Γιατί η Αρμενία έχασε και γιατί θα χάσει και το Αζερμπαϊτζάν Εκτύπωση E-mail

GIATI XASAME

Τεύχος 108

Του Δρ. Νερσές Κοπαλιάν1
Μετάφραση από τα Αγγλικά: Σαρκίς Αγαμπατιάν

Δεν έπρεπε να γίνει έτσι. Αλλά όλοι το ξέρουμε. Απλώς δεν ήμασταν ειλικρινείς με τον εαυτό μας. Ας είμαστε λοιπόν ειλικρινείς: Η Αρμενία έχασε εξ αιτίας των 20 χρόνων στρατηγικού ναρκισσισμού. Ωστόσο, και το Αζερμπαϊτζάν πρόκειται να χάσει, κυρίως λόγω του στρατηγικού ναρκισσισμού του καθεστώτος Αλίεφ.

Ο στρατηγικός ναρκισσισμός συνίσταται στην υποκειμενική ενασχόληση με τον εαυτό του, σε αυτήν την περίπτωση, εαυτός του χαρακτηρίζεται η συγκεκριμένη κυβέρνηση που ασκεί την εξουσία και τη διαχείριση ενός κράτους. Αυτή η ενασχόληση συνδέεται περαιτέρω με την παραμέληση της επιρροής που ασκούν οι εξωτερικοί παράγοντες στην πορεία των γεγονότων.

Ο στρατηγικός ναρκισσιστής αποδίδει μονομερώς τα αποτελέσματα σχεδόν αποκλειστικά στις δικές του ενέργειες και αποφάσεις, αρνούμενος έτσι τη δράση στο αντίπαλο κράτος και υποτιμώντας τον βαθμό στον οποίο οι αποφάσεις που λαμβάνονται από το εχθρικό κράτος θα επηρεάσουν την πορεία των εξελίξεων. Εγγενώς, ο στρατηγικός ναρκισσισμός υποφέρει από ευσεβείς πόθους. Οι κυβερνήσεις της Αρμενίας, από το 1998 μέχρι τον πόλεμο του Αρτσάχ το 2020, υπέφεραν από στρατηγικό ναρκισσισμό.

Γιατί έχασε η Αρμενία

Από το τέλος του πρώτου πολέμου του Καραμπάχ, η ισορροπία δυνάμεων μετατοπίστηκε μεθοδικά εναντίον της Αρμενίας, κυρίως λόγω της αδυναμίας της να κατανοήσει τις αναδυόμενες προκλήσεις για τη δική της ασφάλεια, ευημερία και περιφερειακή επιρροή. Καθώς το Αζερμπαϊτζάν ενίσχυσε τις στρατιωτικές του δυνατότητες, αύξησε πάρα πολύ τον προϋπολογισμό των όπλων του και έτσι εφάρμοσε μια μακροπρόθεσμη στρατηγική προετοιμασίας για πόλεμο, η Αρμενία προσπάθησε να στηριχθεί στον στρατηγικό ναρκισσισμό, αγνοώντας τις εξελίξεις στο αντίπαλο κράτος, ενώ αρνήθηκε τη δράση του Μπακού και υποτίμησε την έκταση της αλλαγής στην ισορροπία δυνάμεων. Και όταν ήρθε αντιμέτωπη με την πορεία τέτοιων εξελίξεων, η ηγεσία στο Γερεβάν κατέφυγε σε ευσεβείς πόθους, στην υπεροψία και στην αλαζονική συμπεριφορά. Στην πολιτική σκέψη της αρμενικής ελίτ υπήρχε κάτι σάπιο. Αυτή είναι η σήψη της «επιστημικής διαστροφής»2.

