Γιώργος Τοσικιάν Εκτύπωση E-mail

Ο Γιώργος Τοσικιάν γεννήθηκε στον Πειραιά το 1981. Σπούδασε κιθάρα με τον Ιάκωβο Κολανιάν στο Σύγχρονο Ωδείο Αθήνας, απ’ όπου αποφοίτησε το 2004, παίρνοντας το δίπλωμά του με βαθμό «Άριστα Παμψηφεί». Παράλληλα, παρακολούθησε μαθήματα σε σεμινάρια των καταξιωμένων κιθαριστών Μανουέλ Μπαρουέκο, Ρόλαντ Ντάιενς, Όσκαρ Γκίλια, Ευάγγελου Ασημακόπουλου και Λίζας Ζώη. Διακρίθηκε σε πανελλήνιους διαγωνισμούς (Φεστιβάλ Κιθάρας Ερμούπολης, Φεστιβάλ Κιθάρας Πάτρας), αποσπώντας πρώτα βραβεία και τιμητική διάκριση από τον Σύλλογο Φίλων της Κιθάρας «Δημήτρης Φάμπας».
Έχει πάρει μέρος σε πολλά φεστιβάλ, όπως Φεστιβάλ Κιθάρας Πάτρας, Φεστιβάλ Σύμης, «Οι Νέοι για τους Νέους», Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής. Από το 2005 δίνει ρεσιτάλ στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.
Το 2008, συμμετέχοντας στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Ινστιτούτου Cervantes της Αθήνας, συνεργάστηκε με τον βραβευμένο ισπανό ποιητή Αντόνιο Γκαμονέδα, ενώ, ένα χρόνο αργότερα, έδωσε τα πρώτα του ρεσιτάλ στο Λονδίνο.
Το 2012 συμμετείχε στο διαγωνισμό του διεθνούς μουσικού φεστιβάλ International Renaissance Music Festival στην Αρμενία, αποσπώντας το πρώτο βραβείο.
Από το 2007 είναι μόνιμος συνεργάτης και μέλος της ορχήστρας του συνθέτη Γιώργου Βαρσαμάκη, ενώ τα τελευταία χρόνια είναι επίσης μέλος του κιθαριστικού συνόλου «Κίθαρις». Από το 2011 συνεργάζεται ως ντουέτο με τον κιθαριστή-συνθέτη Νότη Μαυρουδή. Το 2010 κυκλοφόρησε από την εταιρεία MOTIVO η πρώτη του δισκογραφική κατάθεση με τίτλο «Guitar Music by Greek Composers». Διδάσκει κλασική κιθάρα στο ωδείο Σύγχρονη Μουσική Παιδεία και στο ωδείο Φίλιππος Νάκας.

tosikian

Στην Μαρί Μικαελιάν
Ιανουάριος- Μάρτιος 2017, τεύχος 92

Πώς προέκυψε η ενασχόλησή σας με τη μουσική και την κλασική κιθάρα;
Θυμάμαι ξεκάθαρα μια αυλή απέναντι από το πατρικό μου στον Πειραιά, τον θείο της μητέρας μου να παίζει λαϊκή κιθάρα βράδυ καλοκαιριού, κι εμένα, επτά χρονών, να του ζητώ να μου χαρίσει μια για να μάθω να παίζω. Κι έτσι κι έγινε!

Σε ποια ηλικία και από ποιον πήρατε τα πρώτα σας μαθήματα;
Οι γονείς μου σεβάστηκαν την επιθυμία μου και με έγραψαν στο πολιτιστικό κέντρο του δήμου Κερατσινίου, όπου πήρα τα πρώτα μου μαθήματα με δάσκαλο τον κύριο Νίκο Σερβίτη, έναν άνθρωπο που με βοήθησε να αγαπήσω την κιθάρα και να δεθώ μαζί της.

Ποιες προσωπικότητες διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στη μέχρι τώρα πορεία σας;
Αναμφισβήτητα ο Ιάκωβος Κολανιάν, ο δάσκαλος με τον οποίο συνέχισα και ολοκλήρωσα τις σπουδές μου. Με τον Κολανιάν διείσδυσα σε βάθος στο όργανο και το ρεπερτόριο, στην τεχνική και την ερμηνεία, καθώς μου έδωσε με γενναιοδωρία τον πλούτο της γνώσης του, χωρίς ποδηγέτηση, αφήνοντάς με να εξερευνήσω τη μουσική μέσα από τον δικό μου χαρακτήρα.
Καθοριστικό ρόλο, όμως, έπαιξαν και οι συνθέτες, οι συγγραφείς, οι μουσικοί, οι σκηνοθέτες, οι ζωγράφοι, όλοι αυτοί που αγάπησα μέσα από το έργο τους και που με έκαναν να στραφώ προς μια τέτοια κατεύθυνση, καθώς και οι φίλοι και τα αγαπημένα μου πρόσωπα, που με στήριξαν στο μέγιστο βαθμό.

