ΖΑΡΜΑΝΑΖΑΝ: ένα «χωριό» για την αρμενική γλώσσα Εκτύπωση E-mail

zarmanazan
Άνι Ντεοκμετζιάν
Ιούλιος- Σεπτέμβριος 2019, τεύχος 101

Το 2017, το Τμήμα Αρμενικών Κοινοτήτων του Ιδρύματος «Καλούστ Γκιουλμπενκιάν» ξεκίνησε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ζαρμαναζάν» ως μέρος του εγχειρήματος υπέρ της αναζωογόνησης της δυτικο-αρμενικής γλώσσας. Το πρόγραμμα διοργανώνεται σε συνεργασία με την ένωση «Χαζάρ ου μεγκ ασχάρ» (Λυών, Γαλλία) και το Εθνικό Ινστιτούτο Ανατολικών Γλωσσών και Πολιτισμών «INAΛΚO» (Παρίσι, Γαλλία). Επίσης, πιστοποιείται από το γαλλικό Υπουργείο Νεολαίας και Αθλητισμού.
Το «Ζαρμαναζάν» λαμβάνει χώρα στη Γαλλία τα τελευταία 3 καλοκαίρια για 4 εβδομάδες και περιλαμβάνει δημιουργικές και διαδραστικές δραστηριότητες για παιδιά ηλικίας 9-17 ετών, προγράμματα με εργαστήρια για νέους ηλικίας 18 έως 24 ετών, καθώς και ένα εντατικό πανεπιστημιακό πρόγραμμα που σχεδιάστηκε για καθηγητές της δυτικής αρμενικής γλώσσας στην αρμενική διασπορά και συνδυάζει την εξειδικευμένη κατεύθυνση με την πρακτική εξάσκηση. Επίσης, συμπεριλαμβάνονται διαδραστικές διαλέξεις, οι τελευταίες παιδαγωγικές προσεγγίσεις και τα υλικά για τη διδασκαλία της αρμενικής γλώσσας, όλα πιστοποιημένα από το Εθνικό Ινστιτούτο Ανατολικών Γλωσσών και Πολιτισμών (INAΛΚO). Όλες οι δραστηριότητες στο μικρό αυτό καλοκαιρινό «χωριό» πραγματοποιούνται στην αρμενική γλώσσα.
Η φιλοσοφία του προγράμματος είναι τα παιδιά να αλληλεπιδρούν στην αρμενική γλώσσα, φυσικά χωρίς πιέσεις. Οι εκπαιδευτές και οι υπεύθυνοι των προγραμμάτων δεν ζητούν από τα παιδιά να μιλούν στα αρμενικά. Αντιθέτως, τα αρμενικά ενσταλάζονται φυσικά μέσω των δραστηριοτήτων και της καθημερινότητας, ζωντανά και διασκεδαστικά. Τα παιδιά συνδέουν τη γλώσσα με τη διασκέδαση ως μέρος της καθημερινότητάς τους, και όχι σαν κάποια υποχρέωση.
Όπως λένε οι υπεύθυνοι του προγράμματος, «αυτό είναι το κλειδί για την εκμάθηση, τη δημιουργία και την αναζωογόνηση μιας γλώσσας». Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η Ανί Γκαρμιριάν, διευθύντρια του προγράμματος από το ίδρυμα «Καλούστ Γκιουλμπενκιάν» και υπεύθυνη πίσω από αυτήν την ιδέα, «στην περίπτωση της δυτικο-αρμενικής γλώσσας χρειάζεται ένα χωριό για να αναδείξει μια γλώσσα».
Τα παιδιά, οι έφηβοι και οι νέοι συμμετέχουν σε διάφορα εργαστήρια προσαρμοσμένα στην ηλικία τους, όπως μουσική, χορό, τραγούδι, εικαστικές τέχνες, δραστηριότητες στη φύση, φιλοσοφία, ραπτική, δημιουργική γραφή, καποέιρα, οπτικοακουστικές τέχνες, συζητήσεις, παιχνίδια, αθλήματα, αστρονομία και ένα ραδιόφωνο εξ ολοκλήρου στην αρμενική γλώσσα. Επίσης, καλούνται διάφοροι συγγραφείς και καλλιτέχνες για συζητήσεις και εργαστήρι.
Σε ένα μαγευτικό μέρος κάτω από τα βουνά της Γαλλίας δίνουν ραντεβού κάθε καλοκαίρι 100 περίπου άτομα από διαφορετικά μέρη του κόσμου, που για ένα μήνα συμβιώνουν, αλληλεπιδρούν και επικοινωνούν όλοι στην ίδια γλώσσα, την αρμενική.


Περισσότερες πληροφορίες: 
www.zarmanazan.com

Share
 

Για να εξασφαλίσουμε τη σωστή λειτουργία του ιστότοπου, μερικές φορές τοποθετούμε μικρά αρχεία δεδομένων στον υπολογιστή σας, τα λεγόμενα «cookies». Οι περισσότεροι μεγάλοι ιστότοποι κάνουν το ίδιο. Περισσότερα...

"Δέχομαι"


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ


διαφήμιση στο αρμενικά

armenian community

Online Επισκέπτες

Έχουμε 29 επισκέπτες συνδεδεμένους