Ελένη Θεοχάρους Εκτύπωση E-mail

eleni theoxarous

 

«Το Αρτσάχ είναι η πατρίδα κάθε ελεύθερου ανθρώπου που λατρεύει την Ελευθερία και τη Δημοκρατία»

 

Είναι αδύνατον να περιγραφεί η πολυσχιδής επιστημονική, ανθρωπιστική, πολιτική και λογοτεχνική δράση της ευρωβουλευτού Κύπρου δόκτορος Ελένης Θεοχάρους. Με σπουδές ιατρικής και φιλολογίας και ειδίκευση στην παιδοχειρουργική, αφιέρωσε τη ζωή της στο παιδί, τον άνθρωπο, τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ως μέλος των Γιατρών του Κόσμου και άλλων ανθρωπιστικών οργανώσεων, διοργάνωσε ή πήρε μέρος σε πάμπολλες αποστολές, άμεσης ιατρικής παρέμβασης σε εμπόλεμες ζώνες του πλανήτη, από τη Σρι Λάνκα μέχρι το Αφγανιστάν κι από το Κοσσυφοπέδιο μέχρι τη Ζιμπάμπουε! (25 χώρες!)

Οργάνωσε και συμμετείχε σε 19 αποστολές στην Αρμενία και στο Αρτσάχ, τόσο κατά τη διάρκεια του πολέμου όσο και μετά. Μέσα σε συνθήκες πολέμου και με πρωτόγονα μέσα πραγματοποίησε εκατοντάδες επεμβάσεις σε θύματα του πολέμου –κυρίως παιδιά -αλλά και σε στρατιώτες, αμάχους και αιχμαλώτους.

Εργάστηκε στο κατεστραμμένο από τον πόλεμο παιδιατρικό νοσοκομείο του Στεπανακέρτ, πολλές φορές κάτω από συνεχή κανονιοβολισμό.

Επεμβάσεις σε δεκάδες παιδιά πραγματοποίησε και στο Παιδιατρικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ερεβάν.

Μαχητική και στην πολιτική της δράση, ως βουλευτής και ευρωβουλευτής για δεύτερη θητεία, αγωνίζεται όχι μόνο για τα δίκαια της πατρίδας της, της Κύπρου, αλλά υπέρ όλων των αδικημένων. Έχει εκδώσει πέντε ποιητικές συλλογές. Είναι πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – Αρμενίας.

Στον Μάικ Τσιλιγκιριάν

Απρίλιος - Ιούνιος 2015, τεύχος 85

Ο πόλεμος, η απελευθέρωση και ο αγώνας για την οριστική επίλυση του ζητήματος του Αρτσάχ είναι θέματα που σας απασχολούν και έχετε αγωνιστεί σκληρά για όλα αυτά.

Ποια ήταν η αφορμή και ποιο το γεγονός που σας έκανε να νιώσετε ότι αυτός ο αγώνας σας αφορά, ότι είναι και δικός σας προσωπικός αγώνας για την επικράτηση του δικαίου;

Ο πρώτος και κύριος λόγος είναι η αγάπη που μετέδωσε ο πατέρας μου από παιδί για την ελευθερία και την αυτοδιάθεση των λαών. Αυτές τις αρχές και αξίες του σύγχρονου κόσμου δεν τις έμαθα στη θεωρία, αλλά τις έζησα στην πράξη. Η οικογένειά μου όπως και ολόκληρος ο Κυπριακός Ελληνισμός πολέμησαν για αυτές. Δυστυχώς ο αγώνας μας έμεινε αδικαίωτος. Έτσι, ενώ πολεμήσαμε για την Ένωση της Κύπρου με τη Μητέρα Ελλάδα, τώρα προσπαθούμε να αποφύγουμε τον πλήρη εκτουρκισμό της ακραιφνώς Ελληνικής νήσου. Με το λαό του Αρτσάχ έζησα το Έπος της Απελευθέρωσης. Έζησα τη Μεγάλη Νίκη. Δεν θα ήθελα να μείνει αδικαίωτος ο αγώνας των Αρμενίων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Θα ήθελα να ζήσω και με τους Έλληνες της Κύπρου το «μεθύσι» της Νίκης, της Απελευθέρωσης.