Ο στρατηγικός ναρκισσισμός, στη σφαίρα της ηθικής, χαρακτηρίζεται ως «επιστημική διαστροφή», υποδεικνύοντας στάσεις, χαρακτηριστικά γνωρίσματα, πολιτικές και τρόπους σκέψης που εμποδίζουν την ανάπτυξη της γνώσης και του αυτοστοχασμού. Η ασυνέπεια πολιτικής, η στρατηγική βλακεία και οι ευσεβείς πόθοι των διαδοχικών αρμενικών κυβερνήσεων έχουν οδηγήσει σε παραληρηματικές συμπεριφορές, αφέλεια, υπερβολική αυτοπεποίθηση, εσκεμμένη άγνοια και εξακολουθητική ευπιστία (serial gullibility). Αυτή η συλλογή κυβερνητικών αχρειοτήτων και αποτυχημένης ηγεσίας διατρέχει απρόσκοπτα τις δύο δεκαετίες ψευδούς εθνικισμού και παραστατικού πατριωτισμού3 που καθόρισαν τα κέντρα λήψης πολιτικών αποφάσεων στην Αρμενία.

Στηριζόμενη στην ψευδή λογική της «αμοιβαίας εξασφαλισμένης καταστροφής», η Αρμενία υπέθεσε ότι η επανέναρξη των εχθροπραξιών θα ήταν πολύ δαπανηρή για την κάθε πλευρά, και εφόσον και οι δύο πλευρές ήταν «οπλισμένες μέχρι τα δόντια», θα υπάρξει αμοιβαίος όλεθρος. Τέτοιοι ευσεβείς πόθοι επιδοτήθηκαν από την εξακολουθητική αφέλεια: η στρατηγική στάση της Αρμενίας, ειδικά η ικανότητά της να διεξαγάγει ένα πόλεμο στα ορεινά, ήταν από μόνη της ένας αποτρεπτικός παράγοντας. Το Αζερμπαϊτζάν είναι ένα αδύναμο κράτος που υποφέρει από ένα σύμπλεγμα πολιτισμικής κατωτερότητας, και ως εκ τούτου, αυτά τα «πρόβατα» δεν μπορούν να αντέξουν έναν μακρύ και δαπανηρό πόλεμο. Η Αρμενία έχει την πυρηνική επιλογή των πυραύλων της «Ισκαντέρ», οπότε το Μπακού θα ισοπεδωθεί στο έδαφος. και, η Ρωσία δεν θα επιτρέψει ποτέ να ξεσπάσει μεγάλης κλίμακας πόλεμος. Αυτή η συγχώνευση υπερβολικής αυτοπεποίθησης, εσκεμμένης άγνοιας και υποτίμησης του εχθρού, εδραίωσε τον στρατηγικό ναρκισσισμό ως την κυρίαρχη ιδεολογική δομή που διαμόρφωσε τη σκέψη και τη χάραξη πολιτικής των ηγετών της Αρμενίας.

Εξίσου προβληματικά, αυτό διείσδυσε και στη συλλογική πολιτική κουλτούρα της χώρας, καθώς η ελίτ κατασκεύασε μια έννοια παραστατικού πατριωτισμού που προσδιορίστηκε από την υπερβολική ανδρεία, την ψεύτικη αυτοπεποίθηση και την παραληρηματική συμπεριφορά. Οι μικρές ανησυχίες για τον αυξημένο εξοπλισμό του Αζερμπαϊτζάν, την ενίσχυση των στρατηγικών διμερών του σχέσεων με πολλούς περιφερειακούς παράγοντες, την αυξανόμενη περιφερειακή απομόνωση της Αρμενίας και τις υποψίες για τον ρόλο της Ρωσίας ως απόλυτου προστάτη, απορρίφθηκαν από τους πομπώδεις και ευσεβείς ισχυρισμούς όπως «Η Γκάντζα μπορεί να καταληφθεί σε λίγες μέρες», «Θα πιούμε τσάι στο Μπακού» και «Θα καταστρέψουμε τα διυλιστήρια και τους αγωγούς πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν». Μια αφήγηση, σχεδιασμένη εν μέρει στην αφέλεια και εν μέρει στην υπεροψία, δημιούργησε την ψευδαίσθηση της ασφάλειας: η Αρμενία είχε γίνει θύμα της δικής της μυθολογίας ότι είναι αήττητη. Έτσι, οι παραστατικοί ισχυρισμοί που δεν είχαν ουσιαστική βάση στις δυνατότητες ή τους πόρους της Αρμενίας, γέννησαν έναν ψεύτικο εθνικισμό: αρνούμενοι στον εχθρό οποιαδήποτε δράση, οι Αρμένιοι απέδιδαν μονομερώς αποτελέσματα σχεδόν αποκλειστικά στις δικές τους ενέργειες και αποφάσεις. Είμαστε ένας ξεχωριστός λαός και η ιδιαιτερότητά μας, από μόνη της, ήταν η απάντηση. Συμπτωματικό των παγιδεύσεων του ευσεβούς πόθου, η δική μας αφήγηση έγινε «πιο επιδραστική από τη λογική ή τις αποδεικτικές εκτιμήσεις». Έτσι, για 20 χρόνια, η Αρμενία δεν προετοιμαζόταν για πόλεμο, η Αρμενία ενεργούσε σαν να ετοιμαζόταν για πόλεμο. Η παράσταση είχε αντικαταστήσει την ουσία.

