάν κλήθηκε στην Εθνική Ελλάδος με την οποία αγωνίσθηκε 8 φορές κατά την περίοδο 1933-35.

Από την δεκαετία του '50 και μετά η ιστορία του συλλόγου είναι συνδεδεμένη με την καλαθοσφαίριση και κυρίως με τις ομάδες παίδων, εφήβων και ανδρών παρά το ότι κατά περιόδους έγιναν προσπάθειες λειτουργίας αντίστοιχων τμημάτων θηλέων και πάντα σε επίπεδο τοπικών πρωταθλημάτων.

Ο Σεπτέμβριος του 1957 σηματοδοτεί τη σημαντικώτερη ίσως διάκριση στην ιστορία του συλλόγου όταν συμμετέχοντας στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Β΄ Κατηγορίας κατακτά την 3η θέση, πίσω από την Α.Ε. Παγκρατίου και τον Πειραϊκό, αλλά και το κύπελλο ήθους, διάκριση με την οποία κατ' επανάληψιν έχουν τιμηθεί οι ομάδες του σωματείου.

Σήμερα, η Αρμενική Θεσσαλονίκης συμμετέχει στο πρωτάθημα της Γ΄ Κατηγορίας της πόλης ενώ διατηρεί και τμήμα επιτραπέζιας αντισφαίρισης ανδρών και γυναικών το οποίο συμμετέχει στα αντίστοιχα πρωταθλήματα Β΄ Εθνικής, με την ομάδα των γυναικών να έχει αναδείξει τρεις σπουδαίες αθλήτριες σε επιπέδο εθνικών ομάδων. Δυστυχώς, αντί να συσπειρωθούν και να οδηγήσουν την ομάδα ψηλά, και οι τρεις αυτές αθλήτριες ζήτησαν και μετακινήθηκαν σε άλλες ομάδες!

Ο αρμενικός χαρακτήρας των ομάδων αποτελεί την κύρια φροντίδα του διοικητικού συμβουλίου αλλά δεν πρέπει να παραλείπεται η συγκινητική προσήλωση των Ελληνόπουλων της ομάδας στην ιστορία και σε όσα ο σύλλογος πρεσβεύει και θα πρέπει να γίνει ιδιαίτερη μνεία για αυτούς τους αθλητές.

Σχεδιάζοντας λοιπόν τη δημιουργία και νέων τμημάτων όπως το σκάκι και η ποδηλασία, οι διοικούντες προσανατολίζονται στη δημιουργία κατάλληλων τμημάτων υποδομών από τα οποία θα προέλθουν οι αθλητές που θα στελεχώσουν στο μέλλον τις ομάδες πάντα μέσα στις πάγιες αρχές και τα ήθη του συλλόγου.

*Το κείμενο για την Αρμενική Θεσσαλονίκης έγραψε και μάς έστειλε ο καλός φίλος και γραμματέας του συλλόγου Σαγιέν Μπαρδιζμπανιάν. Τον ευχαριστούμε θερμά.

 

Share
 

Για να εξασφαλίσουμε τη σωστή λειτουργία του ιστότοπου, μερικές φορές τοποθετούμε μικρά αρχεία δεδομένων στον υπολογιστή σας, τα λεγόμενα «cookies». Οι περισσότεροι μεγάλοι ιστότοποι κάνουν το ίδιο. Περισσότερα...

"Δέχομαι"


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ


διαφήμιση στο αρμενικά

armenian community

Online Επισκέπτες

Έχουμε 12 επισκέπτες συνδεδεμένους