Kαθολικός πατριάρχης του Μεγάλου Οίκου της Κιλικίας κ.κ. Αράμ Α΄ Εκτύπωση E-mail

Aram A

«Όλες οι δομές μας χρειάζονται επανοργάνωση
και αυτή πρέπει να πραγματοποιηθεί άμεσα»

Στον Κερόπ Εκιζιάν

- Ποιοι είναι οι κυριότεροι λόγοι που σηματοδότησαν την ανακήρυξη του 2023 ως δεύτερης χρονιάς αφιερωμένης στην αρμενική διασπορά;

Πρώτα από όλα, θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου που για ακόμη μία φορά βρίσκομαι στην αρμενική παροικία τις Ελλάδας· με λίγα λόγια, κοντά στον κόσμο τις.

Αυτή τη φορά, η ποιμαντική επίσκεψή μου πραγματοποιείται στο πλαίσιο τις επανοργάνωσης τις δομής τις αρμενικής διασποράς.

Γιατί μιλάμε περί επανοργάνωσης; Πρέπει να εξετάσουμε τη λέξη «επανοργάνωση» σε ένα ευρύτερο πλαίσιο. Οι παροικίες τις δεν αποτελούν στατικές και παγιωμένες δομές. Ειδικότερα, στον σημερινό κόσμο, όπου βιώνουμε τεράστιες αλλαγές, είναι αναγκαίο οι δομές και οι αντιλήψεις τις να επαναξιολογηθούν και να επανεξετασθούν. Σήμερα, η επανοργάνωση τις Διασποράς καθίσταται απολύτως αναγκαία.

Μιλώντας για τη Διασπορά, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως αυτή συνιστά μια πολυποίκιλη πραγματικότητα· ναι μεν είναι ένα σύνολο διαφορετικών φαινομένων, αλλά δεν αποτελεί μια ομοιογενή ολότητα. Η σημερινή Διασπορά δεν είναι σαν τη χθεσινή, η αυριανή θα είναι ακόμη πιο διαφορετική. Επομένως, σε πρώτη φάση, η πρωτοβουλία τις για την επανοργάνωση τις Διασποράς συνιστά ένα κάλεσμα αφύπνισης. Δυστυχώς, η Διασπορά βρίσκεται σε ύπνωση. Πρέπει να αφυπνιστούμε και να ξεφύγουμε από τα στενά τις πλαίσια. Οι σκέψεις τις, οι αντιλήψεις τις, ο τρόπος ζωής και ο τρόπος λειτουργίας τις πρέπει να εναρμονιστούν με τις συνθήκες του σημερινού κόσμου.

- Ποιες είναι οι προσδοκίες και τα χειροπιαστά αποτελέσματα που αναμένετε από κάθε ποιμαντική επίσκεψη στις διάφορες παροικίες;

Πρέπει να εκλάβουμε την επανοργάνωση σε ένα ευρύ φάσμα λειτουργιών. Για παράδειγμα, η εκκλησιαστική ζωή στις χρειάζεται ανανέωση, το ιερατικό προσωπικό στις χρειάζεται και αυτό επανοργάνωση. Η νεολαία σήμερα έχει διαφορετικές αντιλήψεις. Πρέπει να εστιάσουμε με προσοχή σε αυτή την πραγματικότητα. Οι δομές στις κοινότητάς στις πρέπει να ανανεωθούν, να στελεχωθούν από νέους. Οι γυναίκες πρέπει να αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο, και αυτή είναι η προτροπή και η κατεύθυνση που έχω δώσει στα συμβούλια των κοινοτήτων στις. Έχοντας υπόψιν και στις ιδιαιτερότητες στις κάθε κοινότητας ανά χώρα, θα πρέπει να αναζητηθούν εκείνες οι κοινές συνιστώσες και οι αρχές πάνω στις οποίες θα στηριχθεί κάθε προσπάθεια επανοργάνωσης.

