Χαμασκαΐν Θεσσαλονίκης, παράρτημα «Γαζαρός Σαριάν» 1985 – 2020 Εκτύπωση E-mail

Xamaskain Selanik

Μελίν Καραογλανιάν*

Το παράρτημα του πολιτιστικού συλλόγου «Χαμασκαΐν» ιδρύθηκε το 1979 και αποτελεί συνέχεια του τοπικού πολιτιστικού συλλόγου «Μπεντρός Αταμιάν» που λειτουργούσε στη Θεσσαλονίκη ήδη από την δεκαετία του ΄50 και έκτοτε ασχολείται με τη διατήρηση και τη διάδοση του Αρμένικου πολιτισμού.

Διοργανώνει πολιτιστικές εκδηλώσεις, βραδιές αφιερωμένες σε καταξιωμένους Αρμένιους καλλιτέχνες και το έργο τους, ομιλίες, παρουσιάσεις βιβλίων και προβολές ντοκιμαντέρ και έργων.

Από το 1985 και έπειτα το «Χαμασκαΐν» Θεσσαλονίκης κατάφερε να γίνει ένας αναγνωρισμένος και εξωστρεφής πολιτιστικός φορέας της πόλης με συνεργασίες με φορείς και πολιτιστικούς θεσμούς της πόλης μας. Παράλληλα διοργανώνει ανελλιπώς εκδηλώσεις που απευθύνονται στα μέλη της Αρμενικής κοινότητας και συμμετέχει σε όλες τις κεντρικές εκδηλώσεις και επετείους της κοινότητας.

Συναυλίες και εκθέσεις  

Το 1989, με πρωτοβουλία του αείμνηστου αρχιμουσικού Κοσμά Γαλιλαία, θεσπίστηκε το ετήσιο αφιέρωμα της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης στην Γενοκτονία των Αρμενίων, ενώ η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης έχει πολλαπλώς τιμήσει την επέτειο αυτή με συναυλίες που δόθηκαν σε χώρους όπως η Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ, το Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, το Αρμενικό Πολιτιστικό Κέντρο, κ.α.

Σταθμός στην ιστορία του Συλλόγου αποτελούν οι δράσεις που οργάνωσε το 1997 στo πλαίσιo του «Θεσσαλονίκη - πολιτιστική πρωτεύουσα 1997» με την διοργάνωση του «Μήνα Αρμενικού Πολιτισμού» (12 Οκτωβρίου - 22 Νοεμβρίου 1997). Όλο το μήνα παρουσιάστηκαν εκδηλώσεις και διαλέξεις ιστορικών και καλλιτεχνών με θέματα που αφορούν τον αρμενικό πολιτισμό, φιλολογικές βραδιές, εκθέσεις και την συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Δωματίου της Αρμενίας «Χατσατουριάν». Σταθμό αποτέλεσε η Συναυλία της Παιδικής Χορωδίας Αρμενίας «Little Singers of Armenia».

Επίσης στα πλαίσια του αρμενικού μήνα, παρουσιάστηκε, σε συνεργασία με την Αρμενική Νεολαία Θεσσαλονίκης, ένα αφιέρωμα στην αρμενική ποίηση και λογοτεχνία με τίτλο «Αρμενική Μούσα». Στην Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης φιλοξενήθηκε η έκθεση ζωγραφικής «Χρώματα της Αρμενίας - τέλη 19ου αιώνα-1980». Η έκθεση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς ήταν η πρώτη φορά που έργα της Εθνικής Πινακοθήκης της Αρμενίας ταξίδεψαν και εκτέθηκε σε κοινό εκτός της Αρμενίας. Η έκθεση αποτελούνταν από 59 έργα 32 ζωγράφων, ανάμεσά τους έργα των Χοβαννές Αϊβαζόφσκι, Αγκόπ Χοβνατανιάν, Μαρντιρός Σαριάν, Αγκόπ Αγκοπιάν, Καρζού, κα. Επίσης παρουσιάστηκε η Κρατική Ορχήστρα Δωματίου Αρμενίας με δύο συναυλίες, (στο θέατρο Άνετον και στο Ολύμπιον) καθώς και το διεθνούς φήμης κουαρτέτο της Αρμενίας «Γκομιτάς». Οι συναυλίες τού κουαρτέτου ήταν αφιερωμένες στην Ομάδα των Πέντε Αρμενίων Συνθετών, E. Μιρζογιάν, Α. Μπαμπατζανιάν, Λ. Σαριάν, Α. Χαρουτουνιάν, Α. Χουντογιάν. Για το έργο τους μίλησε σε διάλεξη με θέμα «Η σύγχρονη μουσική της Αρμενίας και οι πέντε συνθέτες» η καθηγήτρια της Μουσικολογίας στην Ανώτατη Μουσική Σχολή του Γερεβάν, αείμνηστη Αραξή Σαριάν.

