Εκτύπωση E-mail

Panarmenikoi stadium - 86


«Παναρμενικοί Αγώνες»

Περισσότεροι απο 6.000 αθλητές από την Αρμενία, το Αρτσάχ και τη διασπορά συμμετείχαν, από τις 2 έως τις 13 Αυγούστου 2015, στους 6ους Παναρμενικούς Αγώνες στο Ερεβάν.

Ταλίν Μαρντικιάν

Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2015, τεύχος 86

Την τελετή έναρξης, που πραγματοποιήθηκε στο στάδιο «Βασκέν Σαρκισιάν», χαιρέτησε ο Πρόεδρος της Αρμενίας Σερζ Σαρκισιάν. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Πρόεδρος απευθύνθηκε στους συμμετέχοντες από τη διασπορά, αναφέροντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Πολλοί από εσάς εκπροσωπείτε ήδη την 4η ή και 5η γενιά της διασποράς. Αρκετοί από εσάς επισκέπτεστε τώρα την πατρίδα σας για πρώτη φορά και πιθανόν κάποιοι να δυσκολεύεστε να μιλήσετε την αρμενική γλώσσα. Παρόλα αυτά, η Αρμενία βρίσκεται πάντα στην ψυχή σας, αλλά και η καρδιά της Αρμενίας είναι πάντοτε ανοιχτή για εσάς». Ο πρόεδρος Σαρκισιάν τόνισε επιπλέον την ιδιαιτερότητα των αγώνων αυτών, καθώς διεξάγονται στην εκατονταετηρίδα της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, οι αγώνες αυτής της χρονιάς είχαν απροσδόκητο αριθμό συμμετεχόντων. Οι 6.000 αθλητές και παράγοντες εκπροσώπησαν συνολικά 175 πόλεις από Αρμενία, Τουρκία, Ελλάδα, Ρωσία, Λίβανο, Γαλλία, Η.Π.Α., Καναδά και από πολλές ακόμα χώρες. Τα αθλήματα στα οποία αγωνίστηκαν ήταν το ποδόσφαιρο, ποδόσφαιρο σάλας, μπάσκετ, βόλεϊ, τένις, κολύμβηση, στίβος, πινγκ-πονγκ, σκάκι, μπάντμιντον, ποδηλασία, πάλη, γκολφ, χάντμπολ, μπιτς βόλεϊ και σκοποβολή. Ιδιαίτερη αίσθηση έκανε η παρουσία 800 αθλητών και παραγόντων από την Τουρκία και έκπληξη προκάλεσαν οι πολυάριθμες αντιπροσωπείες από το Σασούν, το Μους, το Ντερσίμ, το Ντικραναγκέρντ και το Βαν.

Ένα μήνα πριν την έναρξη των αγώνων, μια αντιπροσωπεία της Παγκόσμιας Επιτροπής των Παναρμενικών Αγώνων επισκέφθηκε το Βαν, όπου ο δήμαρχος της περιοχής Μπεκίρ Καγιάν τους υποδέχθηκε με τα εξής λόγια: «Καλώς ήρθατε σπίτι σας, στα χώματά σας». Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους, άναψε και η τρίτη δάδα των 6ων Παναρμενικών Αγώνων στην Εκκλησία του Σουρπ Χατς (Τιμίου Σταυρού), στο νησί Αχταμάρ της λίμνης του Βαν. Οι πρώτες δύο δάδες είχαν ανάψει στην Αρμενία και το Αρτσάχ. Επιπλέον, αντιπροσωπεία από το Ντιαρμπεκίρ και το Ντερσίμ ταξίδεψε στο Ερεβάν για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα «Ari Doun» (Έλα στο σπίτι), που διοργανώνει το Υπουργείο Διασποράς. Στόχος του προγράμματος είναι να φέρει τους Αρμενίους της διασποράς σε επαφή με την αρμενική ιστορία, τον πολιτισμό, τις παραδόσεις και την καθημερινή ζωή της πατρίδας. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα φέτος συμμετείχαν 86 νέοι από εξισλαμισμένες οικογένειες από το Ντιαρμπεκίρ, το Ντερσίμ και το Χεμσίν, με σκοπό να ανακαλύψουν τις ρίζες τους.

Όσον αφορά στην ελληνική αποστολή, η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προσδοκία, φθάνοντας στους 91 αθλητές και παράγοντες από Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά. Οι 36 αθλητές από την Αθήνα διαγωνίστηκαν στο μπάσκετ ανδρών και στο βόλεϊ γυναικών, οι 17 της Θεσσαλονίκης στο μπάσκετ ανδρών και τέλος, οι 38 αθλητές του Πειραιά στο βόλεϊ ανδρών (όπου κατέκτησαν την 4η θέση), βόλεϊ γυναικών και ποδόσφαιρο σάλας.

Επίσκεψη στο Αρτσάχ

Οι διοργανωτές της ελληνικής αποστολής θεώρησαν τους αγώνες και ως μια ιδανική ευκαιρία για γνωριμία με την Αρμενία, δεδομένου ότι αρκετά από τα μέλη της αποστολής επισκέπτονταν την χώρα για πρώτη φορά. Έτσι, διοργανώθηκε και εκδρομή στο Αρτσάχ, από τις 26 έως τις 30 Ιουλίου, όπου συμμετείχαν 46 άτομα από την ελληνική αποστολή, στην πλειονότητά τους μέλη της Αρμενικής Νεολαίας Ελλάδος. Κατά τη διάρκεια των 4 αυτών ημερών, τους δόθηκε η ευκαιρία να επισκεφθούν την πρωτεύουσα του Αρτσάχ Στεπανακέρτ, το Ντικρανακέρτ, το Καντσασάρ και το Σουσί, όπως επίσης και το στρατόπεδο Παπατζανιάν και τη Βουλή του Αρτσάχ, όπου συνομίλησαν και με τον αντιπρόεδρο της Βουλής.

Στην επιστροφή προς Ερεβάν, πέρασαν και από το μοναστήρι του Ντατέβ, όπου είχαν την ευκαιρία να ανέβουν στο μεγαλύτερο τελεφερίκ του κόσμου. Τέλος, πριν ολοκληρωθεί η εκδρομή τους στο Αρτσάχ, έκαναν μια στάση στο Σισιάν, πόλη που έχει αδελφοποιηθεί με τον δήμο Νέας Σμύρνης. Εκεί επισκέφθηκαν τους καταρράκτες του Σακέ και αργότερα φιλοξενήθηκαν από τον δήμαρχο της πόλης, ο οποίος τους έκανε το τραπέζι με παραδοσιακά φαγητά. Στις 30 Ιουλίου επέστρεψαν στο Ερεβάν, όπου ενώθηκαν και με τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής.

Τις μέρες που δεν υπήρχαν αγωνιστικές υποχρεώσεις για τους αθλητές μας, τα μέλη της αποστολής εκμεταλλεύτηκαν τον ελεύθερό τους χρόνο με επισκέψεις στο νεκροταφείο του Γιεραπλούρ, το Ετσμιατζίν, το Χορ Βιράμπ, το Νοραβάνκ, το Κεγάρτ, το Γκαρνί, το Σεβάν και το Τσαγκατσόρ και τα μνημεία Μάιρ Χαγιαστάν (Μητέρα Αρμενία) και Σαρνταραμπάντ. Τέλος, κατάφεραν να αποκτήσουν ειδική άδεια για να περάσουν τα σύνορα και να επισκεφθούν τη μεσαιωνική πόλη Ανί, που βρίσκεται πλέον στην Τουρκία, αλλά δυστυχώς λόγω λανθασμένης διαδρομής από τον οδηγό του ταξιδιωτικού πρακτορείου, αυτό δεν κατέστη δυνατό.

Φυσικά, δεν παρέλειψαν να επισκεφθούν και το μνημείο της Γενοκτονίας στο Τζιτζερνακαπέρτ, επίσκεψη η οποία διοργανώθηκε από την Κεντρική Επιτροπή των Παναρμενικών Αγώνων. Εκεί συμμετείχαν και οι 6.000 αθλητές των αγώνων, στον καθένα από τους οποίους μοιράστηκαν γαρύφαλλα για να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα της Γενοκτονίας του 1915. Ιδιαίτερη τιμή για την Ελλάδα αποτέλεσε το γεγονός ότι ζητήθηκε από την αποστολή μας να είναι μία από τις 4 χώρες που θα έκαναν την τιμητική κατάθεση στεφάνου στο μνημείο.

Η οργάνωση του ταξιδιού της ελληνικής αποστολής έγινε από το Κεντρικό Συμβούλιο του Αθλητικού Συλλόγου «Χομενετμέν» και από το Κεντρικό Συμβούλιο της Αρμενικής Νεολαίας Ελλάδος.

Η συνεργασία μεταξύ των δύο συλλόγων ήταν εξαιρετική και αυτό αποδεικνύει πως όταν οργανωμένοι φορείς ενώνουν τις δυνάμεις τους μπορούν να πετύχουν σπουδαία αποτελέσματα, όπως το να διοργανώσουν μια άκρως επιτυχημένη εκδρομή 91 ατόμων, στα πλαίσια των δράσεων της κοινότητάς μας για τις εκδηλώσεις της εκατονταετηρίδας της Γενοκτονίας.



Share
 

Για να εξασφαλίσουμε τη σωστή λειτουργία του ιστότοπου, μερικές φορές τοποθετούμε μικρά αρχεία δεδομένων στον υπολογιστή σας, τα λεγόμενα «cookies». Οι περισσότεροι μεγάλοι ιστότοποι κάνουν το ίδιο. Περισσότερα...

"Δέχομαι"


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ


διαφήμιση στο αρμενικά

armenian community

Online Επισκέπτες

Έχουμε 21 επισκέπτες συνδεδεμένους