Το Αρτσάχ είναι η μικρή μου πατρίδα, δέθηκα με ακατάλυτους δεσμούς με την ματωμένη γη του. Το Αρτσάχ είναι η πατρίδα κάθε ελεύθερου ανθρώπου που λατρεύει την Ελευθερία και τη Δημοκρατία. Λατρεύω την Ελευθερία και εντάσσομαι στον Αγώνα κάθε Λαού που παλεύει γι' αυτήν.

Θα θέλαμε να μας περιγράψετε τη δύσκολη εκείνη εποχή του πολέμου στο Αρτσάχ. Βάλτε μας στο κλίμα της εποχής μιλώντας μας για τις δράσεις σας εκεί και το ανθρωπιστικό έργο που επιτελέσατε.

Όταν έφθασα στην Στεπανακέρτ, όλα ήσαν κατεστραμμένα από τον πόλεμο. Τρέχαμε από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, προσπαθώντας να χειρουργήσουμε κάτω από αντίξοες συνθήκες, πρωτόγονες και εξουθενωτικές. Χωρίς νερό, θέρμανση, ηλεκτρισμό, εφόδια και φαγητό. Τα καταφέραμε και οι δάφνες στεφάνωσαν τον ηρωικό λαό του Αρτσάχ. Νιώθω πολύ περήφανη. Δεν θα ξεχάσω την γενναιότητα, την περηφάνια και την ευγένεια των κατοίκων. Δεν θα ξεχάσω ποτέ το άρωμα της αγριοφράουλας που την μάζευαν ακόμη και μέσα σε ναρκοπέδια για να μου την προσφέρουν. Γιατί έκανα το λάθος να πω πόσο με μεθούσε το μαγικό άρωμα της, τόσο μαγικό όσο και η μαγεία του αρμενικού πολιτισμού.

Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας από τον τρόπο διεξαγωγής των πρόσφατων κοινοβουλευτικών εκλογών στο Αρτσάχ;

Άριστες. Διαπίστωσα για άλλη μια φορά ότι η δημοκρατία προχωρεί ομαλά στο Αρτσάχ και οι Αρμένιοι της περιοχής ξεδιπλώνουν τις αρετές τους. Οργάνωσαν και διεξήγαγαν εκλογές με παραδειγματικό τρόπο. Αδιάβλητο. Πρέπει να σας πω ότι η εμπειρία μου δεν είναι μόνο από το Στεπανακέρτ, αλλά συνολικά από το Αρτσάχ. Ακόμη και στα πιο απομακρυσμένα χωριά διαπίστωσα την ηρεμία και την πραότητα, την πολιτική ωριμότητα με την οποία οι Αρμένιοι πήγαν στις κάλπες.

Παρευρεθήκατε στις εκδηλώσεις μνήμης των θυμάτων της γενοκτονίας στις 24 Απριλίου στην Αρμενία. Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας από τις πολιτικές εκδηλώσεις και από την τελετή Αγιοποίησης των θυμάτων του 1915;

Συγκλονιστικές! Τι άλλο; Τιμή στους νεκρούς, οι οποίοι καθαγιάστηκαν και πέρασαν στην αθανασία. Στάλθηκε σαφώς το μήνυμα ότι η Τουρκία δεν έχει θέση στην πολιτισμένη ανθρωπότητα εάν δεν αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων, των Ποντίων και των άλλων λαών που κατοικούσαν στη Μικρά Ασία. Αν δεν ζητήσει συγγνώμη. Οι σπασμωδικές αντιδράσεις της τουρκικής Κυβέρνησης φανερώνουν την ενόχλησή της και το κόστος που υπέστη. Ο αγώνας όμως συνεχίζεται ως την τελική δικαίωση. Το θέμα δεν είναι μόνο πολιτικό, είναι και πολιτισμικό και κυρίως ηθικό.