Ποιοι έλληνες μουσικοί σας έχουν επηρεάσει;
Η ελληνική μουσική είναι τεράστια σε εύρος και οι εμπνευσμένοι έλληνες μουσικοί αμέτρητοι. Από την παραδοσιακή μέχρι τη λόγια, και από τον Χατζιδάκι μέχρι τις Τρύπες... Δεν μπορεί νομίζω κανείς να προσωποποιήσει την ελληνική μουσική και σίγουρα δεν μπορεί κανείς να μείνει αδιάφορος. Δεν θα γινόταν, όμως, να μην αναφερθώ στη σπουδαία ελληνική κιθαριστική σχολή και σε ανθρώπους όπως οι Δημήτρης Φάμπας, Γεράσιμος Μηλιαρέσης, Ευάγγελος Ασημακόπουλος, Λίζα Ζώη, Κώστας Κοτσιώλης, Νότης Μαυρουδής, στους οποίους όλοι οι νεότεροι χρωστάμε πάρα πολλά.

Πώς πρόεκυψε η συνεργασία σας με τον συνθέτη και κιθαριστή Ν. Μαυρουδή;
Με τον Νότη Μαυρουδή γνωρίστηκα καθώς ήταν μέλος της επιτροπής στο δίπλωμά μου. Παράλληλα, παρακολουθούσα τη δισκογραφία και τις συναυλίες του κι εκείνος ερχόταν στα πρώτα μου ρεσιτάλ. Όταν μου πρότεινε να παίζουμε μαζί, ένιωσα ταυτόχρονα χαρά αλλά και ευθύνη. Η σύνοψη των τελευταίων έξι χρόνων, κατά τους οποίους συνεργαζόμαστε, περιλαμβάνει πάρα πολλές συναυλίες, σπουδή πάνω στο ελληνικό τραγούδι και στο ρόλο της κιθάρας σε αυτό δίπλα στον καθ’ ύλην αρμόδιο, καθώς και μια πολύτιμη προσωπική σχέση.

Έχετε ακούσματα αρμενικής μουσικής λόγω καταγωγής;
Από τη στιγμή που στη διάρκεια της ζωής σου δέχεσαι την ερώτηση «από που είσαι;», μπαίνεις στη διαδικασία να αναζητήσεις την ταυτότητα της καταγωγής σου. Και μόνο ευτυχής μπορείς να είσαι όταν ψηλαφίζεις τον πλούτο, το μέγεθος και τη μαγεία του αρμενικού πολιτισμού. Ειδικότερα ως προς τη μουσική, μοιάζει σαν να γεμίζουν ξαφνικά οι πνεύμονές σου με οξυγόνο, αλλά και σαν να πλημμυρίζουν τα μάτια σου με εικόνες και δάκρυα.

Τι είναι αυτό που σας γοητεύει στην αρμενική μουσική;
Αυτό που δεν μπορεί να περιγραφεί με λόγια. Ένας πόνος, μια ανάμνηση για κάτι που δεν έζησες, κάτι που σε κάνει να πιστεύεις και να αγαπάς για πάντα τους ανθρώπους.

Έχετε παίξει και έχετε βραβευτεί στην Αρμενία. Ποια τα συναισθήματά σας όταν πρωτοπαίξατε εκεί;
Ακόμα κι ένας τουρίστας, κι ένας ξένος, δεν μπορεί παρά να θαυμάσει την άρρηκτη σχέση του αρμενικού λαού με τις τέχνες. Ακόμα και ένας τουρίστας δεν μπορεί παρά να θαυμάσει το ότι, παρά την οικονομική δυσπραγία, δεν βλέπεις ανθρώπους με σκυμμένα κεφάλια τριγύρω. Για μένα ήταν ένα όνειρο να παίξω στην Αρμενία, κι είναι μια μνήμη γεμάτη συγκίνηση και τιμή, αλλά και μια υπόσχεση για το μέλλον.

Κατά καιρούς έχετε ερμηνεύσει αρμενική παραδοσιακή μουσική. Έχετε σκεφτεί να ασχοληθείτε πιο επιστάμενα με αρμένιους συνθέτες;
Αυτό που με ενδιαφέρει πάρα πολύ είναι η συνεργασία με νέους αρμένιους συνθέτες. Ανθρώπους που κουβαλάνε το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον μας. Να δουλέψουμε μαζί, να βοηθήσει ο ένας τον άλλον. Παρακολουθώ, αναζητώ και συνομιλώ με πολύ πάθος με νέους αρμένιους καλλιτέχνες.

Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον;
Στην Ευρώπη του σήμερα, το να μπορεί κανείς να ζει, να δραστηριοποιείται και να αισθάνεται γεμάτος μέσα από τη μουσική είναι ήδη ένα τεράστιο κέρδος και είμαι ευγνώμων ως προς αυτό.
Εύχομαι να συνεχίσει έτσι για καιρό. Φέτος, συνεργάζομαι με το κουαρτέτο εγχόρδων Aurora, εμπλουτίζοντας το ρεπερτόριό μου και τις μουσικές μου εμπειρίες.

 

Share
 

Για να εξασφαλίσουμε τη σωστή λειτουργία του ιστότοπου, μερικές φορές τοποθετούμε μικρά αρχεία δεδομένων στον υπολογιστή σας, τα λεγόμενα «cookies». Οι περισσότεροι μεγάλοι ιστότοποι κάνουν το ίδιο. Περισσότερα...

"Δέχομαι"


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ


διαφήμιση στο αρμενικά

armenian community

Online Επισκέπτες

Έχουμε 85 επισκέπτες συνδεδεμένους