ΠΙΟΥΝΙΚ ΓΕΡΕΒΑΝ η απόγονος του Χομενετμέν στα σαλόνια της Ευρώπης Εκτύπωση E-mail

PUNIG

 Ζακ Νταματιάν

«Σας ευχαριστώ. Η ομάδα έχει αλλάξει μενταλιτέ και πιστεύει ο ένας τον άλλον. Ο κόσμος ήταν κοντά μας μέχρι το τέλος. Αυτή η αύρα είναι πολύ σημαντική». Οι δηλώσεις αυτές ανήκουν στον προπονητή της Πιουνίκ Γεγισέ Μελικιάν, μετά το τέλος του τελευταίου κρίσιμου αγώνα εναντίον της Βασιλείας, που έληξε με 1-2. Η πρωταθλήτρια Αρμενίας διεκδίκησε με αξιώσεις την πρόκριση για τα νοκ-άουτ του Κόνφερενς Λιγκ, ίσως και να την άξιζε, της έλειψε όμως το κάτι παραπάνω. Το μόνο σίγουρο είναι ότι εκπροσώπησε επάξια το αρμενικό ποδόσφαιρο.

Ιδρύθηκε το 1992 ως «Χομενετμέν Γερεβάν». Το 1995, για πολιτικούς λόγους, μετονομάστηκε σε Πιουνίκ, δηλαδή φοίνικας, υιοθετώντας ως έμβλημα το πτηνό της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας που είχε την ιδιότητα να αναγεννάται από τις στάχτες του. Διαθέτει ακαδημίες και ιδιόκτητο γήπεδο, ως έδρα όμως χρησιμοποιεί το Στάδιο Δημοκρατίας «Βασκέν Σαρκισιάν». Από το 2017, πρόεδρος διατελεί ο Ρωσοαρμένιος μεγαλοεπιχειρηματίας Αρτούρ Σογομονιάν.

Ιδρυτής και ηγετική φυσιογνωμία του συλλόγου συνιστά η παλαιά δόξα του σοβιετικού ποδοσφαίρου Χορέν Οβαννεσιάν. Το 1992, ως παίκτης-προπονητής, οδήγησε την ομάδα στην κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματος της ελεύθερης Αρμενίας. Το 1994, ο επιθετικός του Χομενετμέν Αρσέν Αβεντισιάν αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ όλων των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων με 39 γκολ.

Το 1998, η Πιουνίκ καταποντίζεται αγωνιστικά και οικονομικά. Με την αποχώρηση του χρηματοδότη Ρουπέν Χαϊραμπετιάν, η ομάδα οδηγείται προσωρινά σε διάλυση. Αλλά το 2001, χάρη σε πρωτοβουλίες του Χορέν Οβαννεσιάν, επιτυγχάνεται η επανίδρυσή της, αφού συγχωνεύεται με την Αρμένικουμ. Ο ίδιος αναλαμβάνει την προεδρία, ενώ επαναδραστηριοποιείται και ο Χαϊραμπετιάν.

Η ομάδα ενισχύεται με την απόκτηση ξένων παικτών αλλά και εγχώριων αστέρων, όπως οι αδελφοί Καραμιάν, που για ένα διάστημα θα αγωνιστούν και στην Παναχαϊκή. Αμέσως επανακτά τα πρωτεία. Φορώντας την κόκκινη ή μπλε φανέλα του συλλόγου θα ξεκινήσουν την καριέρα τους μεγάλα ονόματα του αρμενικού ποδοσφαίρου, όπως ο περίφημος Χένρικ Μχιταριάν και ο Κεβόρκ Γαζαριάν, με πέρασμα από τον Ολυμπιακό, την ΑΕ Λεμεσού κ.ά. Αστέρι της σημερινής ομάδας είναι ο ακραίος μεσοεπιθετικός της Εθνικής Αρμενίας Αράς Οζμπιλίς, με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη, ενώ αρχηγός είναι ο Ρωσοαρμένιος τερματοφύλακας Ταβίτ Γιουρτσένκο.

Η Πιουνίκ κυριαρχεί στις εγχώριες διοργανώσεις. Έχει κατακτήσει 15 πρωταθλήματα, 8 κύπελλα και 9 σούπερ καπ. Η ευρωπαϊκή της πρεμιέρα πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 1996, για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, στο ιστορικό Στάδιο Χραστάν και συνοδεύτηκε με νίκη 3-1 επί της Ελσίνκι, με τον Αρσέν Αβεντισιάν να πετυχαίνει το πρώτο γκολ της ομάδας. Αυτό όμως δεν στάθηκε ικανό να δώσει την πρόκριση, αφού στη ρεβάνς η φινλανδική ομάδα επικράτησε με 5-2 στην παράταση.

Την επόμενη σεζόν, η ομάδα σημείωσε την πρώτη της παρουσία στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, με αντίπαλο την ιστορική ΜΤΚ. Αποκλείστηκε με δύο ήττες, 0-2 στο Γερεβάν και 4-3 στη Βουδαπέστη. Το 2002-2003, για την ίδια διοργάνωση, το παρθενικό διπλό έφερε ουσιαστικά και την πρώτη πανηγυρική πρόκριση: το επιβλητικό 0-4 επί της Τάμπερε στη Φινλανδία και η νίκη με 2-0 στο κατάμεστο «Βασκέν Σαρκισιάν».