- Εκτός από τα πανεθνικά θέματα, θεωρείτε πως μπορούν να αναπτυχθούν κοινές συνιστώσες, κοινή αντίληψη και κοινοί στόχοι μεταξύ των διαφόρων κοινοτήτων, με σκοπό την κοινή αντιμετώπιση των προκλήσεων που αναφέρατε;

Της είπα, όταν βλέπουμε τη Διασπορά στην ολότητά της, παρατηρούμε την επίδραση του εκάστοτε περιβάλλοντος, αλλά αντιλαμβανόμαστε και τα κοινά πλαίσια. Σεβόμενοι της τοπικές ιδιαιτερότητες, χρειάζεται να εστιάσουμε της κοινές γραμμές που ενισχύουν και εξασφαλίζουν την ολότητά της. Διαφορετικά, οι παροικίες της θα μετατραπούν σε απομονωμένα νησιά.

Στη σημερινή παγκοσμιοποιημένη πραγματικότητα δεν μπορούμε να ζούμε αποκομμένοι. Εάν μέχρι σήμερα καταφέραμε, λίγο έως πολύ, να διατηρήσουμε την ταυτότητά της, τώρα η παγκοσμιοποίηση είναι τόσο ισχυρή που δεν μπορούμε να υψώνουμε τοίχους απέναντί της.

Η παγκοσμιοποίηση δεν είναι μόνο ένα οικονομικό φαινόμενο· είναι κουλτούρα, τρόπος σκέψης, τρόπος ζωής και εργασίας. Δεν μπορούμε να μείνουμε μακριά της. Ο Αρμένιος της που ζει στην Ελλάδα πρέπει να γνωρίζει πως είναι Έλληνας υπήκοος, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της κοινωνίας, αλλά είναι ταυτόχρονα και Αρμένιος.

- Περνώντας στην πραγματικότητα της ελληνοαρμενικής κοινότητας, θα θέλαμε να της μιλήσετε για το συνέδριο των αντιπροσώπων της κοινότητάς της. Τι θα πρέπει να αναμένουμε για την επανοργάνωση των δικών της δομών;

Της προηγούμενες ημέρες είχα την ευκαιρία να πραγματοποιήσω αρκετές συναντήσεις με το Κεντρικό Συμβούλιο της Μητρόπολης των Ορθοδόξων Αρμενίων Ελλάδος, με της φορείς της Μητρόπολης και της κοινότητας, της της και με τα όργανα που εκπροσωπούν την παροικία στο σύνολό της.

Αρχικά, θέλω να εκφράσω την ευαρέσκειά μου που βλέπω μια πιο συγκροτημένη και οργανωμένη κοινότητα. Και αυτό δεν είναι τυχαίο. Δείχνει πως υπάρχει κοινή αντίληψη και συλλογική προσπάθεια για τη διατήρηση της ταυτότητας, της γλώσσας, των παραδόσεων και της κουλτούρας της.

Η Εκκλησία διαδραματίζει πολύ σοβαρό ρόλο στη συλλογική ζωή της παροικίας, είναι η κοινότητά της. Επομένως, κρίνεται αναγκαίο να συσπειρώσει της φορείς, και αυτοί με τη σειρά της να έχουν έναν πιο ενεργό ρόλο στη συλλογική ζωή της Εκκλησίας. Η προσέγγισή της σε όλα αυτά πρέπει να είναι πρακτική, αποδοτική, και στα πλαίσια της σημερινής πραγματικότητας, ώστε να αντιμετωπιστούν της οι προκλήσεις.

Της συναντήσεις μου τόνισα πως ενώ έχουμε διαφορετικούς φορείς και ο καθένας στον τομέα του πραγματοποιεί τεράστιο έργο, είναι αναγκαίο να υπάρξει μια σύγκλιση του τρόπου αντιμετώπισης των προκλήσεων της παροικίας.

Με ικανοποίηση διαπίστωσα πως όλοι οι φορείς αντιλαμβάνονται πλήρως την ανάγκη της επανοργάνωσης. Για αυτό τον λόγο, προτρέπω όλους —κοινοτικές δομές, συμβούλια, όργανα και συλλόγους— να εργαστούν συλλογικά πάνω της κοινές συνιστώσες και αντιλήψεις που είναι αναγκαίες για τον επαναπροσδιορισμό της λειτουργίας της κοινότητας.