Ο Σύλλογος συνεργάζεται όλα αυτά τα χρόνια με τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Έχει κάνει εκδηλώσεις στα πλαίσια του Φεστιβάλ Πολιτισμού «Δημήτρια», τον κορυφαίο πολιτιστικό θεσμό της πόλης. Κατά τη διάρκεια των Δημητρίων φιλοξενούνται σε χώρους που διαχειρίζεται κυρίως ο Δήμος Θεσσαλονίκης εκθέσεις, παραστάσεις χορού, θεάτρου, μουσικής, κινηματογράφος και peformances. Αξίζει να αναφερθούμε στη συναυλία που έδωσε το 1990 η Κρατική Χορωδία της Αρμενίας και στη συναυλία που έδωσε η Ορχήστρα Δωματίου «Serenate» της Αρμενίας το 1998. Το 2002 παρουσιάστηκε πάλι στο κοινό της Θεσσαλονίκης η παιδική χορωδία «Little Singers», το 2009 το «Cadence Ensemble» ενώ το 1994 δόθηκε συναυλία από την Κρατική Φιλαρμονική Ορχήστρα της Αρμενίας υπό την διεύθυνση του Λορίς Τζικναβοριάν.

Tο «Χαμασκαΐν» έχει παρουσία από το 2012 στις γιορτες Πολυγλωσσίας που θεσπίστηκαν από τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Το συγκεκριμένο Φεστιβάλ πραγματοποιείται στο Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης και συμμετέχουν πολιτιστικοί και μορφωτικοί φορείς, ξένα Ινστιτούτα, σχολεία, μη κυβερνητικές οργανώσεις κ.α.

Φωτογραφικές «παρεμβάσεις»

Το «Χαμασκαΐν» Θεσσαλονίκης είχε μια σταθερή συνεργασία με το Φεστιβάλ Φωτογραφίας «Camera Obscura» και τη Φωτογραφική Συγκυρία «Photosynkyria» που αποτέλεσε ετήσιο φωτο - εικαστικό γεγονός και θεωρείται πρόδρομος της PhotoBiennale και στη συνέχεια του Μουσείου Φωτογραφίας.

Επί 5 χρόνια φιλοξενούνταν έργα Αρμένιων φωτογράφων ή φωτογράφων που ασχολήθηκαν με αρμενική θεματολογία. Ενδεικτικά, το 1993 πραγματοποιήθηκε η έκθεση «Distant Intimacy: Αρμένιοι της Ιερουσαλήμ» της Shai Zakai, το 1994 η έκθεση «Αρμενία: πορτρέτα και τοπία» του Μπογός Μπογοσιάν, το 1995 η έκθεση «Αρμενία και Αρμένιοι-πατρίδα και εξορία» του Wolfgang Kunz, το 1996 η έκθεση του Αντρανίκ Κοτσάρ «Πορτρέτα» και του Βαχάν Κοτσάρ «Η πατρίδα μου». Στη «Photosynkyria» του 2010 φιλοξενήθηκε η έκθεση φωτογραφίας της Katherine Hibbs, «Η μνηστή της Αρμενίας».

Το 2012 γιορτάστηκαν στη Θεσσαλονίκη τα 100 χρόνια της απελευθέρωσης της πόλης. Με αυτή την αφορμή διοργανώθηκε «Μήνας Αρμενικού Πολιτισμού» στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Ίδρυμα όπου πραγματοποιήθηκε διάλεξη για την ιστορία της Αρμενικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, παρουσιάστηκε έκθεση με το Ιστορικό Αρχείο της Κοινότητας, προβλήθηκαν ταινίες μικρού μήκους, παρουσιάστηκαν εικαστικά έργα Αρμενίων ζωγράφων από την Δημοτική Πινακοθήκη της Αγίας Πετρούπολης και αναβίωσε η «Αρμενική Μούσα» από την Αρμενική Νεολαία.

