Ανίτα Καρακοτσιάν Εκτύπωση E-mail

Ανίτα Καρακοτσιάν
Η πρώτη γυναίκα ωκεανογράφος στον κόσμο

anita

  

Ρουπέν Βαρτιάν
Μάρτιος-Ιούνιος 2019, τεύχος 100 

«Ένα μέρος του λαού μου μεγαλούργησε στη θάλασσα για 300 χρόνια έχοντας ζήσει στη θαυμαστή Κιλικία, ναυπήγησε πάνω από χίλια αρμενικά καράβια και είχε εμπορικούς δεσμούς με τις πιο ισχυρές χώρες. Κάποτε, την εποχή του βασιλιά Μέγα Ντικράν, είχαμε την “εκ θάλασσας έως θάλασσα Αρμενία’’. Έχω το αίμα αυτών των γενναίων συμπατριωτών μου», είχε δηλώσει η Αρμένισσα εξερευνήτρια, φωτογράφος και πρώτη ωκεανογράφος γυναίκα, Ανίτα Κόντι, όπως αναφέρει η AAD.am.
Η Ανίτα Κόντι (Καρακοτσιάν), της οποίας οι έρευνες, οι φωτογραφίες και τα βιβλία μας ξεναγούν στον υποθαλάσσιο κόσμο, γεννημένη στις 17 Μαΐου του 1899, καταγόταν από τη γαλλική πόλη Ερμόντ και ήταν κόρη των μαιευτήρων, Λεβόν Καρακοτσιάν και της Αλίς Λεμπόν.
Από νεαρή ηλικία η Ανίτα ταξίδευε στη θάλασσα με την οικογένειά της. Αυτά τα ταξίδια στάθηκαν η αφορμή για να αναπτυχθεί η αγάπη της για τη θάλασσα και τα βιβλία. «Οι γονείς μου ήταν μορφωμένοι και αγαπούσαν το διάβασμα. Τα ταξίδια ήταν η εμμονή τους. Ο αδελφός μου Στεπάν κι εγώ μεγαλώσαμε όντας περιτριγυρισμένοι από βιβλία και ταξιδεύοντας από χώρα σε χώρα, διασχίζοντας χιλιόμετρα στη θάλασσα. Δεν είναι τυχαίο που τα τιρκουάζ νερά των θαλασσών και των ωκεανών και η θυελλώδης δύναμή τους με γοήτευσαν και με πήγαν πίσω στα παιδικά μου χρόνια». Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με τα απομνημονεύματα της Ανίτας, έμαθε να κολυμπάει προτού μάθει να περπατάει.
Το 1914, στην αυγή του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου, η οικογένεια της Ανίτας βρήκε καταφύγιο στη γαλλική νήσο Ολερόν, όπου το νεαρό τότε κορίτσι αφιερώνεται στα πλοία, τη φωτογραφία και το διάβασμα. Μετά το πέρας του πολέμου, η οικογένεια της Ανίτας εγκαταστάθηκε στο Παρίσι. Όταν η ίδια εξέφρασε το ενδιαφέρον της για την ωκεανογραφία, πολλοί προσπάθησαν να την αποτρέψουν αναφερόμενοι στη μακραίωνη προκατάληψη που περιβάλλει τις γυναίκες ως κακό οιωνό στα πλοία.
Η Ανίτα όχι μόνο αποδείχθηκε καλός οιωνός, αλλά επιπλέον βοήθησε την ανθρωπότητα να καταλάβει περισσότερα για τα μυστήρια των ωκεανών.
Το 1927 παντρεύεται τον Ιταλό Μαρσέλ Κόντι, διπλωμάτη στην πρεσβεία της Βιέννης, ο οποίος έγινε αρωγός και στήριξε τη γυναίκα του στις αποστολές της.
Η Κόντι ταξίδεψε ανά τον κόσμο εξερευνώντας τη θάλασσα και ερευνώντας ναυτιλιακά θέματα. Ξόδεψε αρκετό χρόνο σε αλιευτικά καράβια και είχε εντρυφήσει στη θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα, με σκοπό την καλύτερη εξοικείωσή της με αυτά.
Το 1935 έλαβε πρόσκληση να συμμετάσχει σε ιστιοπλοϊκη εξερεύνηση σε πλοίο που θα αποτελούταν μόνο από άντρες. Οι δημοσιογράφοι που κάλυπταν το γεγονός ήταν σοκαρισμένοι από τη γυναικεία παρουσία.
Κατά τη διάρκεια του Β´ Παγκόσμιου Πολέμου, αγωνίστηκε για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της αποξήρανσης στο νησί Πα-ντε-Καλαί της Γαλλίας καθώς και στη θάλασσα του Μπάρεντς.
Η Ανίτα Κόντι (Καρακοτσιάν), η πρώτη γυναίκα ωκεανογράφος ίδρυσε σχολή ιστιοπλοΐας, με δική της δαπάνη, κοντά στο λιμάνι του Σαιντ Ζακ. Σύμφωνα με τον Γάλλο επιστήμονα Ζακ-Υβ Κουστώ, θα ήταν αδύνατο να ιδρυθεί το διάσημο Μουσείο Ωκεανογραφίας του Μονακό χωρίς τη συμβολή της Κόντι.
Η Κόντι απεβίωσε στις 25 Δεκεμβρίου του 1997 σε ηλικία 98 χρόνων. Η τέφρα της διασκορπίστηκε στη Μεσόγειο, όπως ακριβώς επιθυμούσε.

 

Share
 

Για να εξασφαλίσουμε τη σωστή λειτουργία του ιστότοπου, μερικές φορές τοποθετούμε μικρά αρχεία δεδομένων στον υπολογιστή σας, τα λεγόμενα «cookies». Οι περισσότεροι μεγάλοι ιστότοποι κάνουν το ίδιο. Περισσότερα...

"Δέχομαι"


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ


διαφήμιση στο αρμενικά

armenian community

Online Επισκέπτες

Έχουμε 4 επισκέπτες συνδεδεμένους