Ο καταστροφικός αντίκτυπος αυτών των επιστημικών διαστροφών ήταν η υπόθεση ότι το στάτους κβο, μέσω της παραστατικής γεωπολιτικής, μπορεί να διατηρηθεί και η υπερβολική αισιοδοξία σχετικά με τη συναίνεση του Αζερμπαϊτζάν στις παραστατικές αποτρεπτικές μας πράξεις θα αρκεί επ’ αόριστον. Ουσιαστικά, η χρήση στρατηγικού ναρκισσισμού από την Αρμενία αρνήθηκε στο Μπακού οποιαδήποτε σοβαρή δράση όσον αφορά την κατασκευή της αρχιτεκτονικής ασφάλειάς του, κάτι που οδήγησε σε εσκεμμένη αμέλεια και αφέλεια: «Το Αρτσάχ είναι Αρμενία», και ως εκ τούτου, θα δημιουργήσουμε τη δική μας πραγματικότητα. Και, κατά μία έννοια, η Αρμενία κατέληξε να δημιουργήσει τη δική της πραγματικότητα, αλλά όχι αυτή που ήθελε... δημιούργησε τον εφιάλτη στον οποίο βρίσκεται. Για να ξεφύγει από αυτόν τον εφιάλτη, η Αρμενία πρέπει επίσης να ξεφύγει από τις παγίδες του στρατηγικού ναρκισσισμού.

Γιατί θα χάσει και το Αζερμπαϊτζάν... Σύντομα

Αλλά το Μπακού δεν πρέπει να χαίρεται. Ο εφιάλτης του μόλις αρχίζει...

Ο στρατηγικός ναρκισσισμός, ένα πιο περίπλοκο και συστημικό σκέλος ύβρεως, φαίνεται να είναι η αναπόφευκτη συνέπεια της νίκης, ανεξάρτητα από το πώς θα χαρακτηριστεί αυτή η νίκη. Η Αρμενία έβαλε άκαμπτα τον εαυτό της σε αυτήν την παγίδα το 1998, ενώ το καθεστώς Αλίεφ σπέρνει τους σπόρους του δικού του αφανισμού από τις 9 Νοεμβρίου 2020. Ο πειρασμός για έναν νικητή να υποθέσει ότι μπορεί να επιβάλει τη θέλησή του και έτσι να δημιουργήσει τη δική του πραγματικότητα είναι ένα εγγενές ελάττωμα του στρατηγικού ναρκισσισμού, ειδικά για τα κράτη που σαφώς δεν έχουν τα μέσα να το κάνουν. Ως εκ τούτου, καταφεύγουν σε ευσεβείς πόθους και παραληρηματικές στάσεις, πεπεισμένα ότι μπορούν, στην πραγματικότητα, να δημιουργήσουν τη δική τους πραγματικότητα. Αυτή η αποσύνδεση μεταξύ του τι μπορεί να κάνει κανείς και του τι θέλει να κάνει, δίνει τη θέση του στην οικοδόμηση του παραστατικού πατριωτισμού: αν λέτε κάτι ξανά και ξανά, ανεξάρτητα από το πόσο είναι αποκομμένο από την πραγματικότητα, και ενεργήσετε και εκτελέσετε ανάλογα, μπορείτε να δημιουργήσετε τη δική σας πραγματικότητα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Αλίεφ πιστεύει ότι το Αζερμπαϊτζάν είναι μια περιφερειακή δύναμη ή ότι το Σιουνίκ είναι δικό του ή ότι το Χαντρούτ δεν ήταν ποτέ αρμενικό ή ότι μπορεί να αμφισβητήσει το Ιράν ή ότι μπορεί να ασκήσει πίεση στη Ρωσία. Εκτελεί και η εκτέλεσή του καθοδηγείται από αλαζονεία, εκούσια άγνοια, αφέλεια και ευσεβείς πόθους. Ο Αλίεφ είναι ένας στρατηγικός ναρκισσιστής.