Δράσεις και συνεργασίες

Το 2015 συμμετείχε στο 5ο Φεστιβάλ Παιδικών Χορωδιών – Αφιέρωμα στην Αρμενία που διοργανώθηκε από το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και υπό την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού. Στο Φεστιβάλ, που συμμετείχαν 16 παιδικές χορωδίες, τιμώμενη χώρα ήταν η Αρμενία που συμμετείχε με την παιδική χορωδία «Little Singers of Armenia» και τιμώμενος μαέστρος ο Ντικράν Χεκεκιάν. Αξέχαστη θα μείνει σε όσους είχαν τη χαρά να βρίσκονται στη τελευταία συναυλία η στιγμή που 600 παιδιά από όλες τις χορωδίες που συμμετείχαν και υπό την διεύθυνση του Χεκεκιάν ερμήνευσαν δύο αρμενικά τραγούδια. Το «Χαμασκαΐν» φιλοξένησε και συντόνισε τις συναυλίες της παιδικής χορωδίας «Little Singers of Armenia».

Το 2016, αφουγκράζεται την διεθνή ανθρωπιστική κρίση και, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, οργανώνει Συναυλία Αλληλεγγύης για τους Πρόσφυγες στην Αρμενική Εκκλησία Θεσσαλονίκης και συγκεντρώνει αγαθά και τρόφιμα.

Όλα αυτά τα χρόνια το «Χαμασκαΐν» έχει διατηρήσει σχέσεις συνεργασίας και με τα μουσεία της Θεσσαλονίκης όπως το Αρχαιολογικό Μουσείο, που έχει φιλοξενήσει δράσεις του, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού με πολυάριθμες εκθέσεις αφιερωμένες στον αρμενικό πολιτισμό, το Λαογραφικό Μουσείο καθώς και τα Προξενεία της Γαλλίας, των ΗΠΑ, την Πρεσβεία του Ισραήλ, το Γερμανικό Ινστιτούτο Γκαίτε και το Ιταλικό Ινστιτούτο. Επίσης στα πλαίσια του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης έχουν γίνει παρουσιάσεις ταινιών με αρμενικό ενδιαφέρον.

To 2017 ξεκίνησε η ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο «Aπό τον Όλυμπο στο Αραράτ» στα πλαίσια του εθελοντικού προγράμματος του δημοτικού ραδιοφώνου Θεσσαλονίκης FM 100,1. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 30 εκπομπές, το πρόγραμμα σταμάτησε λόγο της πανδημίας. Η εκπομπή αυτή ήταν εβδομαδιαία και την είχαν αναλάβει και παρουσιάσει ο Χοβίκ Κασαπιάν και η Ρόζα Τερζιάν.

Το μεγάλο εύρος των θεμάτων, οι άνθρωποι τους οποίους φιλοξένησε καθώς και το ζεστό και άμεσο στιλ της εκπομπής, την έκανε να αγαπηθεί από τα μέλη της Αρμενικής Κοινότητας και από φίλους Έλληνες.

Εκδόσεις και βιβλιοπαρουσιάσεις

Όλα αυτά τα χρόνια που δραστηριοποιείται ο Σύλλογος έχουν γίνει πάρα πολλές παρουσιάσεις βιβλίων αρμενικού ενδιαφέροντος.

Ενδεικτικά αναφέρουμε την παρουσίαση του βιβλίου της Αντόνια Αρσλάν «Το σπίτι με τους κορυδαλλούς» σε συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο, πρόσφατα τη παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Πολυράκη «Υπόσχομαι να μη Ξεχάσω» αλλά και των βιβλίων του Σαρκίς Αγαμπατιάν. Ο Αρμενικός Πολιτιστικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης έχει έναν ισχυρό δεσμό στα χρόνια με το Αμερικανικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης «Ανατόλια». Έχουν δοθεί σημαντικές διαλέξεις όπως του Δρ. Ντικράν Κουϊμτζιάν, καθηγητή Αρμενικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας. Επίσης με το Αμερικανικό Κολλέγιο διοργανώθηκε η παρουσίαση του βιβλίου του Πήτερ Μπαλακιάν «Το μαύρο σκυλί της μοίρας», με ομιλητές τον πρώην υπουργό κ. Χάρη Καστανίδη, την κ. Ιωάννα Καρατζαφέρη και τον αείμνηστο Καραμπέτ Καλφαγιάν.

