Βισάμπ, ο άρχοντας των υδάτων Εκτύπωση E-mail

Της Έλενας Κιουρκτσή

Τεύχος: Aπρίλιος-Ιούνιος 2011

 

 

Λέγεται ότι στο όρος Αραράτ ζουν πλάσματα μαγικά και τερατόμορφα, οι επονομαζόμενοι Βισάμπ, οι Δράκοι της αρμενικής μυθολογίας.

Η λέξη Βισάμπ προέρχεται από τα περσικά και σημαίνει δηλητηριώδες σάλιο. Τα μυθικά αυτά ερπετοειδή είναι πολύ στενά συνδεδεμένα με το υγρό στοιχείο και προέρχονται από τις αρχαίες δοξασίες του νερού. Το νερό για τους Αρμένιους συμβόλιζε τη δύναμη της ζωής, τον κοσμικό άξονα, την αθανασία και τα ουράνια πνεύματα. Ως εκ τούτου, οι Δράκοι - πλάσματα με διττή φύση,- υλική, θνητή αλλά και άυλη, δαιμονική, σχεδόν αθάνατη - ήταν η ενσάρκωση της ένωσης των δύο αντίθετων κόσμων, της Γης και του Ουρανού.

Αυτή η ένωση δύο αντιφατικών στοιχείων συμβολίζεται και στο παρουσιαστικό των Βισάμπ. Έτσι, τα ερπετά που σέρνονται στη γη και τα περήφανα πουλιά που βασιλεύουν στους ουρανούς γίνονται ένα, στην όψη του φτερωτού όφη. Και επειδή οι Δράκοι είναι πλάσματα που μπορούν να αλλάζουν μορφή και κανείς δεν μπορεί ακριβώς να τα περιγράψει, υπάρχει και η εκδοχή του φύλακα των υδάτων, του τεράστιου νερόφιδου που ξερνάει φωτιά.

Οι Βισάμπ είναι το ύδωρ, το δέντρο της ζωής, η ευημερία και η μακροζωία. Είναι όμως και ο κάτω κόσμος, τα υπόγεια νερά. Στην αρμενική μυθολογία, ο ήρωας Βαχάγκν σκοτώνει το δράκο που διαφεντεύει τη ροή των υδάτων και το νερό ελεύθερο πάλι κυλάει στις κοίτες των ποταμών φέρνοντας μαζί του την ευγονία. Ο μύθος του Βαχάγκν είναι πολύ στενά συνδεδεμένος με τους Βισάμπ και γι' αυτό ονομάζεται Βισαμπακάγ- από το πρώτο συνθετικό Βισάμπ και το δεύτερο Καγ που σημαίνει τράγος. Εξ ου και τα σύμβολα του τράγου στα αρμενικά κεραμικά. Η αρμενική τέχνη της αγγειοπλαστικής, δεν θα μπορούσε να αγνοήσει τα μυθικά πλάσματα των υδάτων και να μην διακοσμήσει με αυτά τα πήλινα δοχεία νερού.

Έτσι, σε αγγεία της 3ης χιλιετίας π.Χ. θα δει κανείς τριγωνικά σχέδια, που συμβολίζουν τα πουλιά- τα οποία έχουν σπειροειδής ουρές που αναπαριστούν τα ερπετά.

Οι φωτογραφίες είναι από το βιβλίο «Μια Ματιά στην Εποχή του Χαλκού»-το οποίο θα παρουσιάσουμε σε συνέχειες- και αναφέρεται στην αντίστοιχη μόνιμη έκθεση που λαμβάνει χώρα στο Μουσείο Ιστορίας της Αρμενίας.

 


Share
 

Για να εξασφαλίσουμε τη σωστή λειτουργία του ιστότοπου, μερικές φορές τοποθετούμε μικρά αρχεία δεδομένων στον υπολογιστή σας, τα λεγόμενα «cookies». Οι περισσότεροι μεγάλοι ιστότοποι κάνουν το ίδιο. Περισσότερα...

"Δέχομαι"


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ


διαφήμιση στο αρμενικά

armenian community

Online Επισκέπτες

Έχουμε 30 επισκέπτες συνδεδεμένους