Πεπεισμένο ότι μια αποδυναμωμένη Αρμενία δεν έχει τη δυνατότητα αντίδρασης, το καθεστώς Αλίεφ πραγματοποίησε συνοριακές εισβολές στην αρμενική επικράτεια, έχοντας αυτοπεποίθηση για τη δύναμή του και την ικανότητα να αλλάξει τους όρους εκεχειρίας του Νοεμβρίου. Αυτός ο στόχος δεν έχει επιτευχθεί, καθώς η κατάσταση παραμένει στάσιμη και αντιπαραγωγική, περιπλέκοντας περαιτέρω τις αυταπάτες μεγαλείου του Αλίεφ. Έχοντας επιχειρήσει με την αφελή υπόθεση ότι οι ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις είναι ένα εφήμερο φαινόμενο, το Μπακού καταφεύγει σε υβριδικές τακτικές για να αμφισβητήσει την εγκαθίδρυση ενός νέου στάτους κβο. Αυτή η πράξη υπερβολικής αυτοπεποίθησης μυρίζει στρατηγική ανοησία, καθώς ευσεβώς πιστεύει ότι τα περιφερειακά συμφέροντα της Ρωσίας είναι διαπραγματεύσιμα ή ότι η Ρωσία, με κάποιο τρόπο, θα συναινούσε στις απαιτήσεις του Μπακού. Φυλακίζοντας σιγά-σιγά τον εαυτό του μέσα στα όρια της αλαζονείας και του ανίκητου, το Μπακού έχει καθησυχάσει τον εαυτό του ότι το Αζερμπαϊτζάν είναι ένας περιφερειακός ισχυρός παίκτης και με βάση αυτή την παραληρηματική στάση, έχει προχωρήσει στην κλιμάκωση των εντάσεων με το Ιράν. Οι συνέπειες αυτού του αναπτυσσόμενου περιφερειακού ανταγωνισμού μεταξύ των δύο γειτόνων παραμένουν εξαιρετικά ασύμμετρες, αλλά παρατηρούνται μέσα από το πλαίσιο του στρατηγικού ναρκισσισμού, πρόκειται για προγνωστική και συνεπή συμπεριφορά μιας ηγεσίας που άγεται και φέρεται από τη μέθη της νίκης.