Με πρωτοβουλία του «Χαμασκαΐν» Θεσσαλονίκης, το 1997, μεταφράστηκε και εκδόθηκε, με χορηγία της «Kalfayan Gallery», το βιβλίο του Carl Campton «Ξημερώνει…45 χρόνια με το Κολλέγιο Ανατόλια» στα ελληνικά και συνδιοργάνωσε με το Αμερικανικό Κολλέγιο την παρουσίαση του βιβλίου. Συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Κολλεγίου κ. William McGrew, ο καθηγητής Νεότερης Ιστορίας του ΑΠΘ κ. Ιωάννης Χασιώτης, ο Καραμπέτ Καλφαγιάν, η μαθήτρια του Κολεγίου Βαρτενή Κασαπιάν και ο δημοσιογράφος κ. Νίκος Ξυδάκης. To βιβλίο είναι μια αναδρομή στην ιστορία του Κολλεγίου, από τότε που ιδρύθηκε το 1886 από Αμερικανούς ιεραπόστολους στη Μερζιφούντα της Μικράς Ασίας, τότε που η πλειοψηφία των μαθητών του ήταν Αρμένιοι, την μεταφορά του το 1924 μετά την Γενοκτονία των Αρμενίων και την Μικρασιατική Καταστροφή στη Θεσσαλονίκη, μέχρι τη σύγχρονη εποχή.

Τα τελευταία χρόνια το «Χαμασκαΐν» Θεσσαλονίκης συνδιοργανώνει ανελλιπώς την δράση του Κολλεγίου «Summer Music Performance Program». Πρόκειται για ένα δεκαήμερο κατά το οποίο σπουδαστές κάνουν μαθήματα φωνητικής, μονωδίας, όπερας, φλάουτου, βιολιού, πιάνου, μουσικής σύνθεσης, μουσικής δωματίου και flute ensemble, με προσωπικότητες διεθνούς κύρους. Παράλληλα πραγματοποιούνται διαλέξεις πάνω σε ειδικά μουσικολογικά θέματα. Στο πλαίσιο αυτής της δράσης έχουν φιλοξενηθεί Αρμένιοι μουσικοί, εισηγητές αλλά και σπουδαστές με σκοπό την προβολή τους και την δικτύωσή τους.

Χορωδία και θέατρο

Το «Χαμασκαΐν» Θεσσαλονίκης ιδρύει το 1958 τη χορωδία «Γκομιτάς» με πρώτο δάσκαλο και μαέστρο τον, τότε Μητροπολίτη των Αρμενίων Ελλάδος μακαριστό, Σαχάκ Αιβαζιάν. Το 1983 διοργανώθηκε συναυλία στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος με αφορμή τα 25 χρόνια από την ίδρυσή του.

Τη δεκαετία του 1950 υπήρχε στη κοινότητα της Θεσσαλονίκης θεατρική ομάδα που είχε πάρει το όνομά της από τον Αρμένιο ηθοποιό και σεναριογράφο Μπεντρός Αταμιάν. Το «Χαμασκαΐν» Θεσσαλονίκης δεν δημιούργησε δική του θεατρική ομάδα ωστόσο προσκάλεσε πολλές θεατρικές ομάδες από το Παρίσι, την Βουλγαρία και την Αθήνα για να φέρει σε επαφή το αρμενικό θέατρο με τα μέλη της Αρμενικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης.

