Κάρλος Λατούφ Εκτύπωση E-mail

Κάρλος Λατούφ: Ο επαναστάτης γελοιογράφος

Latuff 1

Ταλίν Μαρντικιάν
Ιούλιος- Σεπτέμβριος 2016, τεύχος 90

Ο Κάρλος Λατούφ είναι βραζιλιάνος γελοιογράφος. Γεννήθηκε το 1968 στο Ρίο Ντε Τζανέιρο, αλλά η οικογένειά του κατάγεται από τον Λίβανο. Εργαζόταν ως σκιτσογράφος σε αριστερά έντυπα της Βραζιλίας. Το 1997, μετά από τα σκίτσα του υπέρ των Ζαπατίστας, αποφάσισε να ασχοληθεί με τον «καλλιτεχνικό ακτιβισμό». Ο ίδιος πλέον δηλώνει «πολιτικός γελοιογράφος» με ειδικότητα στις διεθνείς σχέσεις. Από το 2011 και μετά, πολλά σκίτσα του έχουν ως θέμα και τα γεγονότα της Αραβικής Άνοιξης. Έχει συλληφθεί 3 φορές για σκίτσα του που κατακρίνουν την κατάχρηση βίας της βραζιλιανικής αστυνομίας, ενώ έχει κατηγορηθεί πολλές φορές για αντισημιτισμό εξαιτίας της θέσης του στη διαμάχη Ισραήλ- Παλαιστίνης. Αυτό είναι κάτι που ο ίδιος αρνείται, αφού –όπως λέει- τα σκίτσα του δεν έχουν ως στόχο τον Ιουδαϊσμό αλλά την πολιτική του Ισραήλ.

Latuff 2
Από τα έργα του πολιτικού σκιτσογράφου δε θα μπορούσε φυσικά να λείπει ο πρόεδρος Ερντογάν. Δεδομένου ότι οι περισσότεροι τούρκοι σκιτσογράφοι έχουν αναγκαστεί να «σιγήσουν» εξαιτίας της έλλειψης ελευθερίας λόγου, ο Λατούφ, με τα τολμηρά σκίτσα του κατά του Ερντογάν και του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, έχει γίνει η εικονική νέμεσις του τούρκου προέδρου. Όπως δηλώνει κι ο ίδιος «δεν έχω κανέναν ενδοιασμό να επικρίνω ή ακόμα και να διακωμωδώ έναν καιροσκόπο και διεφθαρμένο πολιτικό όπως τον Σουλτάνο Ερντογάν». Μερικά από τα σκίτσα του προβάλλουν την υποκρισία της διεθνούς κοινότητας απέναντι στο Αρμενικό Ζήτημα και τη Γενοκτονία.
Η Τουρκία, ακολουθώντας την πάγια τακτική της, καταπάτησε για ακόμη μία φορά την ελευθερία του λόγου και περιόρισε τη διαδικτυακή πρόσβαση των πολιτών της, αποκλείοντας τον Δεκέμβριο του 2015 την ιστοσελίδα του Λατούφ από το τουρκικό διαδίκτυο. Μια ακόμη απόδειξη ότι, σύμφωνα με τον καλλιτέχνη, η Τουρκία δε μπορεί να θεωρηθεί σε καμία περίπτωση δημοκρατική χώρα.

 

Share
 

Για να εξασφαλίσουμε τη σωστή λειτουργία του ιστότοπου, μερικές φορές τοποθετούμε μικρά αρχεία δεδομένων στον υπολογιστή σας, τα λεγόμενα «cookies». Οι περισσότεροι μεγάλοι ιστότοποι κάνουν το ίδιο. Περισσότερα...

"Δέχομαι"


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ


διαφήμιση στο αρμενικά

armenian community

Online Επισκέπτες

Έχουμε 42 επισκέπτες συνδεδεμένους