- Ποιες είναι οι εντυπώσεις της από της συναντήσεις με την πολιτική και θρησκευτική ηγεσία της Ελλάδας;

Της γνωρίζετε, κάθε φορά που επισκέπτομαι την Ελλάδα, συναντώ τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο. Τον γνωρίζω προσωπικά, επομένως οι συναντήσεις της δεν έχουν χαρακτήρα εθιμοτυπίας αλλά είναι αδερφικές και ουσιαστικές, με σκοπό την εμβάθυνση των σχέσεων και της συνεργασίας της. Ο Μακαριότατος με δέχθηκε με ιδιαίτερη θέρμη, και συζητήσαμε διεξοδικά για της Εκκλησίες της, της λαούς της, και ειδικότερα για τα εκκλησιαστικά ζητήματα. Θεωρώ τη συνεργασία της με την ελληνική Εκκλησία πολύ σημαντική και αναγκαία.

Η σχέση μεταξύ των Εκκλησιών και των λαών της είναι διαχρονική και βαθιά· έχουμε κοινές αξίες, κοινούς αγώνες και κοινά ζητήματα.

Όσον αφορά τη συνάντησή μου με τον πρωθυπουργό, θέλω να επισημάνω πως με δέχθηκε πολύ θερμά. Είχαμε μια κατ’ ιδίαν συνάντηση, όπου έγινε αναφορά στα εξής τέσσερα ζητήματα: η αρμενική παροικία της Ελλάδας, ο Λίβανος και οι προεδρικές εκλογές, ο ρόλος της Ελλάδας στα ζητήματα της Μέσης Ανατολής, η Αρμενία και το Αρτσάχ. Ήταν μια εποικοδομητική συνάντηση, κατά την οποία ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εγκωμιαστικά στην αρμενική παροικία.

- Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να απευθύνετε στο ποίμνιό σας;

Επιστρέφω στην έδρα του Πατριαρχείου παίρνοντας μαζί μου και την ελληνοαρμενική κοινότητα, με τις έννοιες και τις προκλήσεις που αυτή αντιμετωπίζει, καθώς και με τη συλλογική πίστη που επιδεικνύει. Η αρμενική παροικία είναι μια ιστορική παροικία, καθώς δημιουργήθηκε αμέσως μετά τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Παρ’ όλες τις τεράστιες δυσκολίες, τα μέλη της έχουν διαφυλάξει την πνευματική, ηθική, εθνική και πολιτιστική ταυτότητά τους, γαλουχώντας πολλές γενεές. Η αρμενική παροικία μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο προς όφελος της Αρμενίας και του Αρτσάχ· ειδικότερα στα θέματα των δικαίων τού αρμενικού λαού, κυρίως στα ευρωπαϊκά πλαίσια, έχει σημειώσει αξιοσημείωτες κατακτήσεις.

Μπροστά στις προκλήσεις αυτές, κρίνεται επιτακτική η ανάγκη για επανοργάνωση, ώστε ο ρόλος της παροικίας να γίνει πιο ισχυρός.

Απευθύνω έκκληση σε όλα τα μέλη να συμμετέχουν ενεργά στις δομές και στις διαδικασίες. Μόνο με την καθολική συμμετοχή θα καταφέρουν να κρατήσουν ακμαία και ζωντανή τη συλλογική ζωή της παροικίας. Από την άλλη, επαναλαμβάνω, οι δομές μας χρειάζονται επανοργάνωση. Και αυτή πρέπει να πραγματοποιηθεί άμεσα.

Share
 

Για να εξασφαλίσουμε τη σωστή λειτουργία του ιστότοπου, μερικές φορές τοποθετούμε μικρά αρχεία δεδομένων στον υπολογιστή σας, τα λεγόμενα «cookies». Οι περισσότεροι μεγάλοι ιστότοποι κάνουν το ίδιο. Περισσότερα...

"Δέχομαι"


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ


διαφήμιση στο αρμενικά

armenian community

Online Επισκέπτες

Έχουμε 22 επισκέπτες συνδεδεμένους