Οι επιστημικές διαστροφές του Μπακού δεν αφορούν απλώς την ασυνέπεια των πολιτικών ή τις επιθυμίες του περιφερειακού τυχοδιωκτισμού όπως εκφράζονται από έναν αλαζονικό και σίγουρο για τον εαυτό του Αλίεφ. Η ίδια σήψη που αγκάλιασαν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Αρμενίας για 20 χρόνια σαπίζει επίσης στους διαδρόμους χάραξης πολιτικής του Μπακού. Και εξίσου σημαντικό, αυτό εισχωρεί στην κοινωνία του Αζερμπαϊτζάν και στον ψεύτικο εθνικισμό που έχει οικοδομηθεί από το καθεστώς Αλίεφ. Αν οι Αρμένιοι έπεσαν στην παγίδα του στρατηγικού ναρκισσισμού κοροϊδεύοντας την πολιτιστική κατωτερότητα του λαού του Αζερμπαϊτζάν, το καθεστώς Αλίεφ έχει ουσιαστικά δημιουργήσει ένα εναλλακτικό σύμπαν στο Αζερμπαϊτζάν, όπου η αρμενοφοβία έχει θεσμοθετηθεί και «κανονικοποιηθεί» και όπου η παραστατική εικονομαχία έχει δώσει κατεύθυνση στην ουσιαστική και πραγματική υποστήριξη πολιτικών γενοκτονίας και εθνοκάθαρσης. Η αποκτήνωση του Αρμένιου έχει γίνει η κυρίαρχη πράξη παραστατικού πατριωτισμού στο Αζερμπαϊτζάν και μια πράξη που όχι μόνο ενισχύει τη συλλογική άγνοια μέσα στην ίδια του την κοινωνία, αλλά επίσης αποκόπτει τους πολίτες του Αζερμπαϊτζάν από την πραγματικότητα.

Το συλλογικό αποτέλεσμα, εν ευθέτω χρόνω, όχι μόνο θα αντικατοπτρίζει αυτό που συνέβη στην Αρμενία, αλλά μάλλον θα είναι πολύ χειρότερο για το Αζερμπαϊτζάν, καθώς οι ιδεατές αρχές του στρατηγικού ναρκισσισμού που προκαλούν τη λήψη αποφάσεων στο Μπακού είναι πολύ πιο έντονες από αυτές που προκάλεσε το Γερεβάν.

Σε αυτό το πλαίσιο, το καθεστώς Αλίεφ δεν εδραιώνει τη νίκη, απλώς ενεργεί όπως είναι. δεν κάνει το Αζερμπαϊτζάν ασφαλές, απλώς ενεργεί όπως είναι. και δεν επιδιώκει την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα, αλλά μάλλον ενεργεί όπως κάνει. Στο τέλος, όμως, όταν η πράξη τελειώσει και η παράσταση έχει φτάσει στην ολοκλήρωσή της, η θεατρική παραγωγή που είναι το καθεστώς Αλίεφ θα κλείσει.

Συμπέρασμα

Μέσα στην αρμενική σφαίρα, τόσο στην εγχώρια όσο και στη Διασπορά της, ο ψεύτικος εθνικισμός έχει ικανοποιηθεί με τον παραστατικό πατριωτισμό, κατασκευάζοντας ένα τεχνητό ήθος στο οποίο προφανώς ποτέ δεν πίστεψαν οι ίδιοι οι αυτοαποκαλούμενοι υποστηρικτές του. Αυτή η θλιβερή απόπειρα κοινωνικοπολιτικού δανδισμού αναπαρήγαγε μια κουλτούρα πολιτικού ηδονισμού, όπου μια ομάδα από αυτο-ενάρετους ανόητους, χάρη στον έλεγχο των διεφθαρμένων διαδρόμων της εξουσίας, συγκάλυψαν τη βεβήλωση του κράτους. Ένα σύστημα αξιών ναρκισσισμού ομαλοποιήθηκε, όπου η ουσιαστική δράση αντικαταστάθηκε με παραστατική συμπεριφορά: δεν χρειαζόταν να εκπαιδευτείς, έπρεπε μόνο να συμπεριφέρεσαι όπως είσαι. δεν χρειαζόταν να είσαι ειδικός, έπρεπε μόνο να συμπεριφέρεσαι σαν ένας. δεν χρειαζόταν να νοιάζεσαι για την αρμενική κοινωνία, έπρεπε μόνο να ενεργείς όπως έκανες. δεν χρειαζόταν να είσαι πατριώτης, έπρεπε μόνο να συμπεριφέρεσαι σαν ένας. Και όσο καλύτερα ενεργούσες, τόσο πιο πατριώτη σε θεωρούσαν.