Από τότε που θεσπίστηκε ο ετήσιος εορτασμός της επετείου της Γενοκτονίας των Αρμενίων, το «Χαμασκαΐν» έχει αναλάβει το καλλιτεχνικό κομμάτι της κεντρικής πολιτικής εκδήλωσης που διοργανώνεται από την Αρμενική Εθνική Επιτροπή. Στο πλαίσιο αυτό έχουν παρουσιαστεί η Χορωδία του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, του Αμερικανικού Κολλεγίου «Ανατόλια», η παιδική Χορωδία της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, ενώ διοργανώνει ανελλιπώς εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Ίδρυσης της Πρώτης Ανεξάρτητης Δημοκρατίας της Αρμενίας στις 28 Μαΐου 1918. Επίσης θέσπισε τα «Γεύματα της Παροικίας». Τα γεύματα αυτά διοργανώνονταν κάθε Κυριακή στο Αρμενικό Πολιτιστικό Κέντρο σε μια προσπάθεια σύσφιξης της σχέσης των μελών της κοινότητας. Στην ίδια λογική κινήθηκαν και μια σειρά από εκδηλώσεις που ονόμασε «Κυριακάτικα αρμενικά πρωινά». Πραγματοποιούνταν στο Αρμενικό Πολιτιστικό Κέντρο και φιλοξενούνταν προσωπικότητες της κοινότητας όπου παρουσίαζαν κάποιο θέμα. Παράδειγμα η ομιλία του αξέχαστου Καραμπέτ Καλφαγιάν «Φυσιογνωμίες του χθες, όχι λησμονημένες».

Το «Χαμασκαΐν» Θεσσαλονίκης τίμησε με μια σειρά από δράσεις την μνήμη του εξέχοντος μέλους της κοινότητας της, Αγκόπ Κασαπιάν (1946-1990) και το 1992 εξέδωσε το έργο του, που περιλάμβανε, μεταφρασμένη στα ελληνικά, αρμενική ποίηση και λογοτεχνία αλλά και δικά του έργα. To 1995 με αφορμή τα 75 χρόνια από τη γέννηση τού Λαζάρ Σαριάν, από τον οποίο πήρε και το όνομα του, εξέδωσε τρία Postludes για πιάνο του ίδιου.

Χορευτική ομάδα

Τα τελευταία χρόνια το «Χαμασκαΐν» ίδρυσε χορευτική ομάδα. Τα πρώτα χρόνια είχε χοροδιδάσκαλο τον Χοβίκ Τοβμασιάν και στη συνέχεια τον Ραφαέλ Βαρνταζανιάν οπότε και πήρε το όνομα «Μασίς». Με την ίδρυση της χορευτικής ομάδας το «Χαμασκαΐν» κατάφερε να φέρει στους κόλπους της κοινότητας νέα μέλη που γνώρισαν και αγάπησαν τις δράσεις του συλλόγου. Το «Μασίς» συμμετείχε σε διάφορα φεστιβάλ παραδοσιακών χορευτικών συλλόγων στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα, στη Χαλκιδική και αλλού. Το 2019 παρουσίασε μουσικοχορευτική παράσταση με θέμα τους παραδοσιακούς χορούς της Αρμενίας στα πλαίσια των Θρακικών Λαογραφικών Γιορτών του Δήμου Ξάνθης.

Την ίδια χρονιά το «Χαμασκαΐν» Θεσσαλονίκης συνδιοργάνωσε την 1η Συνάντηση Χορευτικών Ομάδων στις εγκαταστάσεις της Αρμενικής Κατασκήνωσης του φιλανθρωπικού συλλόγου «Αρμενικός Σταυρός Ελέους Μακεδονίας-Θράκης» που είναι γνωστή στην κοινότητα σαν «Αμαρανότς». Στη συνάντηση συμμετείχαν χορευτικές ομάδες Αρμενίων από την Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και χοροδιδάσκαλοι, που έμαθαν στους χορευτές νέους χορούς και τεχνικές.

Μεγάρο Μουσικής

Σαν επίλογο σ’αυτό το αφιέρωμα θεωρούμε ότι αξίζει ιδιαίτερη μνεία και αναφορά στη συναυλία που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2021 για τα 106 χρόνια από την Γενοκτονία των Αρμενίων και ήταν μία εξαιρετική και εμπνευσμένη διοργάνωση-αφιέρωμα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Στις 24 Απριλίου 2021, ημέρα που αναγνωρίστηκε επίσημα από τις ΗΠΑ η επέτειος της Γενοκτονίας των Αρμενίων, μεταδόθηκε πανελλαδικά από την δημόσια τηλεόραση ΕΤ3, η συναυλία-αφιέρωμα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (ΜΜΘ) – χάρη στην πρωτοβουλία του Ελληνοαρμένιου καλλιτεχνικού διευθυντή του, Χρίστου Γαλιλαία. Η σκηνή της κεντρικής αίθουσας του ΜΜΘ, φωταγωγημένη στα χρώματα της Αρμενικής σημαίας και με φόντο το μνημείο του Τζιτζερναγκαπέρτ, φιλοξένησε την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης (ΚΟΘ) και την αρμενικής καταγωγής, υψίφωνο Σιρανούς Τσαλικιάν υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Μίλτου Λογιάδη. Η εκδήλωση περιλάμβανε απαγγελία του ποιήματος «Harkank Kez/τιμή σου» του Αβεντίς Αχαρονιάν στα αρμενικά και τα ελληνικά από την Αράξια Γκαναπετιάν και τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος Νίκο Κολοβό, αντίστοιχα, σε μετάφραση του Αγκόπ Κασαπιάν.

