Χατσκάρ αφιερωμένο στην ελληνοαρμενική φιλία Εκτύπωση E-mail

Hatchkar Komotini

 

Το Σάββατο 21 Οκτωβρίου, στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας Σουρπ Κρικόρ Λουσαβορίτς στην Κομοτηνή, πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια του χατσκάρ (σταυρόπετρα) αφιερωμένου στην ελληνοαρμενική φιλία. Η εκδήλωση τελέστηκε υπό την αιγίδα του πρέσβη της Δημοκρατίας της Αρμενίας στην Ελλάδα Ντικράν Μκιρτσιάν, και είχε ιδιαίτερη αναφορά στην 30ή επέτειο από τη σύναψη των διπλωματικών σχέσεων Αρμενίας-Ελλάδας.

Η τελετή διεξήχθη παρουσία του Μητροπολίτη Ορθοδόξων Αρμενίων Ελλάδας Κεγάμ Χατσεριάν, ενώ παρόντες ήταν και ο πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Φώτης Μάρης, το μέλος της διοίκησης ΔΠΘ Μαρία Μιχαλοπούλου, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Δημήτρης Πολιτειάδης, ο αντιδήμαρχος Έργων Δημήτρης Καρασταύρου, ο αντιδήμαρχος Παιδείας Γιάννης Κυριαζής, ο πρόεδρος ΚΕΜΕΑ Νίκος Σωτηρακόπουλος, η σύμβουλος του περιφερειάρχη Ζωή Κοσμίδου, καθώς και εκπρόσωποι των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας. Με την παρουσία τους τίμησαν την τελετή και εκπρόσωποι του Υπουργείου Εξωτερικών από την Υπηρεσία Πολιτικών Υποθέσεων Ξάνθης, ο Μουφτής Κομοτηνής Χαλίλ Τζιχάτ, ο εκπρόσωπος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδας, καθώς και εκπρόσωποι φορέων και σωματείων της περιοχής.

Στο μήνυμα που απέστειλε ο πρέσβης της Αρμενίας στην Ελλάδα, το οποίο διάβασε ο πρόξενος Αρτούρ Οχανιάν, εκείνος επεσήμανε πως η σύναψη των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Αρμενίας τα τελευταία τριάντα χρόνια έχει προσφέρει όλες τις δυνατότητες και τις προϋποθέσεις εμβάθυνσης της ελληνοαρμενικής φιλίας, διευρύνοντάς τη σε στρατηγικό επίπεδο.

Μηνύματα απέστειλαν μέσω εκπροσώπων και ο γενικός γραμματέας Θρησκευμάτων Γιώργος Καλαντζής και ο βουλευτής Ευριπίδης Στυλιανίδης. Ο Γιώργος Καλαντζής δήλωσε: «Οι Έλληνες, οι Αρμένιοι και οι Ασσύριοι είναι οι τρεις χριστιανικές κοινότητες που πλήρωσαν με το ύψιστο τίμημα την απόφαση των Νεότουρκων και του Κεμάλ Ατατούρκ για τη δημιουργία ενός τουρκικού εθνικού κράτους απαλλαγμένου από τις χριστιανικές μειονότητες. Η σταυρόπετρα συμβολίζει, μεταξύ άλλων, το χρέος μας να μην ξεχάσουμε ποτέ τι έγινε τότε, ώστε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα επαναληφθεί ποτέ και πουθενά».

Ο Μητροπολίτης Ορθοδόξων Αρμενίων Ελλάδας Κεγάμ Χατσεριάν υπογράμμισε στον λόγο του πως πρόκειται για το πρώτο χατσκάρ που διαθέτει μια πινελιά διαφορετικής κουλτούρας, γεγονός που έχει μεγάλη συμβολική σημασία. «Τούτη η σταυρόπετρα θα αποτελέσει μία ακόμη απτή μαρτυρία μακραίωνης και αδελφικής συμπόρευσης των δύο λαών, θα είναι προσευχή, ευλογία και ευχή για την ευημερία τους, καθώς και μια διαρκής υπόμνηση προς τη σημερινή και τις μελλοντικές γενιές να συνεχίσουν να πορεύονται με την ίδια αλληλεγγύη και εγκαρδιότητα» ανέφερε.

Ο πρόεδρος της αρμενικής κοινότητας Στεπάν Ματεοσιάν δήλωσε: «Η αρμενική εκκλησία της Κομοτηνής μετρά ιστορία 200 ετών, διατηρώντας μέχρι σήμερα πρωταγωνιστικό ρόλο στον πολιτισμό και στην εκπαίδευση της αρμενικής κοινότητας της πόλης. Το μνημείο αυτό συνιστά επιστέγασμα των όσων βίωσε η τρίτη γενιά –μετά τη Γενοκτονία–, και εκφράζει απόλυτα τα συναισθήματα και την αγάπη προς την ελληνική πατρίδα αλλά και την προγονική».

Η δημιουργία της μαρμάρινης σκαλιστής σταυρόπετρας έγινε στην Αρμενία και διήρκεσε περίπου δύο χρόνια. Εκτός από τα αρμενικά στοιχεία, στην όψη του μνημείου είναι φανερά και τα ελληνικά στοιχεία, όπως ένας μαίανδρος περιμετρικά του. Η δωρεά έγινε από τους Μαρντιρός και Ταμάρ Μποζιακαλιάν, ενώ την ιδέα της τελετής και του σχεδιασμού του μνημείου είχε ο αναπληρωτής Αρχιμανδρίτης Οβανές Σαγντετζιάν.

Τα χατσκάρ

Μοναδικά επιτεύγματα καλλιτεχνικής δημιουργίας, τα χατσκάρ προστατεύονται από την UNESCO ως μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς ήδη από το 2010. Ο συμβολισμός και η δεξιοτεχνία τους έχουν εγγραφεί στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του οργανισμού. Αρκετά διασώζονται από τον 4ο και 5ο αιώνα.

Η τέχνη αυτών των ιδιαίτερων πέτρινων μνημείων αναπτύχθηκε κυρίως τον 9ο αιώνα, μετά την αποχώρηση των Αράβων από την Αρμενία, με την κορύφωση να παρατηρείται από τον 12ο έως τον 14ο αιώνα. Ακολούθως, η τέχνη των χατσκάρ παρήκμασε, εξαιτίας της επέλασης των Μογγόλων, αλλά ξαναζωντάνεψε τον 16ο και 17ο αιώνα, ενώ από τον 20ό αιώνα φαίνεται να ακμάζει ξανά.

Συχνά,τα χατσκάρ χρησιμοποιούνταν ως ταφικά μνημεία. Όμως υπάρχουν και αρκετά που αναφέρονται σε πολεμικές νίκες ή στη σωτηρία της ψυχής, σε μαζικές καταστροφές και σε ιστορικές μνήμες. Ο λαός πιστεύει πως έχουν τη δύναμη να γιατρεύουν αρρώστιες και να προφυλάσσουν από φυσικές καταστροφές.

Share
 

Για να εξασφαλίσουμε τη σωστή λειτουργία του ιστότοπου, μερικές φορές τοποθετούμε μικρά αρχεία δεδομένων στον υπολογιστή σας, τα λεγόμενα «cookies». Οι περισσότεροι μεγάλοι ιστότοποι κάνουν το ίδιο. Περισσότερα...

"Δέχομαι"


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ


διαφήμιση στο αρμενικά

armenian community

Online Επισκέπτες

Έχουμε 13 επισκέπτες συνδεδεμένους