Τι κακό κάναμε Εκτύπωση E-mail

Ντά­γκνη Κγιάρ­σγκα­αρ­ντ - Α­γκο­πιάν

(μετάφραση από τα δανικά Ισαβέλλα Αγκοπιάν-Τσίτση)

ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΑΡΜΕΝΙΚΑ

Ο νεαρός Στεπάν ζει σε μια μικρή πόλη της Τουρκίας με τους γονείς και τα αδέλφια του. Οι διωγμοί των Αρμενίων έχουν αρχίσει, ο πατέρας του δουλεύει στους σιδηροδρόμους και γλιτώνει προς το παρόν. Έχει μεγάλη δίψα για μάθηση και έφεση στις ξένες γλώσσες. Ζει και τους πρώτους εφηβικούς έρωτες. Όμως, ένα δυσάρεστο οικογενειακό γεγονός φέρνει τον πατέρα του αντιμέτωπο με τους Τούρκους που τον σκοτώνουν. Ο Στεπάν σε πολύ νεαρή ηλικία αναλαμβάνει την ευθύνη της οικογένειάς του. Αρχικά πηγαίνουν στη Σμύρνη όπου βρίσκει μια καλή δουλειά, αλλά αναγκάζονται πάλι να φύγουν με την καταστροφή της Σμύρνης. Βρίσκουν καταφύγιο στην  Ελλάδα, όπου με σκληρή δουλειά και αυστηρή οικονομία, καταφέρνει να πλουτίσει και να προσφέρει μια καλύτερη ζωή στην οικογένειά του.

H Ντάγκνη Κγιάρσγκααρντ-Αγκοπιάν γεννήθηκε το 1907 στο Άαρχους της Δανίας. Από πολύ νέα ταξίδεψε σε πολλές χώρες στέλνοντας ανταποκρίσεις σε περιοδικά και εφημερίδες της Δανίας. Υπήρξε συνεργάτης των αγγλικών εφημερίδων Sunday Express και Evening Standard. Το 1935, παντρεύτηκε τον Αρμένιο Νερσές Αγκοπιάν και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Από το 1962 ήταν ανταποκρίτρια του ομίλου εφημερίδων Beaverbrook Press του Λονδίνου. Έχει εκδώσει δύο συλλογές διηγημάτων στη Δανία «Καθαρό Χρυσάφι» και «Η μέρα μου στην Αθήνα» καθώς και το μυθιστόρημα «Τι κακό κάναμε». Το 1950, η δανέζικη τηλεόραση την  τίμησε με ένα αφιέρωμα για τη ζωή της, όπου προβλήθηκε και το Αρμενικό Ζήτημα, με αρμενική μουσική και ταινίες από την γενοκτονία. Πέθανε το 2007 στη Θεσσαλονίκη σε ηλικία 100 ετών.

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΡΜΕΝΙΚΑ

Share
 

Για να εξασφαλίσουμε τη σωστή λειτουργία του ιστότοπου, μερικές φορές τοποθετούμε μικρά αρχεία δεδομένων στον υπολογιστή σας, τα λεγόμενα «cookies». Οι περισσότεροι μεγάλοι ιστότοποι κάνουν το ίδιο. Περισσότερα...

"Δέχομαι"


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ


διαφήμιση στο αρμενικά

armenian community

Online Επισκέπτες

Έχουμε 35 επισκέπτες συνδεδεμένους