Έτσι γεννήθηκε μια ομάδα από στελέχη «πολιτικών ηθοποιών» που επί 20 χρόνια έλεγαν ψέματα, στον αρμενικό λαό για την ισχύ του στρατού μας, τη δύναμη των θέσεων μας και την ευρωστία των πόρων μας. Και όσοι τόλμησαν να δουν μέσα από αυτό το προσωπείο των πολιτικών παραστάσεων χαρακτηρίστηκαν αυτόματα αντιπατριώτες και αντιεθνικιστές. Εκτός εάν χτυπούσες το στήθος σου και φώναζες «ούτε ένα κομμάτι γης», και εκτός εάν δεν συμμετείχες στην παράσταση αυτής της τάξης των θεσπιωτών 4, κρινόσουν ως ανθρωπάκι και προσκείμενος στον εχθρό. Έτσι, η εντιμότητα και η ακεραιότητα αντικαταστάθηκαν από την ενορχηστρωμένη ψευτιά, και εκείνοι που προσπαθούσαν να αντιμετωπίσουν τις αναπόφευκτες αποτυχίες του παραστατικού πατριωτισμού έγιναν παρίες και απόβλητοι.

Αυτή η θεατρική παράσταση συνεχίστηκε, ακόμη και μετά τη Βελούδινη Επανάσταση, μόνο για να αποκαλυφθεί αυτό που ήταν: μια απάτη. Αποτελούμενο από απατεώνες και υποκριτές, ο αρμενικός κόσμος συνειδητοποίησε ότι υπέφερε από μια κρίση πατριωτισμού που είχε γεννηθεί από τους κυρίαρχους του ψευτοεθνικισμού. Αυτή η συνειδητοποίηση, αυτή η αναβίωση των αρμενικών συλλογικών συνειδήσεων έχει φέρει, ωστόσο, ανέμους αλλαγής, καθώς οι πολιτικοί ηγέτες, η κοινωνία των πολιτών και η αναπτυσσόμενη δημοκρατική κουλτούρα της Αρμενίας διδάσκονται από τα μαθήματα δύο δεκαετιών στρατηγικού ναρκισσισμού.

Την ίδια στιγμή, μια κλίκα στρατηγικών ναρκισσιστών, που αρνούνται να διδαχτούν από τα μαθήματα των δύο τελευταίων δεκαετιών και από τα μαθήματα του πολέμου του 2020, συνεχίζουν να φωνάζουν συνθήματα ευσεβών πόθων. Αυτή η κουρελιασμένη συλλογή πολιτικών οπορτουνιστών και φενταγίν των πληκτρολογίων της Διασποράς προσπαθούν όχι μόνο να συνεχίσουν, αλλά και να δικαιολογήσουν την απάτη, τη σήψη που φύτρωνε για δύο δεκαετίες στην πολιτική σκέψη της Αρμενίας. Όμως, κατανοώντας τις αποτυχίες του στρατηγικού ναρκισσισμού, μπορούμε τώρα να αντιληφθούμε την καταστροφή του ψευδούς εθνικισμού και για να ξεφύγουμε από την παγίδα του παραστατικού πατριωτισμού, η αρμενική κοινωνία δεν μπορεί να αποφύγει τον ειλικρινή και βάναυσο αυτο-στοχασμό: εκτός εάν παρατηρήσουμε, διαγνώσουμε και διορθώσουμε τα ελαττώματά μας, να λέμε μόνο ψέματα και να βλάπτουμε τον εαυτό μας. Ήρθε η ώρα να τερματιστεί η κουλτούρα του ναρκισσισμού και της «παραστατικότητας» που εξακολουθεί να παραμένει στον τομέα της αρμενικής πολιτικής.