Το μουσικό πρόγραμμα ξεκίνησε με το έργο «Shushanik» του Εντβάρτ Μιρζογιάν και ολοκληρώθηκε με το «Adagio του Σπάρτακου και της Φρυγίας» του Αράμ Χατσαντουριάν, από τη Σουίτα αρ. 2 του μπαλέτου Σπάρτακος. Στο επίκεντρο της συναυλίας ήταν η παρουσίαση τεσσάρων από τους οκτώ Αρμενικούς εκκλησιαστικούς ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας «Ourakh ler», «Our es Mayr em», «Trisagion», «Kovia Yerousaghem» από το έργο για σοπράνο και ορχήστρα «Light from the Cross» του διακεκριμένου Ελληνοκαναδού συνθέτη Χρήστου Χατζή. (Ελληνική απόδοση υποτίτλων: Τώνης Κασεμιάν).

Ο Χρήστος Χατζής επένδυσε με μεγάλη ευαισθησία το κείμενο και τις μελωδίες των ύμνων, και τους ενορχήστρωσε με αριστοτεχνικό τρόπο προβάλλοντας ακόμη και τις κρυμμένες ιδιαιτερότητές τους (π.χ., αναπαράγοντας με τα έγχορδα τον ήχο των «kshots» στο «Our es Mayr em»).

Ο μαέστρος και η ΚΟΘ δημιούργησαν μία υποβλητική ατμόσφαιρα, αναδεικνύοντας τα πλούσια λυρικά και δραματικά στοιχεία της μουσικής του Χατζή.

Η Σιρανούς Τσαλικιάν ερμήνευσε με συναισθηματική φόρτιση τις λεπτές αποχρώσεις αλλά και τις δυναμικές εξάρσεις της μουσικής. Με τη φωνή της εξέφρασε όλη την παλέτα των ηχοχρωμάτων και οδήγησε το μουσικό σύνολο στην άρτια απόδοση του ύφους της μελωδίας και του κειμένου των ύμνων. Σε αυτό συνέβαλε η μακρόχρονη εξοικείωσή της με την υμνολογία, ψάλλοντας από τα παιδικά της χρόνια στην Αρμενική Εκκλησία της Θεσσαλονίκης.

Ιδιαίτερο στοιχείο ήταν η παράλληλη προβολή φωτογραφιών του Δρ Ραφί Γκεργκιάν, οι οποίες απεικόνιζαν ιστορικά μοναστήρια της Αρμενίας στο φόντο της σκηνής του ΜΜΘ. Αυτή η σκηνογραφική επιλογή εμπλούτισε οπτικά και συναισθηματικά την παρουσίαση του έργου και συνέβαλε στη δημιουργία μίας μυσταγωγικής ατμόσφαιρας, σε συνδυασμό με τον κατάλληλο φωτισμό.

Παρά την απουσία θεατών λόγω της πανδημίας, όλοι οι συντελεστές βίωσαν έντονη συγκίνηση και την μετέφεραν με επιτυχία στο τηλεοπτικό κοινό τους.

 

*Γραμματέας του «Χαμασκαϊν» Θεσσαλονίκης, Παράρτημα «Γαζαρός Σαριάν».

 

Share
 

Για να εξασφαλίσουμε τη σωστή λειτουργία του ιστότοπου, μερικές φορές τοποθετούμε μικρά αρχεία δεδομένων στον υπολογιστή σας, τα λεγόμενα «cookies». Οι περισσότεροι μεγάλοι ιστότοποι κάνουν το ίδιο. Περισσότερα...

"Δέχομαι"


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ


διαφήμιση στο αρμενικά

armenian community

Online Επισκέπτες

Έχουμε 26 επισκέπτες συνδεδεμένους