Την περίοδο 2018-2019 έγινε η πρώτη αρμενική ομάδα που πέρασε 2 γύρους στην Ευρώπη. Στο Γιουρόπα Λιγκ, αρχικά απέκλεισε τη Βαρντάρ με 1-0 στο Γερεβάν και 2-0 στα Σκόπια  και ακολούθως την Ντοπόλ με ήττα 2-1 στο Καζακστάν και εντός έδρας νίκη με 1-0. Η φιλόδοξη πορεία σταμάτησε στο Τελ Αβίβ από την τοπική Μακάμπι, χάνοντας με 2-1 στη ρεβάνς του 0-0.

Το φετινό ευρωπαϊκό ταξίδι ξεκίνησε με ισοπαλία 0-0 στο Γερεβάν απέναντι στην Κλουζ, μόνιμη πρωταθλήτρια Ρουμανίας τα τελευταία έξι χρόνια. Η ρεβάνς έληξε με 1-1 στα 90 λεπτά και 2-2 στην παράταση. Στα πέναλτι, η Πιουνίκ ήταν απόλυτα εύστοχη και πέτυχε με 4-2 τη μεγαλύτερη έκπληξη του πρώτου γύρου του Τσάμπιονς Λιγκ. Ακολουθεί ήττα με 0-1 από την Ντουντελάνζ, ομάδα με παρουσία σε ομίλους, η οποία προηγήθηκε και στο Λουξεμβούργο.

Αλλά η αντίδραση της Πιουνίκ ήταν εκκωφαντική, φτάνοντας στον θρίαμβο με 1-4.

Στον 3ο γύρο, το εμπόδιο του Ερυθρού Αστέρα αποδείχτηκε ανυπέρβλητο, επιφέροντας αποκλεισμό με 2 ήττες, 5-0 στο Βελιγράδι και 0-2 στο Γερεβάν, που είχαν ως αποτέλεσμα τον υποβιβασμό στο Γιουρόπα Λιγκ.

Εκεί, την Πιουνίκ περίμενε η μόνιμη πρωταθλήτρια Μολδαβίας Σερίφ Τίρασπολ, ομάδα που πέρσι σόκαρε την ποδοσφαιρική Ευρώπη αλώνοντας το Μπερναμπέου με 1-2 επί της Ρεάλ. Μετά από δύο λευκές ισοπαλίες, η ρεβάνς στην Υπερδνειστερία οδηγήθηκε στη διαδικασία των πέναλτι, με τους γηπεδούχους να επικρατούν με 3-2. Έτσι, η Πιουνίκ, για πρώτη φορά στην ιστορία της, βρέθηκε στους ομίλους του Γιουρόπα Κόνφερενς Λιγκ, ξεκινώντας με ήττα 3-1 στην Ελβετία από την ισχυρή Βασιλεία στις λεπτομέρειες. Ακολούθησαν δύο εντός έδρας νίκες με το ίδιο σκορ, 2-0, επί της ιστορικής Σλόβαν Μπρατισλάβας, που είχε αποκλειστεί από τον Ολυμπιακό, και επί της Ζάλγκιρις. Από την τελευταία έχασε με 2-1 στο Βίλνιους. Με το ίδιο σκορ τελείωσε και η κρίσιμη αναμέτρηση της Μπρατισλάβας. Η Πιουνίκ προηγήθηκε στα μέσα του β’ ημιχρόνου, όμως ένα καταστροφικό δίλεπτο προς το τέλος έφερε την ανατροπή από την πρωταθλήτρια Σλοβακίας. Στον «τελικό» με τη Βασιλεία, αν και είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων, ηττήθηκε με 1-2, ολοκληρώνοντας τις φετινές ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις.

Στο τέλος του αγώνα, το κοινό ξέσπασε σε παρατεταμένο χειροκρότημα, αναγνωρίζοντας την προσπάθεια της ομάδας.

«Η ομάδα δείχνει ικανή στο φυσικό παιχνίδι, έχει ψυχολογία και πίστη στις δυνατότητές της» δήλωσε μεταξύ άλλων ο «αρχιτέκτονας» της πορείας της, Γεγισέ Μελικιάν(κορυφαίος προπονητής της Αρμενίας για το 2022). «Εμείς έχουμε μέλλον και πρέπει να επιδείξουμε επαγγελματισμό» τόνισε, δίνοντας το στίγμα της επόμενης μέρας. Η Πιουνίκ αγωνίστηκε και στις τρεις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, πετυχαίνοντας σπουδαία αποτελέσματα και δίνοντας τον καλύτερό της εαυτό σε κάθε παιχνίδι. Η εικόνα της αποτελεί παρακαταθήκη, όχι μόνο για το δικό της ευρωπαϊκό μέλλον αλλά και για ολόκληρο το αρμενικό ποδόσφαιρο.

Share
 

Για να εξασφαλίσουμε τη σωστή λειτουργία του ιστότοπου, μερικές φορές τοποθετούμε μικρά αρχεία δεδομένων στον υπολογιστή σας, τα λεγόμενα «cookies». Οι περισσότεροι μεγάλοι ιστότοποι κάνουν το ίδιο. Περισσότερα...

"Δέχομαι"


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ


διαφήμιση στο αρμενικά

armenian community

Online Επισκέπτες

Έχουμε 88 επισκέπτες συνδεδεμένους