Wings of Tatev: Το μακρύτερο εναέριο τελεφερίκ του κόσμου Εκτύπωση E-mail

Aναΐς Καζαντζιάν

Τεύχος: Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2010

 

Το μεγαλειώδες μοναστήρι Ντατέβ χτίστηκε τον 9ο αιώνα μ.Χ. και έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή της περιοχής αυτής. Ήταν το σπουδαιότερο πολιτιστικό, πνευματικό και επιστημονικό κέντρο της Αρμενίας. Τον 14ο-15ο αιώνα εκεί λειτουργούσε Σχολή Μικρογραφίας.

Το μοναστήρι έχει πληγεί από το σεισμό του 1931. Είναι ένα από τα σπουδαιότερα αξιοθέατα που έχει συμπεριληφθεί στα προστατευόμενα από την UNESCO μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς. Μέσα στο μοναστηριακό συγκρότημα του Ντατέβ υπάρχουν πολλά κτίρια, μεταξύ των οποίων ο ναός Μπογός-Μπεντρός, το μαυσωλείο του Κρικόρ Τατεβατσί και άλλα. Ντατέβ στα αρχαία αρμενικά (κραπάρ) σημαίνει «δίνει φτερά» ή «πετάει».

 

 

Ένας άθλος ολοκληρώθηκε στις 16 Οκτωβρίου, στο μοναστήρι εγκαινίαστηκε το μακρύτερο εναέριο τελεφερίκ του κόσμου, με το όνομα «Wings of Tatev”.

Το τελεφερίκ ξεκινάει από το χωριό Χαλιτσόρ της περιφέρειας Σιουνίκ που βρίσκεται στα νότια της Αρμενίας κοντά στα σύνορα με το Ιράν και απέχει 280 χλμ. από το Ερεβάν. Περνάει πάνω από ένα εντυπωσιακό, καταπράσινο φαράγγι, του οποίου το υψηλότερο σημείο είναι 320 μ. και φθάνει σε 11 λεπτά, με ταχύτητα 37 χλμ. την ώρα στην καταπράσινη κορυφή του λόφου. Εκεί βρίσκεται το μεσαιωνικό μοναστηριακό συγκρότημα Ντατέβ.

Η ιδέα του σχεδίου της αναβίωσης του Ντατέβ, ανήκει στον αρμένιο μεγαλοεπιχειρηματία Ρουπέν Βαρτανιάν, που δραστηριοποιείται στη Ρωσία και ο οποίος χρηματοδότησε το έργο με 28 εκατ. δολάρια. Με τη φιλόφοξη αυτή ιδέα του κατάφερε να εμπνεύσει 100 περίπου άτομα Αρμένιους και μη. Με την υποστήριξη όλων αυτών των δωρητών λοιπόν, επιτεύχθηκε η ευφάνταστη και πολύ δύσκολη κατασκευή του εναέριου τελεφερίκ, η αναστήλωση, επισκευή και βελτίωση κάποιων κτιρίων εντός του συγκροτήματος και ο δρόμος που σε οδηγεί προς το μοναστήρι.

Στα εγκαίνια παρεβρέθηκαν πολιτικοί, κληρικοί, δωρητές, μέσα μαζικής ενημέρωσης κλπ. Μέσα στο χώρο του μοναστηρίου πραγματοποιήθηκε συναυλία με κλασική ορχήστρα κι’ ακολούθησαν αρμενικοί παραδοσιακοί χοροί, μουσική με λαϊκά όργανα κλπ. Δώθηκε μεγάλη ώθηση, επίσης, στην αναβίωση της αρμενικής κουζίνας με αρμενικά πατροπαράδοτα εδέσματα.

Στο πρώτο επίσημο ταξίδι του τελεφερίκ ήταν ο Πρόεδρος Σερζ Σαρκισιάν, ο Καθολικός Πατριάρχης Καρεκίν ο Β΄, άλλοι επίσημοι και ο 10χρονος Γκαρέν το παιδάκι που μεταξύ άλλων συνομηλίκων του από τα γύρω χωριά, κέρδισε στην κλήρωση για να είναι παρών στο πρώτο ταξίδι με το εναέριο τελεφερίκ.

Ο μικρός Γκαρέν εξέφρασε τον ενθουσιασμό του, όχι διότι ήταν στο ίδιο βαγόνι με τόσους επισήμους, αλλά επειδή έβλεπε για πρώτη φορά από τόσο ψηλά τα αγαπημένα και τόσο οικεία γι’ αυτόν δάση και το φαράγγι του ποταμού Βοροτάν, όπου εκείνος συνηθίζει να παίζει!

Την κατασκευή του έργου ανέλαβε η Swiss Austrian Garaventa Doppelmayr company, η οποία είναι μια από τις πιο αξιόπιστες εταιρείες κατασκευής εναερίων τελεφερίκ. Η κατασκευή διήρκεσε 11 μήνες και κόστισε 50 εκατομμύρια δολάρια (36 εκατομμύρια ευρώ).

Το τελεφερίκ έχει δύο καμπίνες η κάθε μια από τις οποίες μεταφέρει 25 επιβάτες. Οι κάτοικοι της περιοχής θα μπορούν να το χρησιμοποιήσουν δωρεάν. Ενώ για τους υπόλοιπους κοστίζει 3.000 ντράμ (7 δολάρια / 6 ευρώ).

Περίπου 20.000 άτομα αναμένονται να χρησιμοποιήσουν το τελεφερίκ μέσα σ’ αυτό το χρόνο. Χρησιμοποιώντας το μπορούν να παρακάμπτουν έναν δρόμο 40 λεπτών με ελεικοειδής στροφές που κατά τον χειμώνα γίνεται και αδιάβατος λόγω πυκνής ομίχλης.

Στο ευρύτερο σχέδιο περιλαμβάνεται και η τουριστική αξιοποίηση του Ντατέβ και των 6 χωριών της περιοχής που ανήκαν κατά το παρελθόν στο βασίλειο του Σιουνίκ.

Προς το παρόν οι τουρίστες που θα επισκέπτονται το Ντατέβ θα μπορούν να βρουν κατάλλυμα μόνο στην περιοχή Γκορίς. Αργότερα όμως θα μπορούν να μπαίνουν στα ξενοδοχεία που θα δημιουργηθούν βάσει πλάνου, στα γύρω 6 χωριά.

Εκεί θα έχουν την ευκαιρία να μαθαίνουν για τα ήθη και τα έθιμα της περιοχής, τα λαογραφικά στοιχεία και να γεύονται τα νόστιμα εδέσματα της αρμενικής γαστρονομίας. Θα υπάρξει δηλαδή αναβίωση όλων των παλαιών στοιχείων της περιοχής.

Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών ελπίζουν σε μια καινούργια ζωή που θα τους επιτρέψει να αναπτυχθούν μέσω του αγροτουρισμού. Πρόκειται για ένα σχέδιο που εξασφαλίζει απασχόληση και προοπτική και στα νέα παιδιά!

 


Share
 

Για να εξασφαλίσουμε τη σωστή λειτουργία του ιστότοπου, μερικές φορές τοποθετούμε μικρά αρχεία δεδομένων στον υπολογιστή σας, τα λεγόμενα «cookies». Οι περισσότεροι μεγάλοι ιστότοποι κάνουν το ίδιο. Περισσότερα...

"Δέχομαι"


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ


διαφήμιση στο αρμενικά

armenian community

Online Επισκέπτες

Έχουμε 45 επισκέπτες συνδεδεμένους