Προς μεγάλη τύχη του αρμενικού κόσμου, το καθεστώς Αλίεφ ακολουθεί τον ίδιο δρόμο στρατηγικού ναρκισσισμού και παραστατικού πατριωτισμού που πέρασαν οι Αρμένιοι τα τελευταία 20 χρόνια. Εκ των υστέρων, η Αρμενία διέπραξε το βασικό αμάρτημα της υποτίμησης, και ακόμη χειρότερα, περιγελώντας τον ηττημένο εχθρό της.

Ευτυχώς για την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν ανταποδίδει τη χάρη, αλλά με τον πιο άσεμνο και γελοίο τρόπο. Αφήστε τις παγίδες του στρατηγικού ναρκισσισμού να προκαλέσουν απώλειες...

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αλίεφ κατασκευάζει σιγά σιγά την ίδια παγίδα για τη χώρα του που εμείς φτιάξαμε για εμάς, αλλά μπορεί να κάνει καλύτερη δουλειά από εμάς. Αφήστε τον λοιπόν να φτιάξει το «πάρκο των τροπαίων» του, αφήστε τον να κάνει παράλογους ισχυρισμούς για το Χαντρούτ, αφήστε τον να ανταγωνιστεί τον νότιο γείτονά του, αφήστε τον να ασχοληθεί με τη διπλωματία του χαβιαριού, αφήστε τον να γλεντάει στις σελίδες των Panama Papers και των Pandora Papers και αφήστε τον να καυχιέται για το δικό του μεγαλείο και του αθάνατου πατέρα του. Δεν κάνει καμιά χάρη στο Αζερμπαϊτζάν, αλλά κάνει πολύ περισσότερα για εμάς από όσα νομίζουμε. Αφήστε τον στρατηγικό ναρκισσισμό και τον παραστατικό πατριωτισμό να γίνουν στενοί του σύντροφοι και θα του απαντήσουμε πολύ σύντομα...

 

Σημειώσεις του μεταφραστή

1. Ο Nerses Kopalyan, Ph.D., είναι επίκουρος καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Νεβάδα, στο Λας Βέγκας. Τα πεδία εξειδίκευσής του περιλαμβάνουν τις διεθνείς σχέσεις, την πολιτική θεωρία και τη φιλοσοφία της επιστήμης. Έχει διεξαγάγει εκτεταμένη έρευνα για την αναλυτική φιλοσοφία, τη φεμινιστική θεωρία και την οικοδόμηση παραδειγμάτων. Είναι ο συν-συγγραφέας του Sex, Power, And Politics (Palgrave Macmillan, 2016). Είναι επίσης συγγραφέας του World Political Systems After Polarity (Routledge, 2017). Η τρέχουσα έρευνά του επικεντρώνεται στην πολιτική βία και την τρομοκρατία και τον αντίκτυπό της στις γεωπολιτικές σχέσεις και τις σχέσεις μεγάλων δυνάμεων.

2. Epistemic vice στο πρωτότυπο κείμενο: η «επιστημική διαστροφή, αχρειότητα, φαυλότητα».

3. Performative patriotism: «παραστατικός πατριωτισμός» είναι η πράξη που υποτίθεται ότι κάποιος νοιάζεται για τον τόπο του, δηλαδή την πόλη, την πολιτεία, τη χώρα του, αλλά στην πραγματικότητα την υπονομεύει.

4. Thespians στο πρωτότυπο κείμενο, οι Θεσπιώτες, οι Θεσπιείς που πολέμησαν στο πλευρό του Λεωνίδα στη μάχη των Θερμοπυλών. Στο κείμενο έχει την έννοια του ηθοποιού.

Share
 

Για να εξασφαλίσουμε τη σωστή λειτουργία του ιστότοπου, μερικές φορές τοποθετούμε μικρά αρχεία δεδομένων στον υπολογιστή σας, τα λεγόμενα «cookies». Οι περισσότεροι μεγάλοι ιστότοποι κάνουν το ίδιο. Περισσότερα...

"Δέχομαι"


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ


διαφήμιση στο αρμενικά

armenian community

Online Επισκέπτες

Έχουμε 40 επισκέπτες συνδεδεμένους