Το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε πως οι επαφές σε πολιτικό επίπεδο Κύπρου-Αρμενίας έχουν εντατικοποιηθεί. Σε ποιους τομείς υπάρχουν προοπτικές συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών;

Σε όλους του τομείς. Από την εκπαίδευση, τα Πανεπιστήμια, την Ιατρική και την εξόρυξη μετάλλων, έως τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Δεν αναφέρομαι στην πολιτική στήριξη και αλληλεγγύη μεταξύ Ελλάδας Κύπρου και Αρμενίας, που την θεωρώ δεδομένη και σημαντική. Η στήριξη την οποία μπορούμε να παρέχουμε και το πράττουμε στην Αρμενία εντός της ΕΕ, είναι αδελφικό καθήκον. Για μένα είναι καθήκον και προς μια χώρα που αγαπώ όσο και την πατρίδα μου. Ας μην εκληφθεί ως υπερβολή, αλλά σας λέω ότι θα μπορούσα και να πεθάνω για το Αρτσάχ.

Η Αρμενία και ο πολιτισμός της είναι σημαντικοί παράγοντες για την Ευρώπη. Τώρα ως προς τους λοιπούς τομείς, είναι θέματα που αφορούν τις πολιτικές ανάπτυξης και συνεργασίας και θεωρώ ότι για να προχωρήσουν θα πρέπει να δημιουργηθούν διμερείς επιτροπές για να δούμε πώς προχωρούμε και πώς εμβαθύνουμε.

Στην ομάδα φιλίας Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου-Αρμενίας συμμετέχουν σχεδόν όλοι οι Έλληνες ευρωβουλευτές. Ποιο είναι το πλαίσιο συνεργασίας και δράσης σήμερα και ποια τα μελλοντικά σχέδια της ομάδας;

Η Ομάδα φιλίας Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου-Αρμενίας δρα σε όλα τα επίπεδα. Από το διπλωματικό ως το πολιτιστικό και το ανθρωπιστικό. Προωθεί τα κοινά συμφέροντα ΕΕ και Αρμενίας και δημιουργεί κλίμα καλής συνεργασίας. Γίνεται συνεχής ενημέρωση για την κατάσταση της Αρμενίας. Είναι φυσικό να συμμετέχουν όλοι οι Έλληνες Ευρωβουλευτές και να αγωνίζονται σθεναρά για την Αρμενία.

Η εκλογή του Μουσταφά Ακιντζί στο αξίωμα του Προέδρου του ψευδοκράτους νομίζετε ότι μπορεί να ανοίξει νέες προοπτικές για την επίλυση του Κυπριακού Ζητήματος;

Η εκλογή του Μουσταφά Ακιντζί, παρόλο που τον εκτιμώ ιδιαίτερα ως άνθρωπο, είναι κατά τη γνώμη μου ένα ακόμη τέχνασμα των Αγγλοαμερικανών, του ΟΗΕ και της Τουρκίας στα πλαίσια του σκηνοθετημένου σεναρίου κρίσης και τρομοκράτησης του Κυπριακού Ελληνισμού.

Στόχος είναι να πείσουν τον λαό να αποδεχθεί, όντας εξουθενωμένος και από την οικονομική κρίση το άθλιο σχέδιο Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, (που στην πραγματικότητα σημαίνει διακρατική συνομοσπονδία), τη διάλυση της Κυπριακής Ομοσπονδίας και την οικονομική, στρατιωτική και πληθυσμιακή επικυριαρχία της Τουρκίας σε όλο το νησί. Η «λύση» αυτή, σε λιγότερο από μια γενεά θα οδηγήσει το νησί στον πλήρη εκτουρκισμό. Όλα αυτά περιτυλιγμένα σ'ένα λαμπερό χαρτί με τα αστεράκια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εμείς θα αντισταθούμε.

Στην ομιλία σας στην κεντρική εκδήλωση στην Αθήνα αναφερθήκατε στη σχολή Μελκονιάν. Είναι εφικτή πιστεύετε η επαναλειτουργία της σχολής; Έχετε υπόψη σας να γίνονται κάποιες ενέργειες;

Αν μπορούσα να διαχειριστώ την εκτελεστική εξουσία θα ήταν εφικτή ακόμη και αύριο.

Share
 

Για να εξασφαλίσουμε τη σωστή λειτουργία του ιστότοπου, μερικές φορές τοποθετούμε μικρά αρχεία δεδομένων στον υπολογιστή σας, τα λεγόμενα «cookies». Οι περισσότεροι μεγάλοι ιστότοποι κάνουν το ίδιο. Περισσότερα...

"Δέχομαι"


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ


διαφήμιση στο αρμενικά

armenian community

Online Επισκέπτες

Έχουμε 26 επισκέπτες συνδεδεμένους