Αρμενοβυζαντινά Εκτύπωση E-mail

Σχέσεις του Αρμενικού Έθνους με το Μεσαιωνικό Ελληνισμό

Τεύχος: Mάρτιος-Απρίλιος 2009

 

 

Ο κορυφαίος αρμένιος βυζαντινολόγος-μεσαιωνολόγος Χρατς Μ. Μπαρτικιάν, καθηγητής πανεπιστημίου, διευθυντής ερευνών και ακαδημαϊκός, γεννήθηκε το 1927 στην Αθήνα, όπου αποφοίτησε το 1945 από το ελληνικό γυμνάσιο του Βύρωνα. Σπούδασε ιστορία στο αρμενικό πανεπιστήμιο του Ερεβάν και αναγορεύτηκε διδάκτορας μεσαιωνικής ιστορίας των πανεπιστημίων του Λένιγκραντ (σημ. Πετρούπολη) και του Ερεβάν με τις διατριβές του περί των πηγών για την ιστορία των Παυλικιανών και του έπους του Διγενή Ακρίτα και της σημασίας του για τις αρμενικές σπουδές. Είναι καθηγητής μεσαιωνικής ιστορίας και διευθυντής του τμήματος μεσαιωνικής ιστορίας του Ινστιτούτου Ιστορίας και Αρμενικής Ακαδημίας Επιστημών του Ερεβάν, όπου ζει. Έχει εκδώσει πολύτιμες αρμενικές μεταφράσεις και ιστορικά σχόλια βασικών βυζαντινών πηγών, μονογραφίες και εκατοντάδες μελέτες, άρθρα και εγκυκλοπαιδικά λήμματα γύρω από θέματα μεσαιωνικής αρμενικής ιστορίας και αρμενοβυζαντινών σχέσεων (στα αρμενικά, ρωσικά, ελληνικά, γαλλικά και αγγλικά). Στα ελληνικά κυκλοφορούν: Το Βυζάντιο εις τας αρμενικάς πηγάς (1981), Ελληνισμός και Αρμενία (1991), Η βυζαντινή αριστοκρατική οικογένεια των Γαυράδων (Γαβράδων), Ιστορική προσωπογραφική και γενεολογική μονογραφία (1993).

Το βιβλίο του «Αρμενοβυζαντινά: Σχέσεις του Αρμενικού Έθνους με το Μεσαιωνικό Ελληνισμό» κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο Αντ. Σταμούλη. Ο Αλέξιος Γ. Κ. Σαββίδης, καθηγητής Ιστορίας Μεσαιωνικών και Βυζαντινών χρόνων του Πανεπιστημίου Αιγαίου τμήμα Μεσογειακών Σπουδών, αναφέρει στον πρόλογο του βιβλίου: «Το βιβλίο αυτό, το τέταρτο κατά σειράν στην Ελλάδα μέσα σε μια περίοδο είκοσι πέντε χρόνων, παρουσιάζει σε φωτοστατική επανέκδοση 25 σπουδαίες ιστορικές συμβουλές του Χρατς Μπαρτικιάν στη γαλλική, την αγγλική και την ελληνική γλώσσα. Τονίζουμε ιδιαίτερα το γεγονός, ότι 14 από τις προαναφερόμενες συμβουλές γράφτηκαν εξαρχής στην ελληνική γλώσσα, την οποία ο συγγραφέας γνωρίζει σε βάθος. Η ουσιαστική γνώση των πηγών, αρμενικών και βυζαντινών ελληνικών, γύρω από τις αρμενο-βυζαντινές σχέσεις της μεσαιωνικής εποχής, καθώς και η τεκμηριωμένη γνώση της σχετικής διεθνούς βιβλιογραφίας εκ μέρους του Χρ. Μπαρτικιάν είναι δεδομένες και καταξιωμένες από τη διεθνή βιβλιογραφία, όπου το όνομά του κατέχει αξιοζήλευτη θέση».

 


Share
 

Για να εξασφαλίσουμε τη σωστή λειτουργία του ιστότοπου, μερικές φορές τοποθετούμε μικρά αρχεία δεδομένων στον υπολογιστή σας, τα λεγόμενα «cookies». Οι περισσότεροι μεγάλοι ιστότοποι κάνουν το ίδιο. Περισσότερα...

"Δέχομαι"


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ


διαφήμιση στο αρμενικά

armenian community

Online Επισκέπτες

Έχουμε 36 επισκέπτες